A 4,6 milliárd forint jegyzett tőkéjű balatonfűzfői Nitrokémia 2000 Ipari és Vagyonkezelő Rt.

A 4,6 milliárd forint jegyzett tőkéjű balatonfűzfői Nitrokémia 2000 Ipari és Vagyonkezelő Rt.-ben 60 százalékos részesedést szerzett egy londoni bejegyzésű pénzügyi befektető, a First Empire Investments Ltd. Az angol cég nem ismeretlen Magyarországon: 2002 februárjában a felszámolás alatt álló Fűzfői Papír Rt. eszközeinek kivásárlásával hozta létre a Hazai Papíripari Kft.-t. A társaság magyarországi területi igazgatója, Pintér János a HVG-nek elmondta, hogy 45 százalékot a Nitrokémia 2000-et tulajdonló menedzsmentcég, a Nitrokémia-Invest Rt. korábbi meghatározó tulajdonosának, a 2003 decemberében elhunyt Patonai Józsefnek az örököseitől vásároltak meg, míg további 15 százalékot a másik, szintén 45 százalékot tulajdonolt Henger Károlytól, a Nitrokémia 2000 vezérigazgatójától. Patonai 1999 májusától volt a Nitrokémia 2000 résztulajdonos elnöke, 1999-től pedig az állami tulajdonú Forrás Rt. elnök-vezérigazgatói posztját is betöltötte (HVG, 2000. december 2.). Az új többségi tulajdonos a hétfői rendkívüli közgyűlésen a részvények névértékének 250 százalékán felvásárlási ajánlatot tett a többi részvényesnek (köztük tíz, egyenként 1 százalékos részesedéssel rendelkező tulajdonosnak). A közgyűlésen Patonai helyére Pintér került az igazgatóságba, míg annak elnöke Henger lett. Az új tulajdonos a cég átszervezését tervezi, és a vegyipari profilt kívánja erősíteni. A Nitrokémia 2000 cégbíróságon fellelhető utolsó, 2002-es mérlege szerint a cég 9,7 milliárd forint árbevétel mellett 158 millió forint adózás előtti eredményt ért el, míg 2001-ben 11,5 milliárd forint árbevételt és 356 millió forint nyereséget produkált.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Olyan a Ferrari 2019-es naptára, hogy autóillata és motorhangja van

Olyan a Ferrari 2019-es naptára, hogy autóillata és motorhangja van

Elképesztő: Roger Waters nyomására bojkottálja Izraelt egy zenekar

Elképesztő: Roger Waters nyomására bojkottálja Izraelt egy zenekar

Vona Gábor beáll Puzsér Róbert mögé

Vona Gábor beáll Puzsér Róbert mögé

Hadházy visszament a köztévéhez, nem engedték be

Hadházy visszament a köztévéhez, nem engedték be

Elmarad Curtis nagykoncertje

Elmarad Curtis nagykoncertje

Titokzatos nevet jegyeztetett be a Samsung, így hívhatják a jövő mobiljait

Titokzatos nevet jegyeztetett be a Samsung, így hívhatják a jövő mobiljait