szerző:
HVG

Metropolis – eget karcoló árak Azelőtt soha nem látott összegből, ötmillió birodalmi márkából készítette el a német...

Metropolis – eget karcoló árak

Azelőtt soha nem látott összegből, ötmillió birodalmi márkából készítette el a német expresszionista filmművészet remekét Fritz Lang 1927-ben. 78 évvel később addig ugyancsak nem látott összegért kelt el az utópisztikus némafilm korabeli plakátja, amit Heinz Schulz-Neudmann festő, illusztrátor és grafikus készített. A poszteren a sci-fi klasszikusban megjelenő megalopolisz felhőkarcolói láthatók és a film főhősnője, Maria, a robot, de nincsenek feltüntetve az alkotók, mégis 690 ezer dollárért adták el 2005-ben: egyes értesülések szerint Leonardo DiCapriónak, más információk szerint Ken Schacter kaliforniai gyűjtőnek.

Múmia – gyolcsba rejtett milliók

Sokáig a legtöbbet érő amerikai moziplakát a Boris Karloff brit színész főszerepelésével készült klasszikus szörnyfilm posztere volt: az 1932-es alkotás 1997-ben több mint félmillió dollárért kelt el egy aukción. Karloff Frankenstein-filmjei több millió dollárt hoztak az amerikai Universal Stúdiónak, és a gyűjtők a moziplakátokat is nagyra értékelték: közülük az egyikért 1993-ban 198 ezer dollárt adtak, majd ennek közel a duplájáért kelt el öt évvel később a Frankenstein menyasszonyának falragasza. Karloffnak az örök rivális Dracula-alapító Lugosi Bélával közös filmje, a Fekete macska poszterének egyik példányáért 2007-ben több mint 286 ezer, egy másikért pedig 334 ezer dollárt fizetett egy gyűjtő.

Dracula – univerzális érték

A Universal stúdió 1931-ben mutatta be az amerikai mozikban Tod Browning Draculáját Lugosi Béla főszereplésével. A klasszikus szörnyfilmet népszerűsítő korabeli plakátok igazi ritkaságok, az egyik példánytól három éve Nicolas Cage amerikai filmsztár 310 ezer dollárért vált meg. Az idén márciusban a texasi Heritage Auctions árverésén feltűnt hasonló plakát 90 ezer dolláros kikiáltási árról indult, és végül egy ismeretlen licitáló 143 ezerért vette meg. A klasszikus plakátot a filmgyártás hőskorából származó további 33 poszterrel együtt találták meg egy pennsylvaniai padlásszobában, a restaurátoroknak több hétig tartott szétválasztani a ragasztótól összetapadt példányokat.

King Kong – állati teljesítmény

A filmtörténet egyik leghíresebb jelenete látható az RKO Radio Pictures 1933-as King Kong-filmjének első színes óriásplakátjain. Az Empire State Building tetején a feldühödött majomszörny egyik kezével egy repülőgépet zúz össze, a másikban a film hősnőjét, Ann Darrow-t tartja. King Kong nagysága eltörpül azoknak a kisebb-nagyobb méretű plakátoknak a mostani értékéhez képest, melyek a szépség és a szörnyeteg témájára készült hollywoodi filmklasszikust népszerűsítették. Kirk Hammettnek, a Metallica szólógitárosának birtokában például egy 65 x 120 centiméteres svéd változat volt 2010-ig, melyet a Heritage Auctions árverésén 28 ezer dollárért vásároltak meg a híres gyűjtőtől. A legértékesebb példányt, egy 205 x 205 centiméteres eredeti King Kong-posztert 2008 márciusában 345 ezer dollárért vették meg, több mint háromszor annyiért, amennyiért kilenc évvel korábban gazdát cserélt.

Flying Down to Rio – a fellegekben

Thornton Freeland zenés komédiája nem tartozik ugyan a filmtörténet legismertebb klasszikusai közé, de repülőgépeket és táncosnőket felvonultató jelenete mégis halhatatlanná tette. Ez a speciális effektek mestere, Linwood G. Dunn által koreografált jelenet szerepel az RKO Radio Pictures 1933-as fekete-fehér hangosfilmjének plakátján is, amely mozgalmas kompozíciójával és élénk színeivel a korabeli varietéműsorok hangulatvilágát eleveníti fel. A Fred Astaire és Ginger Rogers főszereplésével az egekben játszódó zenés extravaganza poszterének egyik példánya a filmtörténet tíz legértékesebb moziplakátja közé tartozik, 2008-ban 239 ezer dollárt adtak érte.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itt a nagycsaládos Skoda Kodiaq: 7 üléses állami támogatásra kihegyezve

Itt a nagycsaládos Skoda Kodiaq: 7 üléses állami támogatásra kihegyezve

Trump miatt lehet tartósan 400 forint fölött a benzinár?

Trump miatt lehet tartósan 400 forint fölött a benzinár?

Tejesen kiégett egy cukrászda Leányfalun

Tejesen kiégett egy cukrászda Leányfalun

Életműdíjat kapott Bodrogi Gyula és Venczel Vera

Életműdíjat kapott Bodrogi Gyula és Venczel Vera

Ez a baleset még a sokat látott Nürburgringen is erősnek számít

Ez a baleset még a sokat látott Nürburgringen is erősnek számít

Húsvét hétvége volt, hát lopott egy vaddisznót

Húsvét hétvége volt, hát lopott egy vaddisznót