Az ukrán gazdaságot uraló klánok legerősebbikének vezére, a leggazdagabb helyi oligarcha által ellenőrzött Donbassz-csoport érdekeltségébe kerülhet a Dunaferr. A svájci Dufercóval alkotott konzorcium jelképes vételárat ajánlott a dunaújvárosi vasműért, viszont megtartaná annak dolgozóit. Az üzlet nagy vesztese a 15 százalékos pakettet birtokló önkormányzat lehet.

Ócskavasárat, 444 millió forintot fizet a Dunaferr Dunai Vasmű Rt. 80 százalékos állami tulajdonú részvénycsomagjáért a vasmű privatizációs pályázatán karácsony előtt nyertesnek hirdetett ukrán-svájci Donbassz-Duferco konzorcium. Ez "nagyjából egybeesett a vagyonértékelésünkkel" - kommentálta az eredményt Baranyi Imre, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. igazgatósági tagja, a Dunaferr-pályázat értékelőbizottságának elnöke. A vételár egyébként jóformán megegyezik a Horn-kormány idején az akkori menedzsment alkotta Acél-XXI. Kft.-nek a Dunaferr vagyonkezeléséért kifizetett 430 millió forint sikerdíjelőleggel (HVG, 1999. április 24.). S csaknem ennyibe került az államnak a vasmű magánosításához kapcsolódó tanácsadás, hiszen nettó 330 millióért mérte a PriceWaterhouseCoopers Kft. a privatizációs stratégiát (HVG, 2003. július 12.), az Erste Bank Befektetési Rt. pedig 59,5 millió forintért végezte el a vagyonértékelést. Az ÁPV Rt. a jelek szerint így is elégedett volt a privatizációs előkészületekkel, a menyasszony kicsinosítására 2002 nyarán elnök-vezérigazgatónak elszegődött Hónig Péter legalábbis december 18-án - négy nappal a Dunaferr-pályázat eredményhirdetése előtt - az ÁPV Rt. háziversenyén elnyerte az év menedzsere címet. Hónig regnálása alatt a 2002. évi 9,5 milliárd forintos veszteség 2003-ban félmilliárd forint eredménybe fordult, a 68 milliárd forintos hitelállományból pedig 8 milliárdot sikerült lefaragni, miközben a létszám is karcsúsodott 450 fővel.

A legutolsó szempont a vételár - ezt az ÁPV Rt. valóban már kezdettől fogva egyértelművé tette: a pályázat pontrendszerében mindössze 5 százalékot ért a részvények ellenértéke. Az elsődleges cél a cég további működtetése, fejlesztése, illetve a jelenleg mintegy 8100 fős létszám foglalkoztatásának megoldása volt. Magyarán az állam szabadulni igyekezett a köztudottan túlfoglalkoztatással küzdő, a teljes technológiaváltásra megérett Dunaferr akár 100 milliárd forintot is igénylő fejlesztési beruházásainak, a szükséges tőkeinjekciónak, valamint az államilag garantált és többszörösen átütemezett, összesen 60 milliárd forint bankhitelnek a terheitől. Nem beszélve az egyes becslések szerint 20-40 milliárd forintra tehető környezetvédelmi kötelezettségekről. Annál is inkább, mert EU-tagként korlátozottak a lehetőségek az állami tulajdonú cégek megsegítésére. Úgy tűnik, a befektetőket nem riasztotta el a Dunaferr állapota, legalábbis úgy tudni, valamennyien túllicitálták az ÁPV Rt. által megkövetelt, öt év alatt legalább 250 millió eurós beruházást és az azonnali, minimum 13 milliárd forintos tőkeemelést. A Donbassz például úgy érvelt, hogy a Dunaferr jól illik a cégcsoportba, Ukrajnából biztosítják az alapanyagot, ugyanakkor szükségük van a kisebb szériák gyártására alkalmas dunaújvárosi vasműre.

Ennek ellenére némi meglepetést keltett a kezdetben esélytelenebbnek tartott kérő, a Donbassz-csoport fémjelezte konzorcium győzelme. A közel 10 milliárd forint jegyzett tőkéjű, 152 milliárd forint éves forgalmú vasműért ugyancsak versenybe szállt brit-indiai LNM Holdings ugyanis a világ második legnagyobb acéltermelője, s a kelet-közép-európai térségben sorozatos felvásárlásokkal a legerősebb pozíciót építette ki (HVG, 2003. november 8.), a világranglistán 19.-ként jegyzett Severstal mögött pedig - a magyar és az orosz kormányfő szeptemberi találkozója után - erős politikai hátszelet szimatoltak az elemzők. Az orosz-ukrán befektetői vonal mentorának a térségben érdekeltségekkel rendelkező szocialista honatyát, Kapolyi Lászlót tekintették, miután az Országgyűlés gazdasági bizottságának egyik ülésén nyíltan érvelt mellettük. Ám sokat nyomhatott a latban, hogy az ukrán konzorcium (a Donbasszi Ipari Szövetség és az érdekeltségébe tartozó Alcsevszki Vasmű Rt.) november végén bevonta a svájci székhelyű, a világ acéltermelői közt a Donbassznál tíz hellyel előbbre, az 59. helyre rangsorolt Duferco Holdingot. Az ÁPV Rt. elfogadta a konzorciumbővítést, mondván: ez megfelelt a "csatlakozással kapcsolatos" előírásoknak. Bár a szeptember közepén közzétett pályázati felhívás ilyen elemet nem tartalmazott, aszerint a jelentkezőknek október 2-ai határidőre be kellett adniuk a dokumentumokat, köztük valamennyi konzorciumi tag részletes bemutatását.

Az ÁPV Rt. erőltetett menetben hajtotta végig a pályázatot, "a tervszerű privatizációs forgatókönyv miatt" - ahogy Kamarás Miklós vezérigazgató fogalmazott - december 22-én még rendkívüli igazgatósági ülést hívtak össze a Dunaferr-ügy lezárására. A vagyonkezelő ugyanis karácsony előtt mindenáron eredményt akart hirdetni. A menetrendet tartotta is az ÁPV Rt., nem így az üzleti tervét. Az alig egy hónapja még minden idők harmadik legfényesebb bevételét, 230-240 milliárd forintot prognosztizáló vagyonkezelő évzáró sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy eredeti, 196 milliárdos tervétől elmaradva, csak 163 milliárdot kasszírozott, alapvetően a Mol-részvények eladásának meghiúsulása miatt.

A Donbassz-Duferco az ÁPV Rt. közlése szerint a 9 feltételből hatban tett a vetélytársakénál kedvezőbb ajánlatot. Mindenekelőtt azt ígérte, hogy 5 éven keresztül megtartja a dolgozói létszámot. Ezzel a jelek szerint megpuhította a helyi szakszervezeteket, a privatizációs pályázati kiírás láttán még forró ősszel és sztrájkbizottság-alakítással fenyegetőző érdekképviseletek mindenesetre békében várták végig a tárgyalásokat. Igaz, az ÁPV Rt. is megtette a maga gesztusát, az értékelőbizottságba az érdekképviseletek is delegálhattak szakembert, aki ugyan szavazati joggal nem rendelkezett, de legalább megfigyelői státust kapott. Bálint Mihály, a Vasas Szakszervezeti Szövetség vezetője úgy tudja, a győztes Donbassz-konzorcium hajlandó szerződésbe foglalni a legfőbb szakszervezeti követeléseket, azaz a technológia fejlesztését, a foglalkoztatási szint 5 éves fenntartását, valamint a kollektív szerződés egyoldalú felmondásának tilalmát.

Most már csak a pénzügyi reorganizáción csúszhat el a privatizációs szerződés januárra tervezett nyélbe ütése. Az eddig mintegy 100 milliárd forintnyi befektetést vállalt Donbassznak ugyanis még meg kell állapodnia a Dunaferrnek összesen 60 milliárdos kölcsönt nyújtó héttagú bankkonzorciummal (az eredményhirdetés előtt kiszivárgott hírek arról szóltak, a két elbukott pályázó éppen azzal maradt alul, hogy a Donbasszal ellentétben a kölcsönállomány egy része mögé továbbra is állami garanciát kívánt). A bankok - köztük a legnagyobb hitelező CIB Bank Rt., illetve a kölcsönök negyedét nyújtó Magyar Fejlesztési Bank Rt. - egyelőre várják a hivatalos értesítést arról, hogy a vevő átvállalja a hiteleket. A Donbassz háza táján biztosra veszik a megállapodást, a bankkonzorcium egyik, magát megnevezni nem kívánó tagja a HVG-nek úgy nyilatkozott, azonnali törlesztést ugyan valószínűleg nem, ám a kölcsön biztosítékának megerősítését mindenképpen kérni fogják. Ha mégis meghiúsulna a szerződéskötés, akkor az ÁPV Rt. - bár nem köteles - megkezdheti a tárgyalásokat a pályázat második, illetve harmadik helyezettjével.

A tranzakció abszolút vesztesének a Dunaferr-részvények 15 százalékát birtokló dunaújvárosi önkormányzat látszik. A korábban névértéken mintegy 3 milliárd forintos helyhatósági pakett értéke a legnagyobb Dunaferr-leánycég, az Acélművek Kft. beolvadása - s egyúttal a 10 ezer forintos részvények felülbélyegzése - után felére zsugorodott, a most kialakult 444 millió forintos vételár alapján pedig már csak 83 millió forintot ér az önkormányzati részvénycsomag. Ráadásul a befektetőtől megkövetelt azonnali tőkeemelés nyomán a dunaújvárosi részesedés nyilvánvalóan tovább zsugorodna. "Nem igazán jó üzlet az önkormányzatnak" - fogalmazott a HVG-nek visszafogottan Kálmán András, a város szocialista polgármestere, akit a Medgyessy-érában a privatizációs pályázat kiírásáig a Dunaferr-sztori minden mozzanatába bevontak. Most azonban kimaradt az egyeztetésből, sőt - mint mondta - egyenesen "távol tartottak tőle". "Fogalmam sincs, milyen ajánlatot tett a győztes, nem tudjuk, mi elé nézünk" - állította Kálmán András, mondván, az ÁPV-től nem kapott hivatalos tájékoztatást az ajánlatokról. Ugyanakkor menet közben valamennyi ajánlattevővel tárgyalt az önkormányzat, s mindhárommal szándéknyilatkozatot írt alá a foglalkoztatást biztosító térségfejlesztésről, a Donbassz például 10 milliárd forintot ígért erre a célra.

A vagyonkezelő és az önkormányzat között egyébként éppen a privatizációs kiírás nyomán tört ki a viszály, az ÁPV Rt. ugyanis lebegtette az önkormányzati részvények sorsát. Eladásra csak az állami pakettet ajánlotta fel azzal, hogy a magánosítás előtt további részvényeket - tehát például Dunaújvároséit - vehet az ÁPV Rt., amit a leendő befektető majd a privatizáció során kialakult árfolyamon köteles megvásárolni. A borítékolható vagyonvesztésnek elébe menve az önkormányzat vagyoncserét kért a december elején már emiatt összehívott rendkívüli közgyűlésen, ám az ÁPV Rt. elhárította a próbálkozást azzal, hogy a kívánságlista - amelyen a Dunaferr Épületgépészeti Kereskedelmi Rt. 68 százalékos részvénycsomagja, a radiátorüzem, a tanműhely, valamint egy ÁPV-tulajdonú, 27 hektáros ipari terület szerepelt - veszélyezteti a privatizációt. Az önkormányzatnak tehát most már az új tulajdonossal kell egyezkednie. Illetve járja a maga útját, a térség infrastrukturális fejlesztésében próbál részt venni a Harsányi Zsolt vállalkozó nevével fémjelzett 3H Consulting Kft.-vel alapítandó közös társaságok révén (HVG, 2003. november 8.), s a tervekhez most az ominózus 27 hektáros terület ingyenes átadását kéri az ÁPV-től.

VITÉZ F. IBOLYA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Fókuszban

Acél szentesíti

"A biztonsági intézkedések elérték céljukat, a gazdasági körülmények megváltoztak" - jelentette ki az amerikai elnök...

Fókuszban

A múlt kísértete

Jogi és üzleti fogások egész arzenálját vetette be a kassai Kelet-szlovákiai Vasmű (VSZ), hogy megtorpedózza az Állami...

Fókuszban

Nyertesprofil

A mára több mint negyven vállalatot magában foglaló Indusztrialnij Szojuz Donbassza (Donbasszi Ipari Szövetség, ISZD)...

Négy autóval ütközött egy medve Romániában

Négy autóval ütközött egy medve Romániában

Lezuhant és kigyulladt egy kisrepülő a Balaton-felvidéken

Lezuhant és kigyulladt egy kisrepülő a Balaton-felvidéken

Coutinho orvosi vizsgálatra Münchenbe érkezik

Coutinho orvosi vizsgálatra Münchenbe érkezik

50 év után is a gonosz metaforája Charles Manson, akinek parancsára 9 embert öltek meg

50 év után is a gonosz metaforája Charles Manson, akinek parancsára 9 embert öltek meg

Újabb 90 napra függesztheti fel Amerika a Huawei elleni intézkedéseket

Újabb 90 napra függesztheti fel Amerika a Huawei elleni intézkedéseket

Rászorulók kapják a Sziget fesztiválon hátrahagyott 600 sátrat

Rászorulók kapják a Sziget fesztiválon hátrahagyott 600 sátrat