A nemzetközi valutapiacokat lázban tartja, az Európai Unió exportőreit - és lassanként politikusait - pedig mind...

A nemzetközi valutapiacokat lázban tartja, az Európai Unió exportőreit - és lassanként politikusait - pedig mind hangosabb morgásra készteti, hogy 2002 eleje óta a dollár értékének mintegy harmadát elvesztette az euróval szemben. A számok mögé nézve kiderül, hogy ez elsősorban európai probléma. A dollár ugyanis kevesebb mint 10 százalékkal gyöngült azon valutakosárral szemben, amely az amerikai importot adó országokat reprezentálja. Erről elsősorban az ázsiai országok tehetnek, amelyek exportjuk versenyképességének megőrzése érdekében igyekeznek gátat szabni saját valutájuk erősödésének.

Ennek érdekében Japán például tavaly csaknem 190 milliárd dollárnak megfelelő jent költött piaci intervencióra. Kína viszont - amely az amerikai kereskedelmi hiány zöméért felelős, és az e relációban szerzett többletéből finanszírozza máshol keletkező deficitjét - a rá nehezedő amerikai nyomás ellenére kitart a jüan dollárhoz rögzítése mellett. Nem csoda, hogy a dollárbeáramlás miatt tavaly az ázsiai országok összesített valutatartaléka harmadával nőtt, és 1900 milliárd dollárral rekordszintre emelkedett, miközben ugyanez a régió a becslések alapján mintegy ezermilliárd dollárnyi amerikai értékpapírt halmozott föl.

A dollár gyöngülésének ilyesfajta regionális kiegyensúlyozatlansága így nem jó hír az eurózónabeli, illetve az EU-csatlakozásra váró országoknak, hiszen az előbbiek számára az export versenyképességének romlásán keresztül lassíthatja a nagy nehezen újraindult gazdasági növekedésüket, az utóbbiak pedig kivitelük esélyeinek romlásával számolhatnak - különösen, ha saját valutájuk még önmagában is erősödik az euróval szemben.

Ellentmond a korábbi közgazdasági logikának az is, hogy az amerikai valuta értékvesztésével párhuzamosan a dollárban jegyzett nyersanyagok egyáltalán nem váltak olcsóbbá, sőt hónapok óta drágulnak. Ennek egyik oka, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) éppen a dollár gyöngülésére hivatkozva áremelésre játszik - ráadásul az USA keleti partján tapasztalt rendkívüli hideg az amerikai készletek megcsappanásával fenyeget -, a másik pedig, hogy a kilencvenes évek alacsonyabb nyersanyagárai nyomán sok helyen elmaradtak a kínálatbővítést lehetővé tevő befektetések. A drágulás irányába ható legfontosabb tényező azonban a kínai gazdaság, amelynek lokomotívját még jobban felfűti a 2008-as olimpiára készülés építési láza, és az ennek köszönhető kereslet az olajtól az acélon át a rézig minden ipari nyersanyagnak fölveri az árát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fókuszban

Pénzügyminiszter reggelire

Nem tudni, hogy a kijelölt pénzügyminiszter által kedden kilátásba helyezett 120 milliárd forintos költségvetésikiadás-csökkentés elegendő lesz-e a hírre erősödésnek indult forint tartós stabilizálásához. A személycsere ugyanis akár törést is jelezhet az eddig az euró 2008-as bevezetését célzó gazdaságpolitikában.

“56 befolyásolta az egész életemet" – így készült Andy Vajna személyes mozifilmje

“56 befolyásolta az egész életemet" – így készült Andy Vajna személyes mozifilmje

Jön egy új funkció a Spotify-ba, bármelyik előadót letilthatjuk

Jön egy új funkció a Spotify-ba, bármelyik előadót letilthatjuk

Űrhajós-világkongresszussal turbózná fel az országimázst Szijjártó Péter

Űrhajós-világkongresszussal turbózná fel az országimázst Szijjártó Péter

A letartóztatott Huawei-vezér kiadatását fogja kérni az USA

A letartóztatott Huawei-vezér kiadatását fogja kérni az USA

A legjobb nyolcba jutottak Babosék Melbourne-ben

A legjobb nyolcba jutottak Babosék Melbourne-ben

Egyszer csak belépett a Twitchen futó adásba a 29 éves politikusnő, hogy transznemű fiataloknak gyűjtsön pénzt

Egyszer csak belépett a Twitchen futó adásba a 29 éves politikusnő, hogy transznemű fiataloknak gyűjtsön pénzt