Kedden reggel az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Rt.

Kedden reggel az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Rt. 108 milliárd forintos jegyzett tőkéjének 10,4 százalékát kitevő, 11,3 millió darab olajipari részvény zártkörű értékesítésébe kezdett Londonban. Az előzetes bejelentés nélküli - egyébként jogszerű - akció során az ÁPV amerikai, angol és magyar befektetésialap-, illetve vagyonkezelőktől kért ajánlatot az állam tulajdonában lévő 22,7 százaléknyi Mol-papír közel felére. Az ÁPV bejelentette: az akciót követően 180 napon belül csak hazai kisbefektetőknek értékesít nyilvánosan Mol-részvényeket. Az állami vagyonkezelő legutóbb a múlt év végén próbálkozott Mol-papírjainak értékesítésével (HVG, 2003. november 29.), ám az akciót utóbb lefújták, mivel a november 28-ai 3 százalékos jegybanki kamatemelés miatt a befektetők mindössze 5900 forint körül tettek ajánlatot, szemben a tranzakció meghirdetésekor érvényes 6300 forintos tőzsdei árral. Elemzők szerint az ÁPV ezúttal jól időzített, mivel a Mol múlt pénteken közzétett tavalyi rekorderedménye (lásd cikkünket a 118. oldalon) miatt nőtt az olajpapírok iránti kereslet. A váratlan akciót elemzők ügyes húzásnak minősítették, mert az ÁPV ezzel megakadályozta, hogy a külföldi nagybefektetők - a privatizáció bejelentésének hírére - lenyomják a Mol tőzsdei árát, hogy olcsóbban jussanak a papírokhoz. Az akció hírére kedden a Budapesti Értéktőzsdén hatalmas, mintegy 9 milliárd forintnyi forgalomban 2,4 százalékkal, 6700 forint közelébe esett a Mol árfolyama. Az ÁPV Rt. lapzártánk után hozza nyilvánosságra a részvényértékesítés árfolyamát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megvan, ki és mennyiért építheti át a 3-as metró következő szakaszának állomásait

Megvan, ki és mennyiért építheti át a 3-as metró következő szakaszának állomásait

Bencsik András szerint az O1G azt jelenti, hogy Orbán egy géniusz

Bencsik András szerint az O1G azt jelenti, hogy Orbán egy géniusz

A Media Marktnál sem lesz 400 óra túlmunka

A Media Marktnál sem lesz 400 óra túlmunka

Trump: Nem játszom össze Moszkvával

Trump: Nem játszom össze Moszkvával

Még egy almát sem lehet elrágcsálni ezentúl a bécsi metróban

Még egy almát sem lehet elrágcsálni ezentúl a bécsi metróban

Az évtized utolsó holdfogyatkozása lesz január 21-én

Az évtized utolsó holdfogyatkozása lesz január 21-én