"Szeretném bejelenteni, hogy a kormánykoalíció jelöltje az államfői posztra Gesine Schwan" - mondta Gerhard Schröder...

"Szeretném bejelenteni, hogy a kormánykoalíció jelöltje az államfői posztra Gesine Schwan" - mondta Gerhard Schröder német kancellár, aztán, mint aki jól végezte dolgát, már indult is volna vissza az irodájába, mire a meglepetésből felocsúdott újságírók magukhoz tértek, s elkezdték kérdésekkel bombázni a kormányfőt. Múlt csütörtökön délelőtt, a sebtében összehívott rendkívüli sajtótájékoztatón a szociáldemokrata-zöld kormánykoalíció kétségtelen politikai és kommunikációs sikert könyvelhetett el. Míg ugyanis a konzervatív ellenzéki pártok, hónapok óta tartó belső huzavona után, a szóba jöhető személyek hírnevét a nyilvánosság előtt megtépázó hatalmi harcok közepette tudták csak megtalálni közös jelöltjüket, Schröder semmi perc alatt prezentálta a sajátjukat. Akire egyébként még ellenzéki körökből is legfeljebb azt a kifogást mondhatják: tényleg, miért is ne?

Az előzmények: idén májusban lejár a jelenlegi német államfő, Johannes Rau ötéves mandátuma. Utódát az alkotmány szerint a szövetségi közgyűlés, a Bundesversammlung választja meg, amely a parlament alsóházának 603 képviselőjéből, valamint a tartományi parlamentek által delegált ugyanennyi választópolgárból áll. Ez az 1206 ember ötévenként csak egyszer, erre az egy alkalomra gyűlik össze. S bár az alsóházban szerény szociáldemokrata-zöld többség van, a tartományi parlamentek nagyobbik részében a konzervatív pártok vannak létszámfölényben, így május 23-án a jobboldali szavazatok száma lesz nagyobb az államfőválasztáson.

Angela Merkel CDU-elnöknek az lett volna a jó - bár erről nyilvánosan soha nem beszélt -, ha Edmund Stoiber, a CSU elnöke enged a kapacitálásnak, s elvállalja a jelöltséget: ebben az esetben már most eldőlt volna, ki lesz az uniópártok közös kancellárjelöltje 2006-ban. Merthogy a háttérben ezért is folyt a küzdelem: aki a nyilvánosság előtt is érzékeltetni tudja, hogy az ő akarata érvényesül, majdnem biztosra veheti a 2006-os jelöltséget. Hosszas kötélhúzás, nevekkel való dobálózás után találták meg a közös jelöltet Horst Köhler, az IMF vezérigazgatója személyében. Aki ugyan a nemzetközi pénzvilágban tekintélynek örvend, ám a német polgárok több mint fele egész egyszerűen nem ismeri. Nem is nagyon ismerheti: a Kohl-kormány idején pénzügyi államtitkár volt, majd előbb a német takarékpénztárak szövetségének, később a londoni székhelyű EBRD-nek lett az elnöke, 2000 januárja óta pedig (nem kis részben Gerhard Schröder kancellár hathatós támogatásával) Washingtonban az IMF vezérigazgatója. Németország fontos nemzetközi pozíciót veszít el - emiatt bosszankodott a múlt héten Joschka Fischer külügyminiszter, hiszen aligha valószínű, hogy az IMF-et (is) domináló USA elfogadna egy másik német jelöltet csak azért, mert a mostanira az otthoni párttaktika végeredményeként hirtelen szükség lett.

A méltatlan alkudozás megismétlődését a konzervatív oldal most azzal próbálja megelőzni, hogy előállt az államfő közvetlen megválasztásának ötletével. Merkel szerint sok minden szólna e mellett, s míg a pártelnök azért a lehetséges ellenérvek vizsgálatát is kilátásba helyezte, helyettese, Jürgen Rüttgers teljes mellszélességgel állt ki a "nép által megválasztott" államfő intézménye mellett. Az FDP vezetői pedig rögtön siettek leszögezni, hogy a liberálisok mindig is a közvetlen elnökválasztás hívei voltak. Úgy tűnik, mintha ezek a konzervatív politikusok megfeledkeznének az 1949-es német alkotmányt megalkotó, többségükben ugyancsak konzervatív elődjeik fenntartásairól, akik azért ellenezték a közvetlenül választott, tehát nagyobb legitimitású államfő intézményét, mert a weimari köztársaság keserű tapasztalatai (egészen pontosan 1933 januárja, amikor Hindenburg elnök kancellárrá nevezte ki Hitlert) megmutatták, hová vezethet, ha a véletlen folytán egy gyengekezű ember vállára hárul túl nagy döntési felelősség.

Ez a veszély most persze nem áll fenn. Horst Köhlert pedig minden parlamenti valószínűség-számítás szerint megválasztják május 23-án (bár a Gerhard Schröder által elővarázsolt ellenjelölt, Gesine Schwan - aki különben az Odera menti Frankfurtban az Európa-egyetem, a Viadrina rektornője - úgy véli, esetleg sikerülhet néhány konzervatív szavazót "átcsábítania"). Akár így, akár úgy, a közvélemény-kutatások által mostanában nem elkényeztetett Schröder csak nyerhet, hiszen Köhler - nem hazudtolva meg IMF-es és közgazdász mivoltát - egyik első nyilatkozatában rögtön kiállt az SPD által bevezetett reformok következetes folytatása mellett. Amelyek miatt viszont - pontosabban azért, mert ezeket nem sikerült megfelelően kommunikálnia - Schröder kénytelen volt feladni pártelnöki posztját.

WEYER BÉLA / BERLIN

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Fókuszban

Beszédgyakorlat

Nem tudni, megtalálta-e a kormányfő népszerűségvesztésének ellenszerét Medgyessy Péter új píárcsapata, de annyi biztos, a "mindennapra egy ötlet" stratégiájával a miniszterelnök elérte, hogy már ne csak arról szóljon a politikai közbeszéd, amit az ellenzék hallani szeretne. Ám a koalíciós vitákat is kiváltó felvetések meggyengíthetik a kormányfő pozícióit.

Négyen meghaltak Dél-Afganisztánban, amikor egy rendezvényen robbantottak

Négyen meghaltak Dél-Afganisztánban, amikor egy rendezvényen robbantottak

A németországi bevándorlók majdnem fele megbukik az integrációs tanfolyamokon

A németországi bevándorlók majdnem fele megbukik az integrációs tanfolyamokon

Két év alatt ötszörösére nőtt az öngondoskodó fiatalok aránya

Két év alatt ötszörösére nőtt az öngondoskodó fiatalok aránya

Elloptak egy bombát Vértesszőlősön

Elloptak egy bombát Vértesszőlősön

Magyar artista szerepel Tim Burton Dumbójában

Magyar artista szerepel Tim Burton Dumbójában

Szomorú tény, de ezek nagyon könnyen ellopható autók

Szomorú tény, de ezek nagyon könnyen ellopható autók