Immár alkalmatlansága bizonyítása nélkül is leváltható Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF)...

Immár alkalmatlansága bizonyítása nélkül is leváltható Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnöke, miután az Országgyűlés hétfőn 174 szocialista és 17 szabaddemokrata képviselő igenjével megszavazta a lex Szász néven emlegetett törvény módosítását (három SZDSZ-es honatya nemmel voksolt, az ellenzék pedig tüntetően, testületileg távol maradt a szavazástól). A befektetők és betétesek fokozott védelmével kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló kódexet tavaly december közepén fogadták el a honatyák, de Mádl Ferenc köztársasági elnök az Alkotmánybíróság (AB) előzetes normakontrollját kérte. Az ellenzék szerint a jogszabály nem más, mint szakmai köntösbe bújtatott ürügy Szász eltávolítására. Az új törvény szerint ugyanis a felügyelet szakmai irányítója ezután nem egy személyben az elnök lesz, hanem - amerikai mintára - egy ötfős felügyeleti tanács, amelyben viszont továbbra is az elnök tölti be a mérleg nyelve szerepét (HVG, 2003. november 8.). Az elnököt - akárcsak eddig - az Országgyűlés választja meg hat évre a kormányfő indítványára, és a köztársasági elnök nevezi ki. A tanács többi tagjáról viszont nem szavaznak a képviselők. Az elnök többé nem foglalkozik a felügyelet gazdasági, operatív ügyeivel; mindez a főigazgató hatásköre lesz, akit a miniszterelnök nevez ki, szintén hat évre.

Önmagában a PSZÁF átszervezését nem tartotta az alaptörvényt sértőnek az AB, csupán azt kifogásolta, hogy ha Szász és két helyettese a kódex hatálybalépésekor azonnal távozik, vezetési vákuum alakulhat ki a felügyeletnél az ötfős kollektív testület felállásáig. Az átmeneti helyzet pedig - minthogy ezalatt gyakorlatilag cselekvésképtelen lenne a PSZÁF - éppen a betétesek és a befektetők érdekeit sértené. A kormánypártok által elfogadott áthidaló megoldás végül az lett, hogy Szász és helyettesei mindaddig a helyükön maradhatnak, amíg ki nem nevezik a tanács elnökét és legalább további két tagját.

A tanács jövendőbeli elnöki posztjának várományosaként több név is kering szakmai berkekben: így Bodnár Zoltáné, a K&H-brókerbotrányban reflektorfénybe került Nemzeti Autópálya Rt. elnök-vezérigazgatójáé, Gaál Gyuláé, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium SZDSZ-es politikai államtitkáráé (aki a kilencvenes évek végén volt már elnökhelyettes a PSZÁF jogelődjénél), Singlovics Béláé, a Postabank ex-vezérigazgatójáé, Király Júliáé, a Postabank volt elnökéé és a Nemzetközi Bankárképző Rt. vezérigazgatójáé, illetve Asztalos Lászlóé, az egykori Állami Biztosításfelügyelet elnökéé, aki szintén részben politikai indíttatású átszervezés "áldozata" lett 2000-ben.

Miközben Szász sorsa megpecsételődni látszik, a szocialista képviselők nem adják fel, hogy azért az alkalmatlanságát is bizonyítsák, ami a hatályos jogszabályok szerint szinte lehetetlen vállalkozás. Meglehet azonban, ha megkésve is, de mégiscsak sikerül igazolható hibát találni Szász munkásságában a legkisebb magyar hitelszövetkezet, a Kárpátia nyolc hónapja tartó felügyeleti navigálása kapcsán (lásd erről cikkünket a 125. oldalon). A Kárpátia kálváriája ráadásul összekapcsolódik a Baumag ingatlanszövetkezet szintén politikai hullámokat is kavaró bukásával.

Részben a K&H bankcsoport brókercégénél 1998-tól tavaly nyárig észrevétlenül folyó sikkasztás esetéből okulva a kormánypártok megszavazták, hogy a pénzügyminiszter ellenőrizhesse a PSZÁF munkáját, amit nemcsak az ellenzék tart aggályosnak, hanem az Európai Unió különböző szervezetei, például az Európai Központi Bank is, veszélyben látva a PSZÁF elnökének politikai függetlenségét. Politikai csatározáson vérzett el a K&H-brókerbotrányban érintett politikusok, közéleti funkcionáriusok szerepének a tisztázására tavaly októberben az ellenzék javaslatára felállított parlamenti bizottság is, amelynek mindeddig nem sikerült érdemi munkát végeznie. Mandátuma április 20-án lejár, s a testület a kormánypárti többség döntése nyomán nem dolgozhat tovább.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fókuszban

Jogot formálnak

Habár a parlament a hét elején már korrigálta is a lex Szász néven ismert, nemrég részlegesen alkotmányellenesnek minősített befektetővédelmi törvényt, az alkotmánybírák egymást követő elmarasztaló határozatai alighanem presztízsveszteséget okoznak a kormánykoalíciónak. A tavaly nyár óta Holló András vezette testület távolról sem látszik olyan kesztyűs kézzel bánni a jelenlegi hatalommal, mint annak idején a Németh János által irányított bíróság az Orbán-kabinettel.

"Egy ősz hajú, szemüveges civil ruhás rám nézett, és intett, hogy vihetnek" – itt az eltűntként keresett tüntető története

"Egy ősz hajú, szemüveges civil ruhás rám nézett, és intett, hogy vihetnek" – itt az eltűntként keresett tüntető története

Újabb milliárdok ömlenek a felcsúti fociba tao-támogatás címén

Újabb milliárdok ömlenek a felcsúti fociba tao-támogatás címén

Az "év legszebb sírját" találták meg egy egyiptomi nekropoliszban – fotók

Az "év legszebb sírját" találták meg egy egyiptomi nekropoliszban – fotók

Az éjszaka megjön a hó

Az éjszaka megjön a hó

Pécsen is tüntettek, megdobálták a Mediaworks székházát is

Pécsen is tüntettek, megdobálták a Mediaworks székházát is

Mészáros Lőrinc ott liheg Csányi Sándor nyakában

Mészáros Lőrinc ott liheg Csányi Sándor nyakában