Lengyelországban a költségvetési fegyelem fellazulása nyomán szükségessé vált megszorító intézkedések miatt...

Lengyelországban a költségvetési fegyelem fellazulása nyomán szükségessé vált megszorító intézkedések miatt népszerűsége mélypontjára süllyedt a több mint két éve hatalomra került reformkommunista párt, a Demokratikus Baloldali Szövetség (SLD). Az egykori Lengyel Egyesült Munkáspárt (LEMP) utódpártjaként emlegetett SLD toronymagasan nyerte a 2001-es választásokat - koalíciós partnerével közösen szerzett - 41 százalékos szavazatarányával, ám ma a közvélemény-kutatások csupán 10 százalék körüli támogatottságot jeleznek neki. Az SLD - melynek elnöke a kilencvenes évek közepéig Aleksander Kwasniewski jelenlegi államfő volt - tavaly március óta kisebbségben kormányoz, miután a párt népszerűségvesztésében fő ludas Leszek Miller miniszterelnök (lásd cikkünket a 21. oldalon) a koalíción belüli feszültségek nyomán kiszorította a kabinetből a LEMP másik utódának számító Lengyel Parasztpártot (PSL), amellyel a rendszerváltás után egyszer - 1993-1997 között - már együtt kormányzott.

Csehországban 1998-ban és 2002-ben is 30 százalék fölötti eredménnyel nyerte a választásokat a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), amely immár két egymást követő parlamenti ciklusban adja a kormány fő erejét, ám az utóbbi egy évben szinte teljesen felélte népszerűségét. Mai 13-15 százalék közti támogatottságával nemcsak a legfőbb riválisának számító jobboldali polgári demokraták (ODS), de még a kommunisták is megelőzik. A jelenleg Vladimír Spidla kormányfő - korábban Milos Zeman - vezette CSSD két jobbközép párttal alkotott koalíciójának pozíciója rendkívül ingatag, a 200 fős alsóházban mindössze egymandátumos többségük van, ami tavaly nemegyszer kormányválsággal fenyegető helyzethez vezetett. Spidlának mindent meg kellett mozgatnia ahhoz, hogy elfogadtassa az alsóházzal a GDP 6,9 százalékára rúgó költségvetési hiány csökkentését célzó, a szociális kiadások visszafogását, adóemeléseket, a nyugdíjrendszer átalakítását tartalmazó államháztartásireform-csomagot. Spidla dolgát igencsak megnehezítette a számtalan koalíciós vita, illetve a CSSD-n belüli széthúzás.

Szlovákiában a rendszerváltás után először a legutóbbi, 2002-es választáson nem jutott be a parlamentbe az egykori Csehszlovák Kommunista Pártból 1990 elején alakult és mindvégig befolyásos politikai erőnek számító Demokratikus Baloldal Pártja (SDL). Ugyanakkor újra feltűnt - 6 százalékos támogatottsággal - a 12 évig a politika perifériáján mozgó, saját értékelése szerint is ortodox Szlovák Kommunista Párt (KSS). Az SDL kiszorulása után maradt baloldali űrt 2003 eleje óta a választáson 13,5 százalékot szerzett Smer (Irány) igyekszik betölteni. A jelenleg a legnépszerűbb szlovák politikusnak számító, egykor az SDL-ből indult populista Robert Fico alapította és vezette párt 2002-es választási kampányát főként a Blair-féle harmadikutas értékekre alapozta, majd erős baloldali retorikára váltott. A szocializmus előnyeit hirdető, NATO- és Amerika-ellenes KSS-t a parlamenti pártok sokáig páriaként kezelték, s először 2003 januárjában a Smer próbált összefogni vele a hivatalosan kisebbségbe került kormánykoalíció megdöntésére.

Szlovéniában a Jugoszláv Kommunisták Ligájából (SKJ), pontosabban annak "leánypártjából", a Szlovén Kommunisták Ligájából (ZKS) kinőtt Egyesült Szociáldemokrata Listának (ZLSD) az utóbbi években tapasztalt felfutását az 1997-ben a párt élére került energikus Borut Pahornak, a jelenlegi parlamenti elnöknek tulajdonítják. A 41 éves Pahor vezetésével a ZLSD - amelynek megszületésénél a korábbi államfő, Milan Kucan is ott bábáskodott - határozott, modernebb szociáldemokrata irányvonalat hirdetett, és a mélypontot jelentő 1996-os 9 százalékos választási eredmény után 2000-ben 12 százalékkal ismét a harmadik helyre került a pártok versenyében. A politológusok által leginkább csak reformkommunista jelzővel illetett ZLSD - mely 1995-ben csatlakozott a Szocialista Internacionáléhoz - így újra beléphetett a jelenlegi államfő, Janez Drnovsek nevével fémjelzett Liberális Demokrata Párt (LDS) által vezetett koalíciós kormányba.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fókuszban

Változatok virágénekekre

A népszerűségét vesztő MSZP európai parlamenti képviselőjelölt-listájára kerülők esélyeit aligha javítja, ha a júniusi választás kampányát a belpolitikai ellentétek fogják tematizálni. Egy esetleges látványos választási kudarc viszont akár fel is gyorsíthatja a nagyobbik kormánypártban zajló lassú erjedést.

Vona: Vállalhatatlan a náci karlendítés

Vona: Vállalhatatlan a náci karlendítés

Már Németországban is ügy a kárpátaljai magyarok elleni támadás

Már Németországban is ügy a kárpátaljai magyarok elleni támadás

Momentum: "Várjuk a Fidesz hasonlóan részletes kampányelszámolását"

Momentum: "Várjuk a Fidesz hasonlóan részletes kampányelszámolását"

Egyszer csak belépett a Twitchen futó adásba a 29 éves politikusnő, hogy transznemű fiataloknak gyűjtsön pénzt

Egyszer csak belépett a Twitchen futó adásba a 29 éves politikusnő, hogy transznemű fiataloknak gyűjtsön pénzt

Egyre több magyar megy Ausztriába dolgozni

Egyre több magyar megy Ausztriába dolgozni

Majdnem harminc éve a leglassabb a kínai növekedés

Majdnem harminc éve a leglassabb a kínai növekedés