Rolandas Paksas elnök leváltásáról szavaz a litván parlament április második felében, vagyis közvetlenül az...

Rolandas Paksas elnök leváltásáról szavaz a litván parlament április második felében, vagyis közvetlenül az EU-csatlakozás előtt. A 2003 februárjában hivatalba lépett, populista választási kampányával feltűnést keltő Paksas ellen a litván törvényhozás tavaly ősszel indított vizsgálatot, miután egy október végén nyilvánosságra került titkosszolgálati jelentés oroszországi alvilági kapcsolatokkal vádolta meg az államfő legfőbb bizalmasát, az utóbb menesztett Remigijus Acas nemzetbiztonsági tanácsadót. Az egyre dagadó botrány ellenére Paksas nem mondott le, hiába szorgalmazta a litvániai közvélemény jelentős része, a honatyák és az Algirdas Brazauskas vezette baloldali kormány, ezért decemberben a törvényhozás beindította a leváltására irányuló eljárást. A Paksas ügyében március 8-án kezdődő meghallgatások Ceslovas Jursenas parlamenti alelnök szerint április második felében érhetnek véget, s ha az előterjesztett vádpontokat közben az alkotmánybíróság is helyben hagyja, a képviselők még Litvánia hivatalos EU-csatlakozása előtt pontot tehetnek az ország nemzetközi hírnevének rengeteget ártó incidensre. Abban ugyanis a vilniusi politikai elit többé-kevésbé egységes, hogy az alkotmány- és törvénysértéssel, valamint esküszegéssel vádolt, az orosz maffiával és/vagy titkosszolgálatokkal gyanús viszonyba keveredett Paksasnak mennie kell.

A függetlenségének 1991-es kikiáltása óta kereken tíz kormányt elfogyasztó Lettország is belpolitikai válsággal küszködik. Február 5-én felbomlott az Einars Repse-féle Új Korszak (JL) párt vezette négypárti jobbközép koalíció. Vaira Vike-Freiberga elnök Indulis Emsist, a legutóbbi, 2002. őszi választáson a Parasztszövetséggel közös listán a parlamentbe jutott Zöldek Pártjának első emberét kérte fel kormányalakításra. A lett államfő abban bízott, hogy Emsis személye kibékítheti egymással a JL-t és a második legnagyobb frakcióval rendelkező jobbközép pártot, Andris Skele exkormányfő Néppártját, miután az utóbbinak a koalícióból való kiválása okozta a Repse-kormány bukását. A JL azonban nem volt hajlandó belépni Emsis kormányába, ahogy a nemzeti konzervatív Haza Szövetség/Lett Nemzeti Függetlenségi Mozgalom (TB/LNNK) sem. A kudarc ellenére a múlt héten az államfő megerősítette az Emsisnek adott kormányalakítási megbízást azzal, hogy próbáljon meg kisebbségi kormányt létrehozni. Ugyanakkor a múlt hét derekán Janis Jurkans, a baloldali Népi Egyetértés Pártja elnöke jelezte, hogy kilenc képviselőjük megtámogathatja Emsis kabinetjét, mert kiszorultak belőle a TB/LNNK nacionalistái.

Egyes baltikumi elemzők azonban a litvániai és lettországi belpolitikai fejlemények mögött is Moszkva kezét sejtik. "A katonai fenyegetést kivéve Moszkva minden eszközzel megpróbálja megőrizni befolyását a térségben" - jelentette ki a HVG kérdésére Zaneta Ozolina rigai politológus, aki szerint az oroszországi parlamenti, majd elnökválasztási kampány is közrejátszott az orosz diplomácia legújabb aktivizálódásában.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fókuszban

Ürömódák

Társadalmi-politikai válságokkal birkózik az EU kapujában a májusban csatlakozó kelet-közép-európai országok többsége. Szlovákiában a romák éhséglázadása súlyosbítja a bizonytalanságot, Csehországban és Lengyelországban a gazdasági megszorító intézkedések fogadtatása, Lettországban és Litvániában politikai viszálykodás ássa alá a nyugalmat.

Dollármilliókat kérne vissza a Nissan a Japánban letartóztatott autómogultól

Dollármilliókat kérne vissza a Nissan a Japánban letartóztatott autómogultól

Hogyan neveljünk lelkileg egészséges gyerekeket? Figyeljünk a siker hangjára!

Hogyan neveljünk lelkileg egészséges gyerekeket? Figyeljünk a siker hangjára!

Mérnökökből és fizikai dolgozókból van a legnagyobb hiány

Mérnökökből és fizikai dolgozókból van a legnagyobb hiány

Nem fogadták el a cég ajánlatát, sztrájkba lépnek a győri Audi dolgozói

Nem fogadták el a cég ajánlatát, sztrájkba lépnek a győri Audi dolgozói

Szmájlival küldte át a Századvég a legújabb közvélemény-kutatását

Szmájlival küldte át a Századvég a legújabb közvélemény-kutatását

"Négyszer annyit keresek, mint otthon, abból lehet bukni"

"Négyszer annyit keresek, mint otthon, abból lehet bukni"