Az eddig elsősorban édesipari és ingatlanpiaci befektetései révén ismert Futó Péter nevével fémjelzett, vidéki...

Az eddig elsősorban édesipari és ingatlanpiaci befektetései révén ismert Futó Péter nevével fémjelzett, vidéki, illetve környező országokbeli vásárcégeket tömörítő Magyar Kiállításszervező Konzorciumnak (MKK) van a legnagyobb esélye arra, hogy privatizálja a Hungexpo Vásár és Reklám Rt. (HVR) kiállítási üzletágát - értesült a HVG. A végső döntést a jövő héten hozza meg a tulajdonos Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV), ahol azonban azt sem vetették el teljesen, hogy eredménytelenné nyilvánítják a pályázatot. A tőkeemeléses privatizáció lényege: a 3,13 milliárd forint alaptőkéjű HVR Rt. 600 millió forint jegyzett tőkével kiállításszervező céget alapít, amelyben a pályázat nyertese legkevesebb 1,5 milliárd forinttal tőkét emel, s további milliárdos nagyságrendű beruházási hiteleket garantál (HVG, 2003. október 25.). E cég örökli majd meg a Hungexpo nevet, míg az eredeti HVR Rt. - amelynek vagyonában a tervek szerint megmaradnak a vásárváros ingatlanai - nevét Nemzeti Kiállítás és Konferencia Központ Rt.-re változatják. Az "új" Hungexpo Rt. ez utóbbitól bérli majd az ingatlanokat, amelyeket később esetleg meg is vásárolhat. A privatizációs pályázatra három érvényes ajánlat érkezett: a Futó-féle konzorciumén kívül az Expomedia nevű - egyes hírek szerint Barabás János HVR-vezérigazgató által preferált - brit cégtől, illetve a francia General Locationtól. Sokáig úgy tűnt, az ÁPV Rt. érvényteleníti vagy eredménytelennek nyilvánítja a tendert, a pontozásos első fordulóban ugyanis - amelyet egyébként az Expomedia nyert - a jelentkezők mind 75 százalék alatt teljesítettek, az MKK-ról pedig kiderült, egyik tanácsadója a HVR Rt.-nek is dolgozik, egyebek mellett a privatizáció ügyében is. A második, tárgyalásos forduló után mégis az MKK tűnik győztesnek, a konzorcium ugyanis 2 milliárd forintos alaptőke-emelést vállalt, s a korábbinál többet ígért ingatlanbérleti díjként is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Huawei új központjában épült fel a budapesti Szabadság híd mása

A Huawei új központjában épült fel a budapesti Szabadság híd mása

Lesz kiért izgulni – összeállt a 69. Berlinale versenyprogramja

Lesz kiért izgulni – összeállt a 69. Berlinale versenyprogramja

Nem sokon múlt, hogy elbukjon a görög kormány

Nem sokon múlt, hogy elbukjon a görög kormány

A csehek kétharmada a melegházasság mellett

A csehek kétharmada a melegházasság mellett

Nem fogadták el a cég ajánlatát, sztrájkba lépnek a győri Audi dolgozói

Nem fogadták el a cég ajánlatát, sztrájkba lépnek a győri Audi dolgozói

„Az ostobaság nem mentség” – Lakner Zoltán reagált a köztévé melegek „kigyógyításáról” készült műsorára

„Az ostobaság nem mentség” – Lakner Zoltán reagált a köztévé melegek „kigyógyításáról” készült műsorára