Ahogy Iowa állam mind az 1999 választókörzetében, úgy az altoonai 2-es körzetben is hivatalosan hétfő este fél hétre...

Ahogy Iowa állam mind az 1999 választókörzetében, úgy az altoonai 2-es körzetben is hivatalosan hétfő este fél hétre hirdették meg a demokrata küldöttválasztó gyűlést - amerikai szóhasználattal caucust -, de még hét előtt 10 perccel is hosszú sor kígyózik a regisztrációs asztal előtt. A vitát pontban hétkor kell kezdeni, akkorra ki is derül, hogy a korábbi előválasztások alapján várt 80 helyett most 185 választópolgár jelent meg. A levezető elnök röviden ismerteti a szabályokat: a következő 30 percben bárki felszólalhat valamelyik elnökjelölt-jelölt mellett, de senki nem beszélhet 3 percnél többet. A szót kérők többségének ennyire sincs szüksége. Először egy fürge harmincas nő - láthatóan gyakorlott aktivista - perdül ki a színre, Edwards-plakátot lengetve: "John Edwards tudja, hogy mi kell nekünk: munkahelyek. És azt is tudja, hogyan kell javítani az oktatási rendszert." Taps. "John Kerry a ti emberetek" - mondja a következő, egy Kerry feliratú, vörös trikót viselő szakállas fiatalember. "Ő az, aki annak idején megjárta a vietnami háborút - pedig kibújhatott volna a szolgálat alól -, és amikor visszajött, katonai egyenruhában tanúskodott a kongresszusban a háború ellen." "Truman volt az első elnök, akire szavaztam, és most azért támogatom Howard Deant - mondja egy idősebb úr -, mert olyan kiemelkedő demokraták, mint Jimmy Carter vagy Al Gore is őt támogatják." "Tisztelem Dean haragját - lép elő egy fiatalember -, de most már egy államférfira van szükség, akinek katonai tapasztalata is van, és ez John Kerry." "Lehet, hogy Dean nem ért annyira a külpolitikához, de ha maga mellé veszi alelnöknek Wesley Clarkot, ketten úgy megverik Busht, hogy ihaj" - replikázik egy idősebb hölgy. "Dick Gephardt évtizedek óta küzd a munkahelyekért, a társadalombiztosítás kiterjesztéséért és az egészségügy privatizálása ellen" - közli egy középkorú munkásember. A legnagyobb tapsot egy jó húsban lévő, szemüveges nő aratja: "Nem azt kell nézni, hogy melyiküket kedveljük a legjobban, hanem hogy ki tudja megverni Busht. Szerintem Kerry, de ha Edwards, az is jó."

Pontban fél nyolckor az elnök felszólítja a választópolgárokat, álljanak föl és menjenek a teremnek abba a sarkába - dolgos kezek már korábban felragasztották a megfelelő plakátokat -, ahol kedvencük hívei gyülekeznek. Noha hivatalosan nyolc jelölt van versenyben a demokrata elnökjelöltségért, itt szemmel láthatóan csak négynek van helye, de a kitűzőkből ítélve nincs is többre kereslet. A sarkokban összegyűlteket a korábban elsőként szót kért aktivisták számolják össze, s a konkurens táborokból senki nem vonja kétségbe az eredményt: Edwards 64, Kerry 59, Dean 30, Gephardt 27. Utóbbi hívei nagyon szomorúak, ha ugyanis egy csoport létszáma nem éri el a 15 százalékot - ez itt most 28 főt jelentett -, akkor nem választhat küldöttet. De van még remény: öten nem tudtak dönteni. Újabb, most már kiscsoportos agitáció után Gephardték megkapják az áhított plusz egy szavazatot, a Kerry-tábor is nyer egyet, Deanék és Edwardsék kettőt-kettőt. Összesen 186 szavazat - eggyel több, mint ahány választópolgár van a teremben. Az újraszámolást Kerryék kezdik, felszólítás nélkül - az eredmény eggyel kevesebb, mint néhány perccel korábban. Rövid számolás után az elnök kihirdeti a végeredményt: Altoona kettes választókörzetét 4 Edwards-, 3 Kerry-, 2 Dean- és 1 Gephardt-párti delegált képviselheti egy hónap múlva a demokraták Polk járási küldöttválasztó gyűlésén.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fókuszban

Demokrata fórumok

A minden szempontból az elithez tartozó, arisztokratikus megjelenésű John Kerry massachusettsi szenátor győzött a radikálisan elitellenes hangulatú demokrata elnökjelölő kampány első fordulójában az Egyesült Államokban. Az iowai előválasztásnak ugyanakkor alig van közvetlen hatása arra, ki lesz George W. Bush elnök ellenfele novemberben, csak az biztos, hogy nem a szakszervezetek támogatta, régi vágású demokrata Dick Gephardt, ő ugyanis kiszállt a versenyből.

Miért rángatja mindenki idegesen a fejét a fekete-fehér csíkok láttán?

Miért rángatja mindenki idegesen a fejét a fekete-fehér csíkok láttán?

Még napokig kutathatnak a kútba zuhant spanyol kisfiú után

Még napokig kutathatnak a kútba zuhant spanyol kisfiú után

A Párbeszéd és a Momentum is kap állami támogatást

A Párbeszéd és a Momentum is kap állami támogatást

Majd' háromnegyed órát kirándultatta egy szőlőhegyen az utasokat a pécsi "gyorsjárat"

Majd' háromnegyed órát kirándultatta egy szőlőhegyen az utasokat a pécsi "gyorsjárat"

7 millió forint sok vagy kevés egy patika állapotú régi zöldséges-Merciért?

7 millió forint sok vagy kevés egy patika állapotú régi zöldséges-Merciért?

Válasz helyett kioktatást kapott az MTVA-vezértől Hadházy és Szél

Válasz helyett kioktatást kapott az MTVA-vezértől Hadházy és Szél