szerző:
HVG

Musée d'Orsay –  expályaudvar

Elbűvölően excentrikus, mauzóleum, nekropolisz – ítélkeztek nem kis irigységgel a 84 éves korában múlt héten elhunyt Gae Aulenti olasz építésznő első múzeumi alkotásáról, a Musée d'Orsay-ról elkészültekor, 1986-ban. Az 1900-as világkiállítás idején átadott, 1970-ben lebontásra ítélt, ám végül műemlékké nyilvánított Szajna-parti pályaudvarból Aulenti varázsolt a francia impresszionisták legnagyobb gyűjteményének otthont adó múzeumot. Meghagyta a természetes fényt átengedő eredeti üvegtetőt, a rozettás mennyezetet, a 130 méter hosszú peront pedig fa- és vasszerkezetekkel tagolta. Munkáját az akkori francia államfő, Francois Mitterrand becsületrenddel díjazta.

Asian Art Museum – könyvtárcsere

Az Udine melletti kisvárosban, Palazzolo dello Stellában született Aulenti komoly kihívásként élte meg első, 1997-es amerikai megbízatását: az Avery Brundage iparmágnás, korábbi nemzetközi olimpiai bizottsági elnök 12 ezer tárgyból álló ázsiai gyűjteményének elhelyezésére szolgáló San Fransciscó-i múzeum megtervezését. Az átalakítás a kulturális örökségként jegyzett központi könyvtár belső falainak lebontásával járt, amiért élesen támadták az építészt, aki addigra világszerte számtalan – velencei, barcelonai, isztambuli, római – múzeumbelsővel bizonyított. A 2003-ban átadott épület hatalmas, V alakú üvegtetőt kapott, a földszint óriási piactérré változott, a lépcsőfeljárót eredeti formájában újították fel.

Tour asztal – kerékláb

Négy biciklikerékre ültetett, 15 milliméter vastag üveglap asztala a New York-i Modern Művészetek Múzeumában is látható. A tervezés évében, 1993-ban jegyzett kiállításenteriőrjei között szerepel a velencei Palazzo Grassiban rendezett Marcel Duchamp-tárlat is – a polgárpukkasztó asztal mintha felelne Duchamp emblematikus alkotására, a dadaista iróniával felvértezett, széken ülő biciklikerékre. Kerekes asztalsorozatának korábbi darabjai robusztus gumikerekeken nyugszanak.

Pipistrello lámpa – denevérvirág

Teleszkopikus szerkezet oldja meg a híres lámpa mobilitását: az 1966-ban tervezett, állítható magasságú olvasólámpa a XX. századi modernitás egyik legelismertebb jelképeként vonult be Aulenti repertoárjába. A talpán zománccal borított, rozsdamentes acélból készült alkotás jellegzetessége az áttetsző, a szecessziós virágmotívumba oltott légies denevérkontúrt idéző lámpaernyő. Aulenti lámpái között szerepel még futurisztikus hangulatú, hajszárító alakú világítótest, fémráccsal szorongatott bura és virágvázával megfejelt fénygömb.

Locus Solus szék – szőrhinta

Fémből hajlított irodai székei és fából hajlított hintaszékei sorában a luxuskategóriás retróvadászok kedvelt ülőkéje a mélybarna marhabőrrel borított, narancssárga fej- és lábtartó hengerrel ellátott hintaszék. Az 1964-ben, a művészi vonaláról híres olaszországi Zanotta cégnek tervezett szék szerkezetét fehér hajlított fémváz adja. A neves dizájncégek enteriőrjeitől saját, Assisiban található nyaralóján át az 1992-es sevillai világkiállítás olasz pavilonjáig mindenféle dizájnmunkát megálmodó művész széksorozatának részeként azonos formájú darabok születtek citromsárga vázas, kék-fehér csíkos strandhangulatban, valamint narancskeretes és színes gömbökkel megszórt textilváltozatban is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kiderült, ki váltja Radics Gigit az X-faktorban

Kiderült, ki váltja Radics Gigit az X-faktorban

Magyarok terveztek egy orvosi navigációs rendszert sebészeknek

Magyarok terveztek egy orvosi navigációs rendszert sebészeknek

Ideiglenes fatemplomot állítanak a leégett Notre-Dame elé

Ideiglenes fatemplomot állítanak a leégett Notre-Dame elé

Részben visszahozták az életbe 32 lefejezett disznó agyát

Részben visszahozták az életbe 32 lefejezett disznó agyát

Elkapták a belvárosban ámokfutó BMW-st

Elkapták a belvárosban ámokfutó BMW-st

Megint robbant valami Észak-Koreában

Megint robbant valami Észak-Koreában