szerző:
HVG

Facebook – egyterű

Alig másfél éve költözött be a szilícium-völgyi kisváros, Menlo Park egyik irodaházába, máris terjeszkedik az amerikai Facebook közösségi portál. Az alapító és cégvezető Mark Zuckerberg a bilbaói Guggenheim Múzeum tervezőjével, a kanadai-amerikai Frank Gehryvel kívánja elkészíttetni a világ legnagyobb egyterű irodáját, amely közel 40 ezer négyzetméteres, és 2800 alkalmazott elhelyezésére szolgál. A minimalista stílusú, raktárra emlékeztető, egyemeletes épületet – amelynek külső fala szinte teljes egészében hatalmas, ötméteres ablakokból készül, lapos tetején pedig parkot alakítanak ki – a régivel föld alatti alagút köti majd össze.

Apple – futurista

Földre szállt űrhajóhoz hasonlította a közel egy éve elhunyt Steve Jobs, az Apple alapítója a kaliforniai Cupertinóban lévő cégközpont közvetlen közelében felépítendő, általa megálmodott és – a haláláig – menedzselt új, grandiózus székházat. A tervezéssel Jobs az egyebek közt a berlini Reichstag és a londoni Wembley-stadion újjáépítését jegyző brit sztárépítészt, Sir Norman Fostert bízta meg. A 12 ezer alkalmazottnak szánt, 260 ezer négyzetméter alapterületű, kör alakú irodaház fém és üveg felhasználásával készül, közepén egy fél kilométer átmérőjű nyitott kerttel.

Google – játékos

A Jurassic Park félelmetes dinoszauruszával, a T-Rexszel is naponta találkozhatnak a Google alkalmazottai a világ legnagyobb internetes keresőjének kaliforniai, Mountain View-i központjában. A T-Rexet a korábbi tulajdonos, a digitális dinoszaurusz alkotója hagyta hátra. A Googleplexként emlegetett irodaegyüttes, ami közel 300 ezer négyzetméternyi területet foglal el, szinte egy kisebb település. Minden adott a kellemes munkavégzéshez, parkok, fűtött úszómedencék, torna- és játéktermek, kávézók, éttermek, ahol az alkalmazottak ingyen étkezhetnek. Emellett több száz bicikli is a rendelkezésükre áll, ahogy áramállomás is a hibrid autók feltöltéséhez.

Twitter – art deco

Ki akart költözni San Franciscóból a Twitter, ám mégis ott marad. A városvezetés egy lerobbant kerületrész rehabilitációjának részeként a munkaadói járulék fizetése alóli mentességet adott a bútor-nagykereskedők egykori székházában irodát bérlőknek. Így került a mikroblogcég a négy éve üresen álló, 1937-ben átadott art deco épületbe, amelynek három felső emeletét foglalja el, így a parkosított tetőteraszt is. A fiatalos, modern stílus keveredik az 1930-as évek hangulatával. A recepció az eredeti épülethez tartozó tekepályája tölgyfa hajópadlójának felhasználásával készült, még látni a korabeli szögek ütötte lyukakat, a konferenciaterem ajtaja tejüveg, benne faáglenyomatok.

Microsoft – hagyományos

A világ egyik legnagyobb, egyetlen céghez tartozó irodakomplexuma a szoftveróriás Microsoft székhelye a Seattle-lel majdnem egybeépült Redmondban. A 157 hektáros területen több mint 90 épületből álló Microsoft-birodalom energiafelhasználása közel akkora, amennyi 50 ezer lakásnak elegendő. Legutóbb 2006-ban jelentették be, hogy a 750 ezer négyzetméteres irodakomplexumot egymilliárd dolláros beruházással százezer négyzetméterrel megtoldják, így az a közel 40 ezer alkalmazotton kívül további 15 ezer elhelyezését teszi lehetővé.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Minden második magyar rosszul szemetel

Minden második magyar rosszul szemetel

Kőbányán próbált kirabolni gázpisztollyal egy kisboltot

Kőbányán próbált kirabolni gázpisztollyal egy kisboltot

Semjén Zsolt: Az európai identitás része az iszlámmal szembeni védekezés

Semjén Zsolt: Az európai identitás része az iszlámmal szembeni védekezés

Autós cégek is beszálltak az adományozásba a Notre-Dame javára

Autós cégek is beszálltak az adományozásba a Notre-Dame javára

Ez a baleset még a sokat látott Nürburgringen is erősnek számít

Ez a baleset még a sokat látott Nürburgringen is erősnek számít

Sodrófával ütlegelte testszerte

Sodrófával ütlegelte testszerte