A pénzügyminiszteri bársonyszéket a rendszerváltás óta tizenegyedikként elfoglaló Draskovics Tibort, a miniszterelnök...

A pénzügyminiszteri bársonyszéket a rendszerváltás óta tizenegyedikként elfoglaló Draskovics Tibort, a miniszterelnök kabinetfőnökét és egyben legfőbb bizalmasát a legnagyobb befolyással rendelkező szürke eminenciásként tartják számon kormányzati berkekben. A 49 éves jogász az "ántivilágban" Hetényi István miniszter titkáraként kezdte pénzügyi karrierjét. Az Antall-kormány első pénzügyminisztere, Rabár Ferenc mellett helyettes államtitkárként dolgozott, ám Kupa Mihály menesztette. 1994-ben a szocialista Békesi László oldalán közigazgatási államtitkárként tért vissza a Pénzügyminisztériumba, s e poszton maradt Bokros Lajos, majd Medgyessy Péter minisztersége idején is. Ezt követően - László Csabához hasonlóan - az ABN Amro Bank vezérigazgató-helyettese lett, majd a két pénzintézet fúziója után a K&H Banknál töltötte be ugyanezt a posztot, onnan 2001 szeptemberében közös megegyezéssel távozott. 1997-ben az akkori ellenzék felvetette felelősségét a Budapest Bank elhibázottnak mondott privatizációjának előkészítésében, felmerült a neve a parlamenti olajbizottságban, és a Magyar Nemzet összefüggésbe hozta személyét a Kulcsár-üggyel is, minek nyomán a napilap ellen rágalmazási pert nyert. Az elemzők vérmérséklete szerint hol a kormányfő alteregójaként, hol éppen mozgatójaként jellemzett, párton kívüli Draskovics nem túl népszerű a szocialisták körében, akik tavaly sikerrel akadályozták meg, hogy ő váltsa Kiss Elemért a kancelláriaminiszteri székben. Jelölését most állítólag abban a reményben vették tudomásul, hogy miniszterként kisebb lehet a befolyása, mint kabinetfőnökként volt. Orbán Viktor a Fidesz-MPSZ elnöke kedden mindenesetre közleményben javasolta megfontolni Draskovics jelölésének visszavonását, s "követve a régi magyar hagyományt, közgazdász végzettségű" pénzügyminiszter felterjesztését. A korábban az "EU-n kívül is van élet" szlogent hangoztató exminiszterelnök - Medgyessy és Draskovics a késleltetéssel kacérkodó kijelentéseivel szemben - határozottan védelmébe vette az eurócsatlakozás 2008-as dátumát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fókuszban

Pénzügyminiszter reggelire

Nem tudni, hogy a kijelölt pénzügyminiszter által kedden kilátásba helyezett 120 milliárd forintos költségvetésikiadás-csökkentés elegendő lesz-e a hírre erősödésnek indult forint tartós stabilizálásához. A személycsere ugyanis akár törést is jelezhet az eddig az euró 2008-as bevezetését célzó gazdaságpolitikában.

Reagált az ELTE: Nincs gazdasági vészhelyzet

Reagált az ELTE: Nincs gazdasági vészhelyzet

Gigászi bírságot kapott az EU-tól a MasterCard

Gigászi bírságot kapott az EU-tól a MasterCard

Már 85 halottja van a mexikói vezetékrobbanásnak

Már 85 halottja van a mexikói vezetékrobbanásnak

Záporoznak a pompás mémek a 10 éves kihívásról – íme a legjobbak

Záporoznak a pompás mémek a 10 éves kihívásról – íme a legjobbak

Lesújtó képet mutat Magyarországról a Bloomberg innovációs listája

Lesújtó képet mutat Magyarországról a Bloomberg innovációs listája

Már Németországban is ügy a kárpátaljai magyarok elleni támadás

Már Németországban is ügy a kárpátaljai magyarok elleni támadás