Úgy tűnik, népszavazást fontolgat a magyar kormány az euró bevezetéséről.

Úgy tűnik, népszavazást fontolgat a magyar kormány az euró bevezetéséről. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) friss országjelentéséről rendezett múlt csütörtöki sajtótájékoztatón Val Koromzay igazgató nem tartotta kivitelezhetetlennek az euró 2008. évi magyarországi bevezetését, ám annak, mint mondta, nemcsak gazdasági feltételei vannak, a közvélemény támogatását is el kell nyerni hozzá. Ehhez Terták Elemér pénzügyminisztériumi közigazgatási államtitkár sokat sejtetően hozzátette: "a kérdésnek olyan nemzeti üggyé kell válnia, mint a NATO-ba, illetve az Európai Unióba való belépés volt", amiről köztudottan népszavazással döntött a lakosság. Hétfőn közzétett konzultációs jelentésében a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is kiemeli: "a gazdaságpolitikát jelentősen korlátozó, polarizált politikai légkörben egyértelmű, hogy az euró bevezetéséhez szükséges döntésekhez elengedhetetlen a nagyobb mértékű nemzeti összefogás".

Hazai és külföldi közgazdászok véleménye abban megegyezik, hogy egy kis, nyitott gazdaságban, mint a magyar, a stabilitást segíthetné az euró bevezetése, csak az a kérdés, hogy az emiatt szükséges drasztikus költségvetési szigorításokat érdemes-e, lehet-e olyan rövid időn belül teljesíteni, mint ahogy azt Medgyessy Péter kormányfő Járai Zsigmond jegybankelnök támogatásával tavaly júliusban kihirdette, mondván: 2008 januárjától az euró lesz a hazai fizetőeszköz. Mostanra a 2008-as céldátumhoz mintha csak a jegybank elnöke ragaszkodna. Egy, az euróról szóló minapi konferencián Járai úgy nyilatkozott, "a magyar gazdaságnak érdeke az euró minél előbbi, 2008-as bevezetése", amit szerinte nem hátráltatna, ha az EU előszobájaként ismert árfolyamrendszerbe, az ERM-II-be Magyarország nem a korábban kitűzött módon, az unióba belépéskor "jelentkezne", hanem csak későbbi időpontban. Medgyessy azonban azzal bízta meg Draskovics Tibor kijelölt pénzügyminisztert, hogy vizsgálja meg, a 2003. évi költségvetési kisiklások változtatnak-e az euró bevezetésének programján. Draskovics ugyan március végére ígérte a választ, ám mintha máris tudná a miniszterelnöknek tetsző eredményt: halasszanak. Úgy tűnik, az EU-nak sem lenne ínyére, ha az újoncok túl hamar csatlakoznának az eurós táborhoz, az ugyanis veszélyeztetné az euró stabilitását - Pedro Solbes, az EU pénzügyi biztosa az említett konferencián most már sokadszorra adott hangot ebbéli véleményének. Joseph Stiglitz Nobel-díjas amerikai közgazdász pedig a múlt hét végén a Népszabadságban azt ajánlotta: nem érdemes nagyon tülekedni. Azzal érvelt, hogy "az eurózóna intézményi válságban, a stabilitási paktum szétesőben van, mert sohasem testesített meg jó gazdaságpolitikát".

Magyarországon a forint már majd egy éve folyamatosan hullámvasutazik. Tavaly júliustól a jegybank a 250-260 forint/euró közötti árfolyamot preferálta, most, úgy tűnik, 265 és 267 forint között avatkozik be a folyamatokba, ám időközben 6 százalékkal nőtt a jegybanki alapkamat. Jóllehet eme, a nemzetközi kamatok többszörösére rúgó érték visszafogja a lendületbe jövő magyar gazdaságot, mérséklésére most már mindaddig, amíg nem sikerül meggyőzni a befektetőket, hogy a kormány határozott lépéseket tesz az államadósság, a költségvetés hiányának megfékezésére, nem érdemes gondolni - mondják a jegybanki vezetők, és e véleményüket az IMF is osztja. A bökkenő csupán az, hogy kamatcsökkenés nélkül viszont hiába megannyi költségvetési takarékossági program, az legfeljebb a növekvő kamatkiadásokat képes fedezni, azaz ettől a vállalkozások nem jutnak több levegőhöz.

SZÁNTÓ ANIKÓ

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fókuszban

Költsd a tőkét, ne siránkozz!

A dollár látványos gyöngülése kerülhet a hét vezető ipari ország floridai pénzügyi tanácskozásának középpontjába, ahol három eltérő érdeket kell összehangolniuk a résztvevőknek. Az export növekedésétől politikai hozadékot remélő Bush-kormány csöndesen tűri az árfolyam süllyedését, Ázsia saját versenyképességének megőrzése érdekében kapálózik ellene, az Európai Unió pedig attól tart, hogy az euró erősödése révén vele fizettetik meg az amerikai konjunktúra helyrebillentésének cechjét.

Edisonról neveztek el egy teret a XIII. kerületben

Edisonról neveztek el egy teret a XIII. kerületben

Félbeszakadt egy előadás a Nemzeti Színházban vasárnap

Félbeszakadt egy előadás a Nemzeti Színházban vasárnap

Australian Open: kiesett a Babos–Fucsovics-páros

Australian Open: kiesett a Babos–Fucsovics-páros

Józan érveléssel nem lehet megfékezni a populisták által is heccelt sárgamellényeseket

Józan érveléssel nem lehet megfékezni a populisták által is heccelt sárgamellényeseket

A letartóztatott Huawei-vezér kiadatását fogja kérni az USA

A letartóztatott Huawei-vezér kiadatását fogja kérni az USA

A pápa látogatásának napjaira is kiterjesztik a csíksomlyói búcsút

A pápa látogatásának napjaira is kiterjesztik a csíksomlyói búcsút