Az Afganisztánban jelenleg békefenntartó missziót teljesítő mintegy 6 és fél ezer, összesen 18 országból toborzott...

Az Afganisztánban jelenleg békefenntartó missziót teljesítő mintegy 6 és fél ezer, összesen 18 országból toborzott katonán felül még további 3, de inkább 5 ezer főt és a működésükhöz szükséges felszerelést szeretne "kipasszírozni" az európai NATO-tagállamokból a nyárig Jaap de Hoop Scheffer, az észak-atlanti szövetség főtitkára. Míg az USA 12 ezer katonája továbbra is a "keményebb" feladatokkal - a Talibán és az al-Káida emberei utáni vadászattal - foglalatoskodik a közép-ázsiai ország déli-délkeleti részén, a NATO tavaly augusztusban átvette az amerikaiaktól a "puhább", lényegében karhatalmi funkciókat ellátó nemzetközi békefenntartó erők (ISAF) parancsnokságát. A NATO mandátuma eredetileg Kabulra korlátozódott, de tavaly októberben az ENSZ Biztonsági Tanácsa felhatalmazta a szövetséget, hogy a fővároson kívülre is kiterjessze tevékenységét.

A feladat elsősorban az, hogy a katonai szervezet sorban vegye át az úgynevezett "vidéki rekonstrukciós csoportok" irányítását. Ezek a 100-300 fős, félig katonai, félig civil alakulatok nyújtanak támogatást az afgán kormánynak ahhoz, hogy közigazgatási hatókörét fokozatosan kiterjeszthesse az egész országra: közreműködnek a nemzeti hadsereg és a helyi rendőrség kiképzésében, a fegyverbegyűjtésben, védelmet garantálnak az újjáépítési és humanitárius munkát végzők számára. Jelenleg nyolc ilyen nemzetközi csoport működik amerikai fennhatóság alatt, a kilencediket pedig - január óta - a NATO megbízásából Németország irányítja.

A júniusi afganisztáni választásokig további legalább 5-6, az ország "talibántalanított" északi és nyugati részét ellenőrző rekonstrukciós csoportra való katonai kapacitást kellene felajánlania a NATO 19 jelenlegi és a - várhatóan az április 2-ai brüsszeli ünnepség alkalmával csatlakozó - hét új tagországnak. Többletterhet elsősorban az eddig szerényen háttérbe húzódó tagországaitól vár el a szövetség. Míg ugyanis - az amerikaiakat nem számítva - a legtöbb katonát adó Kanadából már most is csaknem 2 ezer, Németországból 1700, de például Romániából is 500 és Bulgáriából 300 ember szolgál az ISAF-ban, Magyarország az Országgyűlés által eredetileg vállalt 50 fős keretét még félig sem töltötte fel. Szakértők szerint legalább 100 fős ISAF-részvétel tenné hitelessé a magyar kormány igenjét, amellyel tavaly a NATO Tanácsban a szervezet afganisztáni jelenlétének kiterjesztése mellett voksolt. A döntést megkönnyítheti a jelenleg a határon kívül szolgáló mintegy ezer magyar katona egy részének átcsoportosíthatósága, miután a boszniai békefenntartást ellátó, NATO-irányítású, 12 ezer fős Sfor-sereg létszámát amúgy is 7 ezerre csökkentik. Az ott maradó katonák ez év végén gyakorlatilag "sapkát cserélnek", mivel a boszniai békefenntartás "maradékának" irányítását ekkor a NATO-tól átveszi az EU.

Irakkal kapcsolatban viszont óvatosan fogalmaz De Hoop Scheffer. "Ha egy legitim, az ENSZ által is támogatott iraki kormány a NATO segítségét kéri, nem háríthatjuk el a felelősséget" - mondta a közelmúltban egy brüsszeli előadásában. A NATO Tanácsban, legalábbis formálisan, egyelőre "nem beszédtéma" Irak, de pár héttel Colin Powell amerikai külügy- és Donald Rumsfeld védelmi miniszter ilyen értelmű célozgatásait követően Joschka Fischer német külügyminiszter kijelentette: Németország nem fogja megakadályozni a katonai szövetség iraki szerepvállalását, bár maga aligha küld majd oda katonákat. Mivel Párizsban újabban ennél bátrabban fogalmaznak, mondván, megfelelő ENSZ-határozat esetén Franciaország katonákkal is hajlandó lenne részt venni iraki NATO-műveletekben, a várakozások szerint az észak-atlanti szövetség tagországainak kormányfői június végi isztambuli csúcstalálkozójukon napirendre tűzik majd egy afgán mintájú iraki békefenntartás lehetőségét.

KOCSIS GYÖRGYI / BRÜSSZEL

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fókuszban

Mindenki másképp csinálná

Legkorábban az év vége felé lehet választásokat tartani Irakban - áll az ENSZ frissen közzétett jelentésében, amely azonban nyitva hagyja a kérdést, hogy a tervezett időpontig, június 30-áig kinek és mi módon adnák át ideiglenesen a hatalmat. Eközben az etnikai és vallási ellentétek már-már az ország területi integritását fenyegetik.

Nálunk is okosabban költ bankkártyánk

Nálunk is okosabban költ bankkártyánk

Két betű van rajta, mégis 270 ezer forintba kerül ez a fülhallgató

Két betű van rajta, mégis 270 ezer forintba kerül ez a fülhallgató

Beteg életéért küzdő mentősökkel ordibált a buszsofőr, kirúgták

Beteg életéért küzdő mentősökkel ordibált a buszsofőr, kirúgták

444 millió forintot ad a kormány három cserkészházra, mert a fiatalok folyton online vannak

444 millió forintot ad a kormány három cserkészházra, mert a fiatalok folyton online vannak

Világító reklámokat lőne az űrbe egy orosz cég

Világító reklámokat lőne az űrbe egy orosz cég

Játékos kedvű vidracsaládot videóztak le Békéscsaba belvárosában

Játékos kedvű vidracsaládot videóztak le Békéscsaba belvárosában