szerző:
HVG

Geminoid – a megszólalásig

Mintha ikertestvére lenne a robot annak, akiről mintázták (gemini = ikrek). Hirosi Isiguro, az Oszakai Egyetem professzora a szó szoros értelmében saját képére teremtette a szokatlanul tökéletes robotot (képünkön jobbra a professzor). A gépember bőre szilikonból készült. Arcizmait, végtagjait motorok mozgatják. Távolból lehet irányítani, és viselkedése zavarba ejtően tökéletes: pislog, mosolyog, lélegzik. Kiválóan példázza az „uncanny valley” (kísérteties, borzongató völgy) jelenségét, amelyet a robotika szintén japán professzora, Maszahiro Mori írt le 1970-ben, a freudi „unheimlich” fogalmára építve. A völgy annak a grafikonnak a cikcakkja, amely a robot iránti szimpátiát jelzi. Az okos gépek eleinte egyre érdekesebbek, de ha már majdnem emberiek, akkor furcsa érzést keltenek, ami akkor múlik el ismét, amikor a kreatúra egészen emberi. A geminoidok már többen vannak, tavaly az Aalborgi Egyetem közreműködésével szőke dán robot is készült, de van japán női változata is. A geminoidokkal a robotok távirányításának technikáját és az ember-gép kommunikáció finomságait kutatják.

iCub – a bébi

A mesterséges intelligencia sok kutatója előbb próbálja futni tanítani teremtményeit, mint hogy járni tudnának – véli Anthony Morse, a Plymouthi Egyetem kutatója, egyike azoknak, akik több európai univerzitás együttműködésében az iCub robotcsecsemőt gondozzák. A kicsi kamerákkal figyeli a körülötte felbukkanó tárgyakat, és a felnőttek azt gyakoroltatják vele, hogy mesterséges elméje mennyire képes megjegyezni, egymáshoz társítani a dolgokat. Arra számítanak, hogy az egyszerűbb, gyermeki robotgondolkodás is fontos lehet a mesterséges intelligencia fejlesztéséhez. Akár az iCub unokatestvérének tekinthető a japán Pneuborn–7II és –13II. Nekik nem a szellemük, hanem az ügyességük számít: egy hét és egy tizenhárom hónapos gyerek mászásának, járásának fejlődését modellezik.

Paro – a simogatnivaló

Nem feltétlenül kell emberarcúnak lennie a gépnek, mégis lehet kedves. Az elektronikus japán fókabébi legutóbb a tavalyi cunami otthontalan áldozatainak nyújtott vigaszt. Eredetileg kórházi betegek és ápolásra szoruló idősek megnyugtatására konstruálták, olyan hatást várva tőle, mint egy háziállattól. Hús-vér ölebekhez, macskákhoz képest kórházban jobban fertőtleníthető, türelmesebb, célirányosabban programozható. Érintésre és hangokra reagál. Gépesített játék mackókat is betanítottak már hasonló feladatokra, viszont emberformájúbbak azok a kollégáik – a világszerte egyik leggyakrabban foglalkoztatott robot, a francia Nao példányai –, akik az európai ALIZ-E program keretében gyerekkórházakban foglalkoznak a kis betegekkel.

Pincérgépek – a tálcavivők

Bangkokban a Hadzsima japán robotétterem, a kínai Csinanban a Dalu étkezde azokhoz a vendéglátóhelyekhez tartozik, amelyek automata felszolgálókkal példázzák, mi mindenre jó az ázsiaiak kütyüimádata. A pincérek persze nem olyan igazi robotok, mint a fantasztikus filmek önálló akaratú gépemberei, inkább a gyárak betanítottmunkás-szintű szerelőrobotjaira emlékeztetnek. A felszolgálók kötött pályán mozogva hozzák-viszik a tálcákat. Bangkokban időnként táncolnak is a maguk módján.

Hanako – a próbababa

Fogorvosok gyakorlati képzését segíti a japán Showa Egyetem gyártmánya. Fogfúrás közben megdöbbentően életszerűen viselkedik: mozgatja a nyelvét, csuklik, nyel, valamint baj esetén elrántja a fejét, ha pedig sokáig vacakolnak vele, fáradtan visszacsukja a száját. Még azt a fuldoklóreflexet is produkálja, amelyet a garat érintése vált ki. A kezelés közben szükséges egyszerűbb párbeszédekre is képes a fogorvoshallgatókkal. A műszaki követelményeknek is megfelelő szilikonfejet az egyetemi fejlesztők megrendelésére Japánban nem tudták máshol legyártani, mint a guminőkészítésben profi Orient szexjátékszergyárban.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Szovjet villanyautó, íme a több mint 40 éves elektromos Lada - videó

Szovjet villanyautó, íme a több mint 40 éves elektromos Lada - videó

Ő okozta Hollandia sokkját – a holland euroszkeptikus jobboldal új arca

Ő okozta Hollandia sokkját – a holland euroszkeptikus jobboldal új arca

Megtudtuk, hogyan lehet visszavenni a lakást az eszközkezelőtől

Megtudtuk, hogyan lehet visszavenni a lakást az eszközkezelőtől

3+3 milliárd tao-pénz zúdult Felcsútra

3+3 milliárd tao-pénz zúdult Felcsútra

"Országos vészhelyzet fenyeget a no-deal Brexit miatt"

"Országos vészhelyzet fenyeget a no-deal Brexit miatt"

Vékonyabb műanyag palackokkal tesz a környezetért a Lidl

Vékonyabb műanyag palackokkal tesz a környezetért a Lidl