A legnagyobb ellenzéki párt más taktikával állít listát, mint az MSZP: a Szabad Európa névre keresztelt...

A legnagyobb ellenzéki párt más taktikával állít listát, mint az MSZP: a Szabad Európa névre keresztelt Fidesz-lajstromra olyanokat vettek fel, akik kijelentették: hajlandóak beülni az Európai Parlamentbe (EP). Így aztán érthető, hogy Orbán Viktor, Kövér László vagy éppen Áder János helyett - a Fidesz-MPSZ szövetség jellegét is kiemelendő - Schmitt Pál, Szájer József és az egykori kereszténydemokrata Surján László az első három jelölt. Őket a Londonban élő Schöpflin György politológusprofesszor követi, majd a volt MDF-es Barsiné Pataky Etelka és Gyürk András (Fidelitas) következik. A nyolcadik helyre a Lungo Drom romaszervezetet képviselő Járóka Líviát sorolták, de befutónak tűnő helyen van Glattfelder Béla és Őry Csaba is.

A többi parlamenti párt az MSZP-hez hasonlóan húzónévnek számító pártpolitikust állít listája élére. Az SZDSZ Demszky Gábort (ő a főpolgármesterkedés mellett vállalná az EP-képviselőséget), akit a külügyekben jártas Szent-Iványi István, valamint a romaintegrációs miniszteri biztos, Mohácsi Viktória követ. Az MDF a mindenképpen itthon maradó, ám a felmérések szerint a választók körében igen népszerű Dávid Ibolyát indítja az első helyen, míg a második Olajos Péter lesz, aki a fórum központi hivatalában az EU-integrációs ügyek gazdája. Az MDF - a nagyobb siker reményében - a saját neve alatt ugyan, de valójában egy pártszövetség listáját indítja. A múlt héten megállapodást kötöttek a Szabó József irányította - egykor kiugrott MDF-esek által létrehozott - Magyar Demokrata Néppárttal, a Császár Antal vezette Vállalkozók Pártjával és a Deák József elnökölte FKGP-vel. A szövetkező pártvezetők "hagyományos jobbközép politikai csoportnak" nevezték a társulást, s az MDF-lista harmadik helyét a kisgazdák kapják meg (hogy személy szerint ki, az még nem dőlt el).

Noha mandátumszerzésre nincs esélyük, minden bizonnyal a kisebb pártok is megpróbálkoznak a listaállítással, hiszen ahhoz már 20 ezer ajánló aláírás is elegendő, s ennek összegyűjtése a MIÉP-nek és a Munkáspártnak valószínűleg nem okoz gondot. A Csurka-párt egyébként Hegedűs Loránt református püspök élre állításával indul harcba, mögötte a MIÉP országosan ismeretlen jelöltjei sorakoznak. Míg Csurka István pártelnök nem próbálkozik, munkáspárti kollégája igen, Thürmer Gyula neve áll majd pártja listájának első helyén.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fókuszban

Változatok virágénekekre

A népszerűségét vesztő MSZP európai parlamenti képviselőjelölt-listájára kerülők esélyeit aligha javítja, ha a júniusi választás kampányát a belpolitikai ellentétek fogják tematizálni. Egy esetleges látványos választási kudarc viszont akár fel is gyorsíthatja a nagyobbik kormánypártban zajló lassú erjedést.

Még nagyobb pályaudvar kell Debrecenbe, így a költségek is nőnek

Még nagyobb pályaudvar kell Debrecenbe, így a költségek is nőnek

Bayer Zsolt megírta a bocsánatkérést, de nem adja oda Hadházy Ákosnak

Bayer Zsolt megírta a bocsánatkérést, de nem adja oda Hadházy Ákosnak

Mindegy, milyen telefonja van, ingyen letöltheti rá az egyik legnépszerűbb kártyajátékot, az Unót

Mindegy, milyen telefonja van, ingyen letöltheti rá az egyik legnépszerűbb kártyajátékot, az Unót

Federer kiesett az Australian Openen

Federer kiesett az Australian Openen

Megmotozták és eljárást indítottak a Momentum politikusa ellen

Megmotozták és eljárást indítottak a Momentum politikusa ellen

Antonio Banderas is búcsúzik Andy Vajnától

Antonio Banderas is búcsúzik Andy Vajnától