"Ma volt frakcióülés, amely megerősítette, hogy a magyar katonák továbbra is ellátják feladatukat Irakban.

"Ma volt frakcióülés, amely megerősítette, hogy a magyar katonák továbbra is ellátják feladatukat Irakban. A kormányülésen az esetleges hazarendelés kérdése fel sem merült" - válaszolta hétfőn este a HVG kérdésére Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, megerősítve, hogy a magyar katonáknak is szállást adó al-hillahi tábor elleni múlt szerdai öngyilkos merényletek ellenére sincs politikai szándék a magyar csapatok kivonására. A miniszter szerint mindaddig nem is lesz, amíg nem válik lehetetlenné a vállalt feladatuk - szállítás, szállítmánykísérés - teljesítése.

Azt, hogy a lehetetlenné válás mit jelent, előre nem kívánják meghatározni a tárca vezetői, a parlament honvédelmi bizottságának múlt csütörtöki ülésén a Bukarestben tárgyaló Juhász Ferencet helyettesítő politikai államtitkár, Iváncsik Imre rendre ki is tért az ezt firtató ellenzéki kérdések elől. A kérdésekből pedig nem hiányzott a puskapor. A fideszes Simicskó István még általánosságban feszegette, minek kell még bekövetkeznie az idén december 31-éig meghosszabbított szerepvállalás átértékeléséhez, párttársa, Nyitrai András viszont egyenesen az iránt érdeklődött, vajon "hadigondozottak lesznek-e azok a gyerekek, akiknek édesapja esetleg Irakban esik el?" Az államtitkár végül kimondta, "a magyar jelenlét nem azon múlik, hogy van-e magyar áldozat".

Nem lehet pontosan tudni, minek köszönhető, hogy az al-hillahi táborban tartózkodó katonák halálos áldozat nélkül vészelték át a múlt heti támadást. A két teherautóval végrehajtott öngyilkos merénylet nyomán a rombolás zöme a táboron kívüli iraki polgári épületeket érte, legalább 11 helyi civil életét oltva ki, míg a nemzetközi erők magyar, lengyel, amerikai tagjai csak a kitört üvegek szilánkjaitól sérültek. Helyszíni beszámolók szerint az első kocsi feladata valószínűleg az lett volna, hogy a tábornak ezen a szakaszon még befejezetlen betonfalán rést törve utat nyisson a becslések szerint vagy 700 kilogrammnyi robbanóanyaggal megpakolt másik járműnek, amelyet már a bázis belső részén röpítettek volna levegőbe. Hogy ez nem sikerült, abban éppúgy szerepe lehetett a már így is viszonylag erős akadályrendszernek, mint a mongol és lengyel őrök lövéseinek vagy a viszonylag laza talajnak, amely lassította a nehéz járművek haladását. Miután a merénylet előtt állítólag egyiptomi és jordániai akcentussal beszélők kérdezősködtek a helyszínen, a helyi lakosokat pedig nem figyelmeztették a komoly előkészítést igénylő akcióra, katonai elemzők valószínűsítik, hogy a támadást nem iraki ellenállók szervezték, hanem az al-Káida terrorszervezet állhat mögötte.

Bár a több tucat sebesültről szóló első hírek szerencsére túlzónak bizonyultak, a sérüléseket tovább csökkenthette volna, ha az ablakokra védőfóliát ragasztanak. Kisebb-nagyobb vágásokat, horzsolásokat tízen szenvedtek, kórházi kezelésre Mata József tizedes, Kiss György Péter szakaszvezető és Kiss László százados szorult, de ők is rendben vannak és nem kérték hazaszállításukat. A tábor biztosítása kapcsán mindenesetre Körömi Attila (Fidesz-MPSZ) egy, még Für Lajos honvédelmi minisztersége idejéből származó, némi derültséget keltő szakkifejezést is felidézett a bizottsági ülésen, "körkörös védelem" kiépítését javasolva a bázis körül.

A Magyar Honvédség jelenleg mintegy 32 ezer fős egyenruhás állományából 971-en (valamint 15 rendőr) szolgálnak különböző békefenntartó missziókban (lásd táblázatunkat); ők nemcsak a hadsereg legfelkészültebb, de - beosztástól és rendfokozattól függően 1000-3200 dolláros javadalmazásukkal - a legjobban fizetett csoportját is alkotják. Irakban ezen a héten tartózkodik a legtöbb magyar, hisz már érkeznek a csapatok a márciusi állományváltáshoz, a hazatérők viszont még nem indultak el, így létszámuk néhány napra meghaladhatja a 400 főt is, miközben a parlamenti határozat legfeljebb 300 katona állomásoztatását irányozta elő.

A fegyverzeten, felszerelésen a Honvédelmi Minisztérium (HM) vezetése nem akar változtatni - mint Juhász Ferenc miniszter a HVG-nek elmondta, a szállítmánykísérést eleve az erre a feladatra alkalmazható legnehezebb harcjárművekkel, a gépágyúval felszerelt BTR páncélozott csapatszállítókkal látják el a magyarok, miközben több más nemzet csak felfegyverzett terepjárókat használ erre a feladatra. Magyar harci helikopterek kiküldéséről nincs szó - a jelenlegi gépek, korszerűsítés nélkül, a miniszter szerint nem is lennének alkalmasak a feladatra -, szükség esetén azonban a lengyelektől vagy az amerikaiaktól légi támogatás is kérhető. A "Draskovics-csomag" a védelmi büdzsét is 12,2 milliárd forinttal meg fogja csapolni (lásd Helyreigazítás című cikkünket a 108. oldalon), az iraki missziót azonban ez az eddigi nyilatkozatok szerint nem érinti.

FAHIDI GERGELY

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fókuszban

Mindenki másképp csinálná

Legkorábban az év vége felé lehet választásokat tartani Irakban - áll az ENSZ frissen közzétett jelentésében, amely azonban nyitva hagyja a kérdést, hogy a tervezett időpontig, június 30-áig kinek és mi módon adnák át ideiglenesen a hatalmat. Eközben az etnikai és vallási ellentétek már-már az ország területi integritását fenyegetik.

Holnap zár a Rejtett történetek című kiállítás

Holnap zár a Rejtett történetek című kiállítás

Ez az öt szám 1944 millió forintot érhet

Ez az öt szám 1944 millió forintot érhet

Orosz hadsereg: izraeli rakétákat lőtt le a szíriai légvédelem

Orosz hadsereg: izraeli rakétákat lőtt le a szíriai légvédelem

Magyarországon maradnak az Esterházy-kincsek

Magyarországon maradnak az Esterházy-kincsek

Ahmed H. idegenrendészeti őrizetben várja a papírjait, utána felteszik a repülőre

Ahmed H. idegenrendészeti őrizetben várja a papírjait, utána felteszik a repülőre

Okostelefonos ima-alkalmazást indított el Ferenc pápa

Okostelefonos ima-alkalmazást indított el Ferenc pápa