"Abszurdum, hogy ha valaki ma Európában egy cd-t vásárol Beethoven muzsikájával, a normálkulcsos áfát kell...

"Abszurdum, hogy ha valaki ma Európában egy cd-t vásárol Beethoven muzsikájával, a normálkulcsos áfát kell leperkálnia, míg ha a zeneszerző életrajzát veszi meg könyv alakban, csökkentett adót fizet" - háborgott nemrégiben Eros Ramazotti. Az olasz popsztár a francia Jean-Michel Jarre és más neves zenészek társaságában évek óta lobbizik az európai komoly- és "komolytalan" zene kedvelőit és előállítóit szerintük méltatlanul sújtó uniós áfarendszer ellen. Követelésük azonban mindeddig süket fülekre talált Fitz Bolkesteinnél, az Európai Bizottság (EB) belső piaci ügyekért felelős - mellékállásban az Amszterdami Bach Szólisták nevű holland muzsikusszervezet elnöki tisztét betöltő - biztosánál, aki tavaly nyáron az európai áfakedvezmények káoszában rendet vágni hivatott jogszabály-módosítási javaslatot terjesztett elő. Igaz, Bolkestein tervezete egyelőre az EU-tagállamok pénzügyminisztereinek körében járt ugyanígy.

A közösségi áfatörvény igen egyszerű: az egységes piacon folyó tisztességes verseny érdekében a tagállamok egy, legalább 15 százalékos általános kulcsot és legfeljebb két kedvezményes kulcsot alkalmazhatnak, ám az utóbbiak egyike sem lehet 5 százalékosnál kisebb. Emellett az áfadirektíva - elvileg kétévenként felülvizsgált - melléklete sorolja fel azokat a termékeket és szolgáltatásokat, amelyeket a tagországok áfakedvezményben részesíthetnek. Az immár csaknem 30 éves uniós alapjogszabályt azonban számos olyan kivétel, egyedi engedély kíséri, amelyeket a különféle tagországok például a csatlakozásukkor vagy az egységes piac 1993-as bevezetésekor alkudtak ki maguknak, emiatt tehát Brüsszel nem indíthat ellenük eljárást. Az egyik típusba tartoznak a nevezetes mellékletben kedvezményezhetőnek minősített cikkek 5 százalékosnál alacsonyabb kulcsai, mint például az élelmiszerekre Görögországban kivetett 4 százalékos, a Franciaországban az újságokra alkalmazott 2,1 százalékos, a Nagy-Britanniában a könyvekre és sajtótermékekre érvényes nullaszázalékos áfa. Különösen rendszeridegenek azonban az olyan áfaelőnyök, amelyekben egyes kormányok a direktíva által kedvezményben nem részesíthető árukat és szolgáltatásokat részesítenek; ezekre a legkirívóbb példa a gyerekruhák és -cipők nullaszázalékos brit besorolása.

A júliusban nyilvánosságra hozott tervezet nem nyúlna hozzá a kedvezményezhető körbe tartozó, ám 5 százalékosnál kisebb egyedi áfaengedélyekhez, de felszámolna minden, a mellékletben nem szereplő termékre, szolgáltatásra adott áfakedvezményt. Cserébe a most 17 tételből álló listát 4 új kategóriával bővítené: a kedvezményezhető körbe tartozna a teljes lakásszektor, a vágott virág, a virághagyma, a tűzifa, az éttermi szolgáltatás, a házi ápolás, valamint a villamosáram-, a földgázszolgáltatás és a távfűtés. Ezek mind olyan szektorok, amelyekre vagy a tagállamok több mint fele már amúgy is külön engedélyt harcolt ki magának - például az energiaszolgáltatás -, tehát célszerű általánossá tenni a lehetőséget, vagy olyanok, amelyek kedvezményezése itt vagy ott nem zavarja össze az egységes piacot - mint például az éttermi szolgáltatás esetében. "Más lapra tartozik a gyerekruha - érvelt Bolkestein -, amelyre Nagy-Britannián kívül minden más tagország normálkulcsot vet ki. A brit kereskedelem nem továbbítja a nulla kulcs nyújtotta előnyt a fogyasztóknak, hiszen Nagy-Britanniában gyakorlatilag ugyanannyiba kerül egy gyerekcipő, mint a 25 százalékos áfát alkalmazó Dániában, így ez csak arra jó, hogy a britek mások árai alá vágjanak az uniós piacon" - állította a főbiztos, aki szerint a cd-k áfakedvezménye - amit egyébként egyetlen tagország sem igényelt - amúgy sem volna sikeres eszköz a hanghordozó-kalózkodás ellen.

Az uniós áfazűrzavar azonban a jelek szerint folytatódik, a tagállamok pénzügyminiszterei ugyanis tavaly novemberben, fiaskóval zárult többszöri csetepaté után, úgy döntöttek, az idén nyárig jegelik Bolkestein tervezetét. "A brit kormány választási ígéretei között szerepelt a gyerekruhák nulla kulcsának védelme, ezt nem adjuk fel" - közölte kerek perec a londoni kormányszóvivő. Megegyezés híján viszont Franciaország sem vezethet be 2004-ben kedvezményes áfát a vendéglőkre, holott ennek kiharcolása Chirac elnök választási programjának egyik ékköve volt. Az éttermi szolgáltatások áfakedvezményét a franciával aligha versenyképes konyhájú Berlinben ellenzik, gondolván, hogy a szomszéd ország vendéglőseihez hasonlóan a németek is ezt követelnék a megroggyant német költségvetéstől.

A zsákutcában a tagállamokkal együtt menetelnek a tagjelölt országok is. Utóbbiak áfakedvezménnyel kapcsolatos derogációs kérelmeit a csatlakozási tárgyalások idején az EB már abban a titkos reményben bírálta el, hogy belépésük idejére a Bolkestein-terv életbe lép, a főbiztos pedig az ősszel a régi és új tagországok egyenlő kezelésének szükségességével próbálta jobb belátásra téríteni az uniós pénzügyéreket, ám hiába. Az új tagok persze megpróbálkozhatnak majd a vita felelevenítésével, de mivel az EU-ban minden adózással kapcsolatos kérdésben egyhangú szavazásra van szükség - s több ország tiltakozása miatt az új alkotmányban sem változna ez többségi döntésre -, a 25-ök körében még reménytelenebbnek látszik a konszenzus.

KOCSIS GYÖRGYI / BRÜSSZEL

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Fókuszban

Áfa a tűzre

Az életszínvonal érzékelhető javulására 2004-ben nem lehet számítani: a fogyasztói árak növekedésének üteme a mélypontot jelentő tavaly májusi 3,6 százalékról a duplájára is ugorhat, befogva a bér- és nyugdíjemeléseket. A drágulás főleg a költségvetési deficit lefaragására vezethető vissza.

Zöld rendszámos új Mercedes, itt a plugin hibrid B-osztály

Zöld rendszámos új Mercedes, itt a plugin hibrid B-osztály

Musk már nem feltétlenül atomozná meg a Marsot

Musk már nem feltétlenül atomozná meg a Marsot

Ünnepélyes keretek közt avatott fel egy zászlótartót az ózdi Fidesz

Ünnepélyes keretek közt avatott fel egy zászlótartót az ózdi Fidesz

A WHO szerint a vízben lévő mikroműanyagok nem veszélyesek, de azért még kutatnak

A WHO szerint a vízben lévő mikroműanyagok nem veszélyesek, de azért még kutatnak

Trump sértődött kisgyerekként reagált, amiért Grönland nem lehet az övé

Trump sértődött kisgyerekként reagált, amiért Grönland nem lehet az övé

Kegyetlen búcsúra készülhetnek a Barátok közt rajongói

Kegyetlen búcsúra készülhetnek a Barátok közt rajongói