"Novemberben valószínűleg Bushra szavazok, de az amerikaiaknak többet kellene követelniük vezetőiktől" - igyekezett...

"Novemberben valószínűleg Bushra szavazok, de az amerikaiaknak többet kellene követelniük vezetőiktől" - igyekezett egyensúlyozni a közreműködésével készült legújabb politikai sikerkönyv keltette viharban az NBC tévétársaságnak adott interjújában Paul O'Neill, aki 2001 januárja és 2002 decembere között az USA pénzügyminisztere volt. Az általa cd-n átadott 19 ezer dokumentumra, valamint az ő visszaemlékezéseire támaszkodik ugyanis a Wall Street Journal gazdasági napilap - amely szerkesztőségi oldalán rendre kiáll George W. Bush elnök és kormánya mellett - volt újságírója, Ron Suskind A lojalitás ára címet viselő, botrányt kavart könyve. A Pulitzer-díjjal is kitüntetett szerző nem kevesebbet állít, mint hogy a Fehér Ház ura passzív és felszínes elnök, politikájának következményeit lustaságból vagy intellektuális érdeklődés hiányában elmulasztja fölmérni, döntései meghozatalában pedig az őt körülvevő ideológiai "pretoriánus gárda" játssza a befolyásoló szerepet: Karl Rove főstratéga, Karen Hughes volt kommunikációs tanácsadó, Condoleezza Rice nemzetbiztonsági főtanácsadó és Dick Cheney alelnök.

A Fehér Ház különösen zokon vette, hogy Suskind O'Neillre hivatkozva azt állította: már a nemzetbiztonsági tanács első, 2001. január 30-ai ülésén, azaz a terrortámadások előtt több mint hét hónappal az volt a központi téma, miképp lehetne elmozdítani posztjáról a diktatórikus eszközökkel kormányzó Szaddám Huszein iraki elnököt. Rövidesen állítólag már az esetleg katonai eszközökkel kikényszerített rezsimváltás nyomán adódó békefenntartói feladatok is szóba kerültek, meg persze az iraki olajkincs fölosztása. Megkapja O'Neilltől a magáét Bush adócsökkentésre épülő és a gazdagoknak kedvező gazdaságpolitikája is, amire a Wall Street Journalban reagálva a szintén 2002 decemberében menesztett gazdasági főtanácsadó, Lawrence B. Lindsey úgy vélte: a keserűsége miatt objektivitását vesztő expénzügyminiszternek a vitatott esetekben egészen egyszerűen nem volt igaza a "keményen dolgozó" és "mindig felkészült" Bushsal szemben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fókuszban

Demokrata fórumok

A minden szempontból az elithez tartozó, arisztokratikus megjelenésű John Kerry massachusettsi szenátor győzött a radikálisan elitellenes hangulatú demokrata elnökjelölő kampány első fordulójában az Egyesült Államokban. Az iowai előválasztásnak ugyanakkor alig van közvetlen hatása arra, ki lesz George W. Bush elnök ellenfele novemberben, csak az biztos, hogy nem a szakszervezetek támogatta, régi vágású demokrata Dick Gephardt, ő ugyanis kiszállt a versenyből.

Az MSZP-s Ujhelyi felhívta az Echo Tv riporterét, aki magyarázkodásba kezdett

Az MSZP-s Ujhelyi felhívta az Echo Tv riporterét, aki magyarázkodásba kezdett

Domokos László: A fejlett pénzügyi kultúra javítja az életminőséget

Domokos László: A fejlett pénzügyi kultúra javítja az életminőséget

Nagyon furcsa jogi csata kezd kibontakozni a GTA alkotóinak új játéka miatt

Nagyon furcsa jogi csata kezd kibontakozni a GTA alkotóinak új játéka miatt

Egy autószállítón próbált egy lopott Audit átvinni Romániába

Egy autószállítón próbált egy lopott Audit átvinni Romániába

Renitens utas miatt hívtak rendőrt egy Berlin–Budapest-járathoz

Renitens utas miatt hívtak rendőrt egy Berlin–Budapest-járathoz

Sorra mondanak fel a dolgozók az Új Nemzedék Központnál

Sorra mondanak fel a dolgozók az Új Nemzedék Központnál