Egy ír családi vállalkozás, az 1985-ben alapított McHale Engineering vásárolja meg a Szolnoki Mezőgazdasági Gépgyártó...

Egy ír családi vállalkozás, az 1985-ben alapított McHale Engineering vásárolja meg a Szolnoki Mezőgazdasági Gépgyártó és Szolgáltató Rt. (Mezőgép) eszközeit. A megrendelések csökkenése miatt korábban 1,2 milliárd forint adósságot felhalmozó, 515 millió forint jegyzett tőkéjű cég 2001-ben jelentett csődöt, majd végelszámolással próbálkozott (HVG, 2004. január 24.), végül idén márciusban felszámolási eljárás indult ellene. A vételár pontos összegét - amit június végéig kell kifizetnie a vevőnek - a felek nem hozták nyilvánosságra, de Molnár György, a társaság felszámolásával megbízott Kerszi Rt. vezérigazgatója megerősítette, hogy a McHale a 730 millió forintos irányárnál valamivel kevesebbért jutott az 1949-ben létrehozott, 1992-ben rt-vé alakult cég vagyontárgyaihoz, köztük egy 76 ezer négyzetméter alapterületű szolnoki ingatlanhoz. Az új tulajdonos - a fizetésképtelen társaság egyik korábbi megrendelője - szakmai befektetőként kívánja tovább működtetni a 2002-es 4,3 milliárd forinttal szemben tavaly már csak 2,2 milliárd forint forgalmat elért, 80 százalékban exportra termelő cég eszközeit. A két évvel ezelőtt még több mint ötszáz alkalmazottat foglalkoztató, munkatársaitól fokozatosan megválni kényszerülő Mezőgép Rt. 125 megmaradt dolgozójából várhatóan 60-70 főt vesz át az új tulajdonos megalapítandó cége, de a létszám - a McHale által tervezett 3 millió eurós befektetés eredményeként - két év alatt várhatóan megduplázódik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lezuhant egy ukrán vadászrepülő, meghalt a pilóta

Lezuhant egy ukrán vadászrepülő, meghalt a pilóta

Másfélszer annyian vesznek fel személyi kölcsönt, de ezt az 5 aranyszabályt nem sokan tartják be

Másfélszer annyian vesznek fel személyi kölcsönt, de ezt az 5 aranyszabályt nem sokan tartják be

Vasárnapi sütivásárral segítik a sztárok az autista gyerekeket

Vasárnapi sütivásárral segítik a sztárok az autista gyerekeket

Megint tüntetnek, rendőrökkel dulakodnak a sárgamellényesek

Megint tüntetnek, rendőrökkel dulakodnak a sárgamellényesek

Durvul a Brexit-vita

Durvul a Brexit-vita

Helyenként mínusz 10 foknál is hidegebb lehet

Helyenként mínusz 10 foknál is hidegebb lehet