A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által tavaly július végén felfüggesztett K&H Equities Rt.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által tavaly július végén felfüggesztett K&H Equities Rt. a múlt csütörtöktől ismét teljes jogkörrel működik. A bankcsoport arról nem ad tájékoztatást, vajon a kisebb ügyfelek közül hányan hagyták el a brókercéget, ám a HVG információi szerint megmaradtak a még a jogelőd ABN Amro Equitiestől örökölt nagy külföldi befektetők, például nyugdíjalapok. Hogy az Equities helytállhasson a Kulcsár Attila által a rendőrségi feltételezések szerint legalább 10 milliárd forinttal megrövidített magyar ügyfeleivel szemben, a tulajdonos Kereskedelmi és Hitelbank Rt. (K&H) tavaly év végén 8,6 milliárd forinttal támogatta meg. A tőkeinjekcióból 666 millió a brókercég korábban 637 millió forintos jegyzett tőkéjét gyarapította.

A jelek szerint tehát az élet lassan visszatér a rendes kerékvágásba. Múlt szombaton délután fél 2 tájt például a házi őrizetben lévő Rejtő E. Tibor, a K&H egykori első embere, a Kulcsár-ügy egyik gyanúsítottja ráérősen sétálgatott a Lánchíd pesti hídfőjénél. Kollár Károly, Rejtő védője a HVG kérdésére elmondta: a bíróság engedélyezte védencének, hogy hetente egyszer meglátogassa idős édesanyját, s a bankár gyalog szokta megtenni az utat. Miközben, a rendőrség karmaiból kimenekített, a Fővárosi Főügyészségen vallomást tevő Rejtőnek már ezt is szabad, a Gyorskocsi utcában fogva tartott, a vallomástételt egyelőre megtagadó Kulcsár Attila egy darabig aligha számíthat hasonló szabadságfokra. Ismerősei szerint a megbukott alkusz még jó ideig hallgatni fog - sokan nem zárják ki, hogy bizonyos engedmények fejében szólalna meg a múlt keddig Ausztriában kiadatási őrizetben tartott, az őt eredetileg pénzmosásban is bűnösnek tartó magyar hatóságoknak "csak" sikkasztás és okirat-hamisítás alapos gyanúja miatt átadott Kulcsár, aki a bécsi fogdában állítólag épp a mosodában dolgozott. A reménybeli vádalku tárgyában rendelkező ügyészek mindenesetre újabban mintha kisebbítenék Kulcsár és Rejtő szerepét - az eddig mellékszereplőnek tartott Schönthal Henrik vállalkozó, a pénzmosásgyanús Montrade Ltd. nemzetközi elfogatóparanccsal keresett volt vezetője középpontba helyezésével. E forgatókönyv szerint a jelenleg 64 éves, karrierjét a londoni IBUSZ-képviseleten felfuttató - s a hírszerzésnek is dolgozott - üzletember magánemberként évek óta jó kapcsolatot ápolt Rejtővel, pénze egy részét pedig a K&H-ban fialtatta. A bank offshore cégeken keresztül történő megcsapolásának ötlete tőle származik - vélik ügyészségi berkekben, míg az Országos Rendőr-főkapitányságon (ORFK) Schönthalt továbbra is csak az ügy "számos fontos gyanúsítottja" egyikének tekintik. Schönthal pedig mintha megneszelte volna a botrányt: a brókerügy tavaly nyári kipattanása előtt néhány hónappal minden magyarországi vagyonát pénzzé tette, s Floridába távozott.

Noha Kollár Károly ügyvéd a HVG-nek határozottan cáfolta, más jelek is arra utalnak, hogy Rejtő sajátos egyezséget kötött az ügyészséggel, azt azonban nem tudni, kiket dobott fel egykori bankártársai és a K&H Equities Rt. ügyfelei közül, mint Kulcsár lehetséges cinkosait a sikkasztásban. Az ORFK mindenesetre a bróker hazahozatala másnapján sajtótájékoztatón közölte: a K&H hét feljelentést tett a rendőrségen, amelyekben összesen tíz személyt nevezett meg mint feltételezett bűntársakat (már tavaly nyár óta gyanúsított Tóth Éva, Kulcsár egykori székhelye, a Vígadó téri központi bankfiók volt vezetője, valamint Kulcsár két hajdani asszisztense, Balassa Katalin és Pinizsi Hajnalka). Az ORFK is arra készül, hogy újabb gyanúsítottakat nevez meg, akik - állították a rendőrök - nem a bank feljelentéseiben szereplő személyek.

A K&H arról nem ad ki semmilyen információt, milyen alapon talált gyanúsnak egyes ügyfeleket, akik egyébként a károsultak között is szerepelnek. Az üggyel foglalkozó jogászok azt feltételezik, lesz némi átfedés a leendő gyanúsítottak, valamint azok között, akiknek a számláját korábban zároltatta a rendőrség, arra hivatkozva, hogy legyenek bár jóhiszeműek, bűncselekményből eredő pénzt nem tarthatnak meg. Az összesen 17 számlatulajdonost sújtó zárolás érintett magánembereket és vállalkozásokat is, így például a Kulcsárral ezer szálon összekapcsolódó Britton-cégeket vagy a nagyváradi Mudura Sándor és fia nevéhez köthető szolnoki Ramexa Rt.-t (HVG, 2003. november 22.).

A munkaügyi bíróság eközben visszahelyezte vezérigazgató-helyettesi állásába a K&H lakossági üzletágért felelős korábbi vezetőjét, Várkonyi Editet, akinek 2002 nyarán Rejtő mondott fel, állítólag azért, mert nem tudott együtt dolgozni Kulcsárral. A bank hivatalosan részben átszervezéssel, részben azzal indokolta Várkonyi eltávolítását, hogy egyes jelzáloghitel-ügyleteknél nem a belső szabályoknak megfelelően járt el, ám a bíróság mindezt alaptalannak találta. Várkonyi sorsáról a bank április 28-ai igazgatósági ülése dönt majd, mivel a helyét azóta betöltötték, s így most a K&H-nak két lakossági vezérigazgató-helyettese van.

GYENIS ÁGNES, RÁDI ANTÓNIA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fókuszban

Jogot formálnak

Habár a parlament a hét elején már korrigálta is a lex Szász néven ismert, nemrég részlegesen alkotmányellenesnek minősített befektetővédelmi törvényt, az alkotmánybírák egymást követő elmarasztaló határozatai alighanem presztízsveszteséget okoznak a kormánykoalíciónak. A tavaly nyár óta Holló András vezette testület távolról sem látszik olyan kesztyűs kézzel bánni a jelenlegi hatalommal, mint annak idején a Németh János által irányított bíróság az Orbán-kabinettel.

Karácsony kicsit másként - recept

Karácsony kicsit másként - recept

Izgalomba hozta a kutatókat a 100 millió éves madártoll, amit borostyánba zárva találtak meg

Izgalomba hozta a kutatókat a 100 millió éves madártoll, amit borostyánba zárva találtak meg

Mit gondol, kit, és mihez hasonlítva írták át a Kossuth tér nevét a metrón?

Mit gondol, kit, és mihez hasonlítva írták át a Kossuth tér nevét a metrón?

Dinoszaurusz-lábnyomok igazi kincsesbányájára bukkantak

Dinoszaurusz-lábnyomok igazi kincsesbányájára bukkantak

Hiába kedvelem Puzsért, nem akar engem képviselni

Hiába kedvelem Puzsért, nem akar engem képviselni

Valami Amerika: széttárulkozó ajtókkal támad a Lincoln luxuslimuzin, félhet az S-osztály?

Valami Amerika: széttárulkozó ajtókkal támad a Lincoln luxuslimuzin, félhet az S-osztály?