A Microsoft megkezdte a Windows következő generációjának, a Longhorn néven indult, majd többszöri halasztás után Vista néven piacra kerülő operációs rendszernek a széles körű kipróbálását. A magyar változat megjelenését 2007 márciusára tervezik.

"People Ready", "Emberközpontú" - ezzel a jelszóval indítja útjára jövő év elején megjelenő Vista, Office 2007 és Exchange Server 2007 szoftvercsomagjait a világ legnagyobb szoftvergyártója. A Münchenben megrendezett sajtóbemutatón Chris Capossela, a Microsoft üzleti megoldásokért felelős termékmenedzsere a szoftverek emberközpontúságát emelte ki; emellett szerinte a biztonságra, az adatvédelemre, a hozzáférhetőség kontrolljára és az átjárható rendszerelemekre törekedtek új generációs alkalmazásaik megírásánál.

A szoftveróriás idei adatai szerint az operációs rendszer üzletágából szerzi összes jövedelmének 30 százalékát. Az IDC piackutató előrejelzése szerint egymillió IT-cég számára hoz majd bevételnövekedést, amikor a vállalatok szerte a világban a Vistára, az új Office és Exchange Server szoftverekre cserélik korábbi operációs rendszereiket. Prognózisuk szerint a bevezetés első évében százmillió gépen futnak majd az új szoftverek. Az IDC szerint várhatóan 2009-re szorítja ki a Vista teljesen az XP-t a piacról, és kétszer gyorsabban terjed majd el, mint az, feltéve, hogy kedvéért a vállalatok hajlandóak lecserélni hardverparkjukat.

"A legbiztosabb operációs rendszer, amit valaha kiadtunk" - minősítette új terméküket a Vista közép-kelet-európai bemutatóján Mike Sievert marketingalelnök. Az alig több mint egy hónapja elérhetővé tett kísérleti változatot, a Release Candidate 1-et minden eddiginél szélesebb körben terjeszti a redmondi óriás a mind alaposabb tesztelések végett: 11-12 millió kiadott kópia, 3,5 millió letöltés és 6 millió, újságokhoz mellékelt példány jutott a tesztelők, IT-újságírók, önjelölt programozók és vállalkozó kedvű felhasználók birtokába. "A tömeges tesztelés jobb hatékonyságot eredményez, és biztosabb javításokat" - állította Sievert. Azon túl, hogy valamely programkód esetleg rossz, azok a visszajelzések is fontosak, hogy mi az, ami nem érthető a felhasználónak, vagy van-e olyan szoftverrész, amelynek kezelése túl bonyolult. Sievert példaként említette az Office 2007 új, legördülő, menük nélküli eszköztárát: sok használó jelezte, hogy túl nagyok a gombok, így most szabadon állítható azok mérete.

A müncheni bemutatón a különböző előadásokban összemosták a három új, "közel piackész" terméket, valamiféle web2.0-s jövőképet vetítve az újságírók elé. E szerint az egyre elterjedtebb hordozható eszközök nyomán, a mindenhez mindenki hozzáfér elv alapján épül fel az információs struktúra, a világhálón elérhető fájlok és adatok módosítása azonnal megjelenik az ahhoz hozzáférő többi felhasználó számára is.

Az új Outlook a menü egyszerűsítésén túl RSS-olvasásra és -szerkesztésre, faxfogadásra és -küldésre, illetve üzenetrögzítésre is alkalmas. Megan Kidd az Exchange Server marketing-termékmenedzsere a levelezőrendszer telefonon történő irányítására is mutat példát: a gép "felolvassa" a leveleinket, legépeli a neki diktált üzenetet, és a kívánt címre kézbesíti is, hogy a naptárbejegyzések telefonos szerkesztéséről ne is beszéljünk. A Vista hangvezérlés és diktálás funkcióiról faggatva a cég vezetőit, annyi kiderült, hogy e funkciók kezdetben csak angolul, franciául és spanyolul jelennek meg.

Az Office 2007-es irodai csomag levelezőjében, a keresés ablakban nemcsak leveleink között kutakodik a gép, de azonnali üzeneteink, hangüzeneteink és naptárbejegyzéseink között is. Az eddigi gyakorlattól eltérően a csatolt Word- vagy Excel-fájlok a levelezőn belül automatikusan megnyílnak - avat be néhány újításba Chriss Capossela.

Végül margóra kívánkozik, hogy a Vista feltelepítése óta eltelt tíz nap alatt e sorok írójának alig féléves laptopja számos, sosem látott hibaüzenetet bocsátott ki. A Media Player rendszeresen lefagy, az új 7-es Internet Explorerben a jobb egérgombbal megjelenő menü egyáltalán nem működik, s a futtatni kívánt nem Microsoft szoftverek nagy része elakad, lefagy vagy egyáltalán el sem indul az új operációs rendszeren. Emellett komoly lemaradás van a hardverek meghajtó szoftvereinek "vistásításában" is. A Vista tehát komoly új lehetőségeket teremt a felhasználónak, de a rendszer stabilizálása majd csak egy-két nagyobb javító csomag megjelenése után várható.

FOLK GYÖRGY

Szeretettel Brüsszelből: Törpapa, a tankelhárító

Szeretettel Brüsszelből: Törpapa, a tankelhárító

Bűnügyi felügyelet alatt tartanák Bróker Marcsit

Bűnügyi felügyelet alatt tartanák Bróker Marcsit

Lecserélik a Samsung mobilos főnökét

Lecserélik a Samsung mobilos főnökét

Az Európai Unió 200 millió euróval támogatja az űripart

Az Európai Unió 200 millió euróval támogatja az űripart

Tucatjával nyithattak illegális hoteleket Budapesten

Tucatjával nyithattak illegális hoteleket Budapesten

Minden frissítéssel romlik az AirPods Pro zajszűrése?

Minden frissítéssel romlik az AirPods Pro zajszűrése?