A harmadik magyar köztársaság leggyorsabban amortizálódó kormányát állította fel Medgyessy Péter 2002-ben.

A harmadik magyar köztársaság leggyorsabban amortizálódó kormányát állította fel Medgyessy Péter 2002-ben. Az induláskor szakértőinek mondott kabinetből - a "levegőben lógó" Csillag István gazdasági minisztert nem számolva - annyian távoztak, illetve távoznak már egészen bizonyosan a ciklus közepéig, mint az Orbán-kabinetből négy év alatt. László Csaba pénzügyminiszterrel és a májusban, illetve legkésőbb júniusban távozó Lévai Katalin esélyegyenlőségi és Juhász Endre integrációs miniszterrel együtt ugyanis már 9 minisztert fogyasztott, illetve fogyaszt el a második szocialista-szabaddemokrata koalíciós kormány; kettővel többet, mint a Horn-kabinet a működése első két évében. Bár darabszámra a Medgyessy-kormány egy minisztercserével még "beljebb van", mint az Antall-kormány volt 1992-ben, ha a számításnál a miniszteri posztok ciklusonként változó számát is figyelembe vesszük, minden eddiginél nagyobb fluktuációs mutatószámot kapunk.

Az "amortizációs hányados" (az új miniszterek száma osztva a posztok számával) a kormányzati ciklusok első két évét nézve az Antall-kabinet esetében 0,56 volt, a Horn-kormány első két évében 0,47-re csökkent, az Orbán-kabinet pedig 0,19-re mérsékelte a miniszteri jövés-menés hányadosát. A Medgyessy-kabinet László Csaba, Lévai és Juhász távozásával már bő másfél év után hajszál híján "hozta" a többpárti demokrácia első tanulóéveit abszolváló Antall-kormány eredményét (0,53), s ha júliusig, a ciklus feléig akár csak egy további csere történik, már túl is szárnyalja azt. Ha pedig a következő váltás az eddig még érintetlen nyolc miniszteri poszt valamelyikén történik majd - ami a gazdasági tárca vezetőjének helyzetét ismerve korántsem elképzelhetetlen -, az egyben azt is jelentené, hogy a tárcák több mint felének az élén már nem ugyanaz a személy áll majd, mint aki Medgyessy 15-ös kezdőcsapatában helyet kapott.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fókuszban

Diétás receptek

119 nap - ennyi van hátra az Országgyűlés hétfői szezonnyitó ülésétől az európai parlamenti választások várható itthoni időpontjáig, június 13-áig. A dátum afféle archimedesi pont manapság a hazai belpolitikában, mind a kormány, mind a képviselők ehhez igazítják lépéseiket.

Zimbabwéban megint lekapcsolták az internetet

Zimbabwéban megint lekapcsolták az internetet

Felülteljesített a magyar tőzsde, új történelmi csúcson az OTP

Felülteljesített a magyar tőzsde, új történelmi csúcson az OTP

Töröltek egy posztot, megy is a találgatás a Xiaomi 5G-s telefonjáról

Töröltek egy posztot, megy is a találgatás a Xiaomi 5G-s telefonjáról

Videó: simán felmegy a sípályán a hernyótalpas Dacia

Videó: simán felmegy a sípályán a hernyótalpas Dacia

Megszabadult a Banksy-graffititől a frusztrált garázstulaj

Megszabadult a Banksy-graffititől a frusztrált garázstulaj

Mohácsi legendás Csárdáskirálynője ismét látható

Mohácsi legendás Csárdáskirálynője ismét látható