szerző:
HVG

Róma – történelmi képregény

Az uralkodók, hadvezérek dicsőségére emelt oszlopokat a Római Birodalomban diadalívek váltották fel. A máig fennmaradtak közül a legnagyobb a 21 méter magas és 26 méter széles, 1700 éve épült Constantinus kapu. A másfél évezreddel későbbi diadalívek tervezőit is megihlető építmény I. Constantinus császárságának tizedik évfordulóját, és egyben a hatalmára tört apósa, Maxentius excsászár feletti győzelmét köszöntötte. Az építmény gazdagon díszített, valóságos történelmi képeskönyv, mivel rövid idő alatt kellett elkészülnie, és olyan szobrokat, domborműveket is felhasználtak a dekorálásához, amelyek az előző századok uralkodóinak haditetteiről számoltak be.

Vác – kőkapu

Tartott a merénylettől, esetleg attól, hogy összedől, de az is lehet, hogy lovai megbokrosodtak, és ezért nem hajtott át Mária Terézia az 1764. augusztusi magyarországi látogatásakor a tiszteletére épült váci Kőkapun, hanem inkább megkerülte az egyetlen magyar diadalívet. A legenda máig nem tisztázott, de egyvalami biztos: a közvetlenül a pozsonyi országgyűlésről érkezett uralkodó poggyászában értékes dokumentumot hozott vendéglátójának, Migazzi Antal váci püspöknek, mégpedig a honfiúsítását tanúsító oklevelet. A késő barokk copf stílusú kőkapu Isidore Canevale bécsi építész munkája, aki a 15 méter magas, 8 méter ívnyílású kapuhoz a kövön kívül még téglát használt.

Párizs – hivatkozási alap

Ókori római mintára épült az Arc de Triomphe a XIX. század második felében. I. Napóleon 1806-ban dicsőségének hirdetésére kezdte építeni, de 30 évvel később – jóval a császár bukása és a tervek többszöri módosítása után – a francia hadsereg nagyságát hirdető emlékműként avatták fel. Azon a helyen ünnepelte első világháborús győzelmét 1919-ben az antant, 1944-ben pedig Párizs felszabadulását köszöntötték ott a franciák. A grande nation nemzeti érzést szimbolizáló építmény számos filmben és irodalmi alkotásban is felbukkan, Erich Maria Remarque 1945-es regényének a címébe is beemelte.

Szentpétervár – örök dicsőség

Napóleonhoz kötődik a Narvai Diadalív is, éppúgy, mint a párizsi, csak fordított előjellel: a szentpétervári Narva téren 1827-1834 között emelt építmény Oroszország győzelmét hirdeti a francia császár felett. A tágas téren az első változat már 1814-ben állt a Napóleon elleni sorsdöntő győztes csatából hazatérő katonák köszöntésére, ám az ideiglenes, fából és gipszből készült emlékmű rövid idő után összeomlott. A végleges diadalív építését I. Miklós cár adta ukázba, az alapkőletételre a borogyinói csata évfordulóján került sor, átadásán a teljes cári család megjelent. A diadalív tanúja volt az 1905-ös „véres vasárnapnak”, a második világháborúban, a leningrádi blokád alatt súlyosan megrongálódott, 2002–2003-ban helyreállították.

Újdelhi – India kapuja

Az 1921-ben átadott All India War Memorial 42 méteres magasságával megközelíti a párizsit. Az egyik legismertebb XX. századi brit építész, Sir Edwin Landseer Lutyens által tervezett óriás kapu azoknak az indiaiaknak állít emléket, akik az első világháborúban elestek a brit birodalomért vívott csatákban. A falakba 70 ezer indiai áldozat nevét vésték. Az 1919-es afganisztáni háborúban elesett 13 516 indiai és brit katona emlékét is őrzi a ma már India Gate nevet viselő diadalív, ahol örökmécsest gyújtottak az 1971-es bangladesi háborúban elesettek tiszteletére.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kanadaiak vennék meg a  Paks közeli egykori katonai repülőteret

Kanadaiak vennék meg a Paks közeli egykori katonai repülőteret

Kinyitott a Balaton

Kinyitott a Balaton

Az amerikaiak szerint a kínai titkosszolgálatok pénzelik a Huawei-t

Az amerikaiak szerint a kínai titkosszolgálatok pénzelik a Huawei-t

Itt a szám: ennyi pénzt szedtek be tőlünk a bankok azért, mert vezetik a számláinkat

Itt a szám: ennyi pénzt szedtek be tőlünk a bankok azért, mert vezetik a számláinkat

"Et resurrexit tertia die": Orbán Viktor latinul üzent húsvétra a közösségi oldalán

"Et resurrexit tertia die": Orbán Viktor latinul üzent húsvétra a közösségi oldalán

Országszerte romlik a levegő minősége

Országszerte romlik a levegő minősége