Tetszett a cikk?

Vírusirtó mobiltelefonokra

Az okostelefonokat támadó kártevők (akárcsak a személyi számítógépen tevékenykedő társaik) nemcsak megrongálhatják az eszközökön tárolt adatokat, hanem azokat továbbíthatják is a vírusok készítőinek. December első napján jelent meg az ESET új biztonsági szoftvere, a Mobile Antivirus, amelyet mobileszközök, elsősorban okostelefonok védelmére szántak. A Windows Mobile platformon működő szoftvert felruházták többfajta ellenőrző funkcióval, és gondoskodtak automatikus frissítéséről is. A szakembereknek több olyan problémát is meg kellett oldaniuk, amelyek szinte ismeretlenek az asztali számítógépeken és laptopokon használt vírusirtóknál. Gondot jelentett például az okostelefonok limitált memóriája, az eltérő akkumulátorfajták kapacitása és a különböző sávszélességek létezése is.

Szociális netszolgáltató a szegényeknek

A legszegényebb hazai vidékeken élőket célozza meg, szociális internetszolgáltatót kíván kiépíteni a már létező "WiFi falu" elnevezésű program keretében a Nyírő András-féle Internet Terjesztéséért Alapítvány. A tavaly indult WiFi falu a mélyszegénységben élő családoknak segít felújított számítógéphez és közösségi internethez jutni, és ma már 102 borsodi és szabolcsi falu 1800 családját érte el. Az alapítvány által most tervezett internetszolgáltató az ország 33 leginkább hátrányos helyzetű kistérségére koncentrál. A többi szolgáltatótól eltérően nem arra törekszik, hogy márkahűséget alakítson ki az ügyfelekben. Az indulástól számított két-három éven belül 70 ezer családot, tehát nagyjából 200 ezer embert kívánnak elérni - nyilatkozta Nyírő András, aki szerint a működéséhez szükséges 3-4 milliárd forintot elsősorban európai uniós forrásokból lehet előteremteni.

Európa kulturális kincsei a neten

Több mint kétmillió könyvet, hang- és filmfelvételt, fényképet, térképet, levéltári anyagokat és festményeket tartalmaz a novemberben indult címen elérhető összeurópai kulturális archívum. Viviane Reding, az EU információs társadalomért és médiaügyekért felelős biztosa a 2005-ben indult Europeana-kezdeményezés kapcsán közölte: felkéri Európa kulturális intézményeit, könyvkiadóit és technológiai vállalatait, hogy további digitális tartalommal töltsék fel az Europeana könyvtárat, hogy 2010-re tízmillió tételt tartalmazzon. A nemzetközi média egy része úgy mutatta be az Europeanát, mint amely a Google Book Search könyvtári projekt konkurenciája kíván lenni. A Google cég közleményben üdvözölte az új e-könyvtár indítását, és hangsúlyozta, szívesen együttműködik a kultúrkincsek digitális hozzáférését célzó minden kezdeményezéssel.

Goldenjob-győztesek

November végén zárult a HVG és a Jobline.hu első országos karrierversenye. A négy héten át tartó megméretésre közel 400 nevezés érkezett, a szakmai zsűri ezekből választott ki 7 kategóriában 5-5 jelöltet, akikhez "vigaszágon" egy-egy nevezettet juttathatott a közönség. Többek között a vezető-leader kategória versenyszférabeli fődíját Frank Odzuck, a Zwack Unicum Rt. vezérigazgatója, közszférás díját pedig dr. Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora vehette át. A győztesekkel és a zsűritagokkal készített interjúkat elolvashatja a hvggoldenjob.hu oldalon.

Kémfotókon a teljesen új 7-es BMW

Kémfotókon a teljesen új 7-es BMW

Nagyot csökkent az új fertőzöttek száma az Egyesült Királyságban

Nagyot csökkent az új fertőzöttek száma az Egyesült Királyságban

Érdemes lehet kivárni a teherbe eséssel a koronavírus-oltást

Érdemes lehet kivárni a teherbe eséssel a koronavírus-oltást