A Pazar Cuccok bloggereinek segítségével az alábbiakban ízelítőt adunk a világban legutóbb kifejlesztett és már gyártásba vett technikai újdonságokból. Őrjáratunkat - amennyiben elnyeri olvasóink tetszését - a jövőben is folytatjuk.

Gyűrűk ura - Urak gyűrűje

A figyelmes emlékeztető gyűrű még idejében jelzi a közelgő házassági évfordulót, azonban ajándékötlettel sajnos nem szolgál. Hot Spot (WiFi azért nincs benne) technológiájának hála óránként 10 másodperc erejéig 49 fokosra izzítja magát 24 órával a fontos dátum előtt. Az energiaellátást a test által termelt hő biztosítja, mely hőt koncentrálva kapjuk vissza emlékeztető jelként a megfelelő pillanatban. A dátum sajnos nem állítható, azt megrendeléskor a gyártó cég programozza az ékszerbe. A gyűrű nemesfémből készül, hét különböző dizájnban érkezik. A gyártó pedig élethossziglani garanciát ígér, amit a termék sajátossága meg is kíván.

Elegáns híváskijelzős bluetooth óra

A Sony Ericcson és a Fossil mindenféle hivalkodó, tolakodó és oda nem illő túldesignolt űrhajós megjelenés és neonzöld villogó LED-nek mellőzésével olyan bluetoothos órát hoztak létre, mely a hétköznapi üzleti életben is hordható marad. A fémszíj és a számlap a klasszikus megjelenést erősíti. Egyedül az alsó részen található OLED kijelzőn megjelenő ikonok árulkodnak, hogy itt egy időmérő szerkezetnél többről van szó.

Ezen a kijelzőn jelenik meg a hívó neve vagy száma, illetve jelzés, hogy új sms érkezett a belső zsebünkben lapuló mobilunkra. Bejövő hívás esetén egy gombnyomással lenémíthatjuk, míg dupla kattintással elutasíthatjuk.

A tekerőgomb rövid megnyomásával indíthatjuk vagy szüneteltethetjük az Mp3 lejátszós mobilunkban lüktető zenét. A következő számra ugrik a lejátszó hosszabb nyomva tartással. A harmadik gombbal a menüben keresgélhetünk.

A több mint tíz, jelenleg is kapható mobiltelefonnal kompatibilis óra a negyedik negyedévben várható 300 euro (81 000 Ft) körüli áron.

http://www.sonyericsson.com/bluetoothwatch/

WinePod - Szüret a konyhában

A Provina a borkészítés nagy szakértelmet igénylő, hosszadalmas és nagy helyigényű folyamatát próbálja automatizálni, elérhető árú és kezelhető készülék formájában a konyhában meghonosítani, ahogy ez a kenyérsütő gépek esetében valamelyest sikerült is.

A WinePod (csak nevében van köze az iPodhoz) egy 75 liter térfogatú, rozsdamentes acélból készült óriás borospohárra emlékeztető eszköz, melyben megannyi elektronika és mesterséges intelligencia asszisztál a nem egyszerű művelethez. A kéttonnás nyomóerővel rendelkező szőlőprés mellett szenzorok arzenálja kapott helyet a gyomrában: mustmérő, pH-érték- és hőmérő.

A WinePod vezeték nélküli hálózaton kommunikál a PC-kkel, és akár az interneten keresztül is irányítható, programozható a mellékelt WineDashboard menedzsment szoftver segítségével, így akár munkahelyünkről is rácsatlakozhatunk és ellenőrizhetjük az aktuális pH-értéket, vagy ha elakadtunk, akkor az online WineCoach szolgáltatás segítségével tanácsot kérhetünk szakértőktől.

Miután beküldtük a gépbe az 5 puttony saját termesztésű szőlőt, csak a nagy zöld gombot kell megnyomni. A folyamat automatikus, de azért néha szükség van némi kreatív inputra és döntéshozatalra, mely majd nagyban befolyásolja az isteni nedű íz és illatjegyeit. Például, amikor az érlelési szakaszhoz érkezünk, hagyhatjuk a bort a készülékben és dönthetünk tölgyfaforgácsok hozzáadása mellett, vagy az előírt időre átmenetileg hordóba tölthetjük át.

1999 dollárért (430 000 forintért) kapható a tengerentúlon, és évente 50-80 palack házi készítésű bor előállítására alkalmas.

http://www.mywinepod.com/

iCarta - Zene a mellékhelyiségben

Nem múlhat el nap legalább egy újabb iPod-kiegészítő bejelentése nélkül. Az iCarta-nak hála most már a legkisebb helyiségben sem kell lemondanunk a kedvenc kütyünk által szolgáltatott zenéről. A stílusosan fehér WC-papír-tartóban négy (két magas és két mélysugárzó) párabiztos hangszóró biztosítja a tiszta hangzást, melyet legfeljebb a csempével borított falak akusztikája ronthat le. Az összes elérhető dokkolós iPod-dal kompatibilis, és közben tölti is őket. Ez utóbbihoz nem árt egy áramforrás, ami azért, valljuk be, nem minden mellékhelyiség szériatartozéka. 99 dollárért (21 000 forintért elvihető.

Képek az esőben

A Pileus (gombafej) projektnéven futó esernyő vezeték nélküli hálózat segítségével képes az ernyő belsejére webről szipkázott fotókat kivetíteni, vagy a csúcsán lévő kamerával dokumentálni az esős nap történéseit.

Az esernyőt számtalan elektronikus kütyü teszi teljessé. A Pileus markolatában egy mobilkommunikációs eszköz, egy projektor és egy RFID-leolvasó kapott helyett. A markolatot az esernyőre, azaz a képernyőre kattintva a fogantyú egy leolvasott ID segítségével beazonosítja, kinek az esernyőjéről van szó, és vezeték nélküli hálózaton bejelentkezik a Pileus webes szolgáltatására. Ez utóbbi közreműködésével multimédiás tartalmakat tölthetünk le a két, méltán népszerű fotó- és videomegosztó szájtról, a Flickr-ről, illetve a YouTube-ról, melyeket a projektor segítségével kivetíthetünk az ernyő belsejére, például amikor zuhogó esőben a buszmegállóban várakozunk. Az esernyő csúcsába épített webkamerának köszönhetően a művelet fordítva is működik, azaz a rögzített képeket és videókat visszatölthetjük az előbb említett web 2.0-s szájtokra, ahol automatikusan megkapják azonosítónkat és a Pileus tag-et.

http://www.ok.sfc.keio.ac.jp/pileus/

Antibakteriális egér

Köztudott, hogy a számítógépek billentyűzetét nagyító alá véve lényegesen több kórokozót találhatunk az Enter vagy a szóköz gombokon, mint akár a perem alatt. Igaz ez más beviteli eszközökre is, melyek alól az egér sem kivétel, sőt. Egy internetkávézóban vagy más köztéri helyen köztapogatásnak kitett periférián csak úgy nyüzsögnek a baktériumok.

Az amerikai Iogear által gyártott egér felületét speciális, ezüstből és titán-dioxid-részecskékből készített antibakteriális bevonattal látták el. A rendkívül vékony védőréteg a megtelepedni szándékozó bacik, gombák és egyéb kórokozók 99 százalékát képes közömbösíteni.

A vezeték nélküli egér más extrával is szolgál: a hagyományos optikai érzékelőnél harmincszor erősebb lézeres szenzorral dolgozik, így kiemelkedő precízióval (1600 dpi) navigálhatunk akár üvegasztalon is! Ára 39 dollár (kb. 8400 forint).

Extrémsportos videorögzítés

A Sanyo digitális mini-videokamerája, a Xacti család legújabb CA6 tagja nem jön zavarba, ha elkezd csepegni az eső vagy éppen raftingtúrára visszük. Vízbe esni nem szeret, így víz alatti videózásra nem alkalmas, azonban bátran ellenáll a vizes kéznek, esőnek vagy kisebb-nagyobb rázkódásoknak, amikor hagyományos társai már kudarcot vallottak volna.

Videomódban egyórányi 640x480 felbontású mozgóképet tud rögzíteni gigabájtonként, míg fényképezőmódban 6 megapixeles állókép készítésére alkalmas. 5x optikai zoom és négyfajta videomód áll rendelkezésre, így akár webkameraként is használható. A vitorlás mozgását pedig a képstabilizátor igyekszik ellensúlyozni. 400 dollárért (86 000 forintért kapható.

Digicam, csak természetesen

Az Olympus a kölni Photokina kiállításon fából készült digitális fényképezőgépet mutatott be. A cég által kifejlesztett préselt fa technológia a műanyagnál is keményebb és időtállóbb borítást kínál. Nyersanyagnak a Távol-Keleten kiváló tulajdonságairól ismert japán cédrus bizonyult a legmegfelelőbbnek, ezt a tradicionális japán építészetben is előszeretettel használtak.

http://www.olympus.co.jp/en/news/ 2006b/nr060925woode.cfm

Pezsgődugó-elhárító

Egy baráti, születésnapos koccintás vagy egy ártatlan pohárköszöntő legfélelmetesebb pillanata mindenképpen a pezsgőnyitás. Egy kis határozatlanság, és az elemi erővel kitörő dugóval könnyen kilőhetjük az ünnepelt szemét, ami bizony nem emeli az est hangulatát. A dugóártalmatlanító célszerszámot az üveg végére helyezve akár fel is rázhatjuk annak tartalmát. A résztvevőket nem sodorjuk veszélybe, és mellette még a teátrális pukkanás sem vész el. Ára: 20 font (8000 forint).

USB hörcsögkerék/mókuskerék

Rohanó világunkban, az állandó hajtásban néha úgy érezheted magad, mint egy hörcsög a kerékben. Rendületlenül tekersz a karrierépítés taposómalmában, de csak nem jutsz előre. Tereljük el kicsit a negatív gondolatokat, és felüdülésképpen USB-n keresztül kattintsuk fel a hörcsögkereket a PC-re. Az állatvédőknek nem kell megijedniük, csupán plüsshörcsögről van szó, mely a gépelés sebességével egyenes arányban lohol a testreszabott kardiogépén.

Csupán 45 dollár (9600 forint), ami akár meg is érheti, ha kiváló antidepresszáns hatását nézzük.

Akkor most képzelje el, hogy Sigmund Freud egy algoritmus

Akkor most képzelje el, hogy Sigmund Freud egy algoritmus

Varázslatosan mutat a visegrádi vár a zúzmarában

Varázslatosan mutat a visegrádi vár a zúzmarában

Tollas szárnnyal repül a különleges robotgalamb – videó

Tollas szárnnyal repül a különleges robotgalamb – videó

Célzott likvidálás: a terrorizmus ellen nem hatásos a vezetők kilövése

Célzott likvidálás: a terrorizmus ellen nem hatásos a vezetők kilövése

A gyöngyöspataiak, akiknek "a haza egy kevéssé pozitív hangzású s tartalmú szó"

A gyöngyöspataiak, akiknek "a haza egy kevéssé pozitív hangzású s tartalmú szó"

Orbán Olaszországban ad majd elő, amikor a Néppárt a Fideszről dönthet

Orbán Olaszországban ad majd elő, amikor a Néppárt a Fideszről dönthet