Wikipédia nyomtatásban

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Az enciklopédiák összeállítása eddig egy maroknyi nagy tudású ember kiváltsága volt.

Az enciklopédiák összeállítása eddig egy maroknyi nagy tudású ember kiváltsága volt. Ám az internet segítségével egy-egy népszerű szócikkhez bárki hozzáadhatja tudása legjavát. Így született meg az a tudástár, a Wikipédia, amelyet mi, hétköznapi emberek írunk. E különleges online lexikon tízmilliónál is több, bárki által szerkeszthető oldalból áll. Ebből a sok millió szócikkből százötezer magyarul érhető el.

A német Bertelsmann Kiadó nemrégiben az 50 ezer legkeresettebb német szócikk lerövidített, szerkesztett verziójának nyomtatott formájú kiadása mellett döntött. A napokban 20 ezer példányban megjelenő, ezeroldalas német Wikipédia enciklopédia papíron csaknem 3 kilót nyom, 20 euróba kerül, és 90 ezer önkéntes együttműködésének eredményeként született. A kiválasztott szócikkek között magyar vonatkozásúakat is talál az érdeklődő: magáról Magyarországról is jó néhány sor szól, de a Budapest és a paprika címszó is bekerült - tudtuk meg Claudia Haschke szóvivőtől.

Az önszerveződő, alkotó tömegek erejét több élelmes cég is hasznosítja. Még olyan mamutcégek is, mint az IBM, amely nem bánta meg, hogy dollármilliókat és sok ezer fejlesztői munkaórát invesztált a Linux ingyenes operációs rendszerbe. Cserébe maga is terjesztheti az önkéntes közösség folyamatosan fejlesztett szoftverét, ami mellesleg költségkímélő kiegészítést ad saját termékei és kísérő szolgáltatásai értékesítésekor.