Németországban a kormány hivatalos prognózisa 1,7 százalékosra teszi a bruttó hazai termék (GDP) idei növekedését.

Németországban a kormány hivatalos prognózisa 1,7 százalékosra teszi a bruttó hazai termék (GDP) idei növekedését. Vannak ennél optimistább, 2 százalék körüli, de borúlátóbb előjelzések is - ám abban valamennyi megegyezik, hogy a növekedés több mint egyharmadának (a kormányprognózis szerint az 1,7-ből 0,7 százaléknak) az export bővüléséből kell származnia. A kérdés csak az, miként, hiszen az euró-dollár árfolyam már a jelenlegi szinten is komoly nehézségeket okoz a kivitelorientált német cégeknek.

Jó példa erre a BMW, amely tavaly minden korábbinál több, 1 millió 105 ezer autót adott el világszerte (2002-ben 1 millió 57 ezret), 41,53 milliárd eurós forgalma viszont 2,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A magyarázat a túl erős euróban rejlik, vagyis abban, hogy az exportált kocsik ellenértéke euróra átváltva kevesebb lett. De az euró-dollár árfolyamot jelölte meg tavalyi forgalmának visszaesése okaként az Opel is, és megfigyelők szerint, ha ez így megy tovább, egyes nagy értékű kocsiknál beindul a "reimport", vagyis hogy a dollárövezetbe szállított Porschét élelmes kereskedők kinn megveszik, mert az olcsó dollár még a visszaszállítási és egyéb költségekkel megfejelve is alacsonyabb árat tesz lehetővé, mint az euróban számított.

Az irracionalitás ilyesfajta megjelenése az euró-dollár árfolyam kapcsán már alig okozna meglepetést Norbert Walter, a Deutsche Bank vezető közgazdásza számára. Mint azt a kiemelkedő szaktekintélynek számító Walter a HVG-nek kifejtette, Európának és az USA-nak együttműködve kellene sokkal nagyobb figyelmet szentelnie a kérdésnek, s az lenne a helyes, ha az európaiak minden lehetőséget megvizsgálnának, hogyan lehetne felgyorsítani a gazdaság dinamikáját, az amerikaiak pedig nem tennének úgy, mintha az ikerdeficit, tehát a kereskedelmi mérleg és a költségvetés hiánya nem jelentene semmi problémát.

De hát nem ez történik, s szerinte az általa elmondott figyelmeztetések már-már olyanok, mintha valaki az ökör szarvát csipkedné - idéz Walter egy régi német szólást a fölösleges cselekedetekről. Felidézi azt a korábbi javaslatát is, hogy az lenne a helyes, ha az Európai Központi Bank (ECB) a kamatokat olyan alacsonyan tartaná, amilyen alacsonyan csak lehet, tehát egy százalékon, de rezignáltan hozzáteszi, ez már nem fog megtörténni. Az USA-ban ugyanis szerinte a következő kamatlépés fölfelé fog irányulni, tehát az ECB a mai, kétszázalékos kamatszintről lefelé biztosan nem fog elmozdulni (egyébként a kamat egy százalékra csökkentését javasolta az ECB-nek a Der Tagesspiegel című berlini lapnak adott hétfői interjújában Joseph Stiglitz, a múlt héten Budapesten járt Nobel-díjas amerikai közgazdász is).

Kamatváltoztatás helyett marad a devizapiaci intervenció - Walter szerint erre akkor kerül sor, ha az euró-dollár árfolyam valahol 1,35-1,40-nél jár majd. A kérdésre, látjuk-e majd ennek valami tervszerű előjelét, a válasza: nem. Ha a piac teljesen a feje tetejére áll, általános lesz a felzúdulás, jönnek a rossz konjunktúrahírek, akkor valószínűleg lesz piaci beavatkozás, jósolja, addig azonban nem.

WEYER BÉLA / BERLIN

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fókuszban

Költsd a tőkét, ne siránkozz!

A dollár látványos gyöngülése kerülhet a hét vezető ipari ország floridai pénzügyi tanácskozásának középpontjába, ahol három eltérő érdeket kell összehangolniuk a résztvevőknek. Az export növekedésétől politikai hozadékot remélő Bush-kormány csöndesen tűri az árfolyam süllyedését, Ázsia saját versenyképességének megőrzése érdekében kapálózik ellene, az Európai Unió pedig attól tart, hogy az euró erősödése révén vele fizettetik meg az amerikai konjunktúra helyrebillentésének cechjét.

Több mint négyszázszor kellett szervizeli a szupertraffipaxokat tavaly

Több mint négyszázszor kellett szervizeli a szupertraffipaxokat tavaly

Kaszinó, média, vendéglátás, egyebek: Mi lesz Andy Vajna céges örökségével?

Kaszinó, média, vendéglátás, egyebek: Mi lesz Andy Vajna céges örökségével?

Nemsokára újra leszakad a hó, a fél országra kiadják a figyelmeztetést

Nemsokára újra leszakad a hó, a fél országra kiadják a figyelmeztetést

Józan érveléssel nem lehet megfékezni a populisták által is heccelt sárgamellényeseket

Józan érveléssel nem lehet megfékezni a populisták által is heccelt sárgamellényeseket

Több mint kétszeresére drágult a Vasas-stadion építésének második üteme

Több mint kétszeresére drágult a Vasas-stadion építésének második üteme

Kasza Tibi továbbra is verhetetlen a Facebookon

Kasza Tibi továbbra is verhetetlen a Facebookon