A virtuális térben élő pályakezdők jó része fittyet hány a munkahelyi online- etikettre. A rohamosan fejlődő világhálós szolgáltatásoknak köszönhetően a huszonéves munkavállalók életük szerves részének tekintik az internetet, villámgyors kapcsolatteremtési képességükkel és szimultán munkavégzési technikájukkal háttérbe szorítják az idősebb generációt. Alkalmazásuknak azonban nemcsak előnyei vannak. Kik ők és miben különböznek kollégáiktól?

"Negyven éve vagyok a szakmában, húsz éve vezetem a céget - meséli az építőiparban dolgozó, neve elhallgatását kérő szakember. - A mai napig nem jelent gondot, ha tárgyalnom kell az ügyfelekkel, ám a számítógéphez nem értek. A céghez beérkező elektronikus leveleket a titkárnőm válaszolja meg, saját e-mail címem nincs is" - teszi hozzá a nyugdíjazás előtt álló férfi.

Bizonyára számos hasonló korú felső vezető jár ugyanebben a cipőben. Míg a legifjabb generáció - már az öt-hat éves gyerek is - magabiztosan tájékozódik a weben, egyik közösségi portáltól a másikig jár, megrendeli a legújabb divat szerinti fogyasztási cikkeket egy külföldi webáruházból, addig a középkorú és az idősebb munkavállalók tekintélyes része csak alapvető számítógépes ismeretekkel rendelkezik, és sokan közülük csak munkájukhoz veszik igénybe az internetet.

Ezzel a tendenciával homlokegyenest ellentétes a huszonéves fiatalok virtuális élete. Marc Prensky amerikai szaktanácsadónak a Financial Times-ban közzétett becslése szerint egy átlagos huszonegy éves amerikai pályakezdő addigi életében összesen 5 ezer órát töltött videojátékokkal, 250 ezer üzenetet - sms-t, e-mailt - váltott ismerőseivel és 10 ezer órát csevegett a maroktelefonján. Ehhez még hozzájön az a 3500 óra, amit szörfözéssel töltött a világhálón. "Ők már nem kispályások, hanem komoly felhasználók" - teszi hozzá a szakember, a "Ne zavarj, anya, tanulok" című könyv szerzője.

MySpace vagy iWiW - népszerű közösségi portálok -, MSN, ICQ - üzenőszoftverek - és a YouTube ingyenes videomegosztó oldal csak néhány a számtalan szolgáltatás közül, amely a másodperc törtrésze alatt lehetővé teszi a kapcsolattartást és a tájékozódást. A húszas éveik elején járó nemzedék tagjai tíz évvel azután születtek, hogy Amerikában piacra dobták az első személyi számítógépet.

A "digitális világ szülöttei" az évek során megtanulták, hogyan csipegessék föl és rendszerezzék a feléjük áramló információtengerből azt, ami őket érdekli és érinti. Nekik az jelent nehézséget, ha alkalmazkodniuk kell a munka világában bevett szabályokhoz, módszerekhez, mint az információszerzés hagyományos módja - személyes beszélgetés - vagy a formális munkaértekezlet és az üzleti találkozó. Mindennek ellenére a fiatal internetfelhasználó generáció a társadalomban helyet, és nem utolsósorban állást követel magának, megszorongatva ezzel a digitális kultúrában kevésbé jártas pályatársaikat.

Számtalan előnye van annak, ha egy vállalat az IT világában gond nélkül eligazodó pályakezdőket alkalmaz, ám nem árt, ha a munkaadó tájékozódik a netfüggő generáció szokásairól. Egy, a Financial Timesban megjelent írás kitér a legfrissebb amerikai kutatásokra, amely a digitális kultúra szülötteinek munkahelyi beilleszkedését taglalja. E szerint a fiatal amerikai munkavállalók többsége videojáték-függő, ami munkahelyi viselkedésükben és tevékenységükben is megnyilvánul. A játékos edzésprogramoknak köszönhetően ugyanis ezek a fiatalok azonosulnak a hőssel, aki leküzdi a nehézségeket, és feladatát teljesítve magasabb szintre lép.

A fiatal netes generáció tagjai szinte a világhálón élik mindennapjaikat - nem ritka, hogy napi 12-14 órát töltenek a gép előtt -, de sokszor nincsenek tisztában azzal, hogyan válasszák el egymástól a lényeges és lényegtelen tudnivalókat. "A fiatal munkavállalóknak meg kell tanulniuk, hogy az értékes információk olykor nem érhetők el egyetlen gombnyomással. Ellenőrizniük kell a beérkező információk valóságtartalmát, és súlyozniuk kell azokat" - világít rá a problémára Clare Hart, egy amerikai nagyvállalat HR-igazgatója.

A Bell Research cég kutatóinak infokommunikációs jelentéséből kiderül, hogy hazánkban tavaly már a kétmilliót is meghaladta azoknak a száma, akik rendszeresen, hetente több alkalommal interneteztek. A legtöbb hazai hálózsonglőr a 15-24 éves korosztályból kerül ki, számuk meghaladja a 900 ezret. A kutatásban megkérdezettek 30 százaléka naponta 3-5 órát tölt a világhálón. Munkahelyi problémáik hasonlóak, mint amerikai társaiknak.

LÁSZLÓ ÉVA LILLA

Súlyos pénzekbe kerül a német kormánynak, amiért még mindig Windows 7-et használnak

Súlyos pénzekbe kerül a német kormánynak, amiért még mindig Windows 7-et használnak

Ezért esik a forint – ki tudja, hol áll meg

Ezért esik a forint – ki tudja, hol áll meg

Megkéseltek két rendőrt Erdőkertesen

Megkéseltek két rendőrt Erdőkertesen

FAZ: Egyelőre nem zárnák ki a Fideszt az Európai Néppártból

FAZ: Egyelőre nem zárnák ki a Fideszt az Európai Néppártból

A szaúdi koronaherceg hekkelhette meg a világ egyik leggazdagabb emberének a telefonját

A szaúdi koronaherceg hekkelhette meg a világ egyik leggazdagabb emberének a telefonját

Bíróság mondta ki, hogy az Aerosmith dobosa nem játszhat a Grammy-gálán

Bíróság mondta ki, hogy az Aerosmith dobosa nem játszhat a Grammy-gálán