Évtizedeken át igazgatta a Frankfurti Könyvvásárt a 66 éves Klaus-Peter Weidhaas, aki most a Budapesti Nemzetközi...

Évtizedeken át igazgatta a Frankfurti Könyvvásárt a 66 éves Klaus-Peter Weidhaas, aki most a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál rendezését segíti tanácsaival. Az évi nyolcvanezer új címmel igencsak méretes német könyvpiac után a nagyságrenddel kisebb magyarországi könyvkiadás sem ismeretlen a frankfurti igazgatói poszttól magas állami kitüntetéssel búcsúzott könyvmenedzser számára. Mint azt a HVG-nek elmondta, először 1993-ban döntöttek úgy, hogy segítséget nyújtanak az állami könyvkiadás és -kereskedelem összeomlása után kialakult helyzetben. A kelet-európai átalakulás előtti évek frankfurti tapasztalata megmutatta, a régió országaiban nagyon jó könyveket tudnak írni és nyomtatni - csak éppen azt nem tudják, hogyan kell azokat eladni. "Hogy ezt is megtanulják, workshopokat, marketingtanácskozásokat szerveztünk, s ennek jegyében működtünk közre az első Budapesti Könyvfesztivál megrendezésében is" - emlékszik a kezdetekre.

Ám nem ekkor kezdődött Weidhaas ismeretsége a magyar könyvpiaccal: 1971-ben rendezett (nyugat)német könyvbemutatót Pesten, Szegeden és Debrecenben, ám a kezdeményezés, mint most feleleveníti, "tragikus véget ért" - mégpedig a Weidhaas által "kiváló emberként" emlegetett magyarországi partnere, a politikából akkorra már a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése élére száműzött Tömpe András MSZMP kb-tag elleni támadások, s végül Tömpe 1971-ben elkövetett öngyilkossága miatt.

Volt még egy második kísérlete is a kétoldalú kapcsolatok intenzifikálására, mégpedig a hetvenes évek vége felé. "Azt terveztem, hogy a Frankfurti Könyvvásár indítson egy sorozatot Kis országok - nagy irodalom címmel, s elsőként Magyarországot szerettem volna bemutatni" - idézi fel kezdeményezését, amely azonban, Weidhaas szerint elsősorban a német fél ellenállása miatt, megbukott. A végül az 1999-es frankfurti díszvendégség formájában ("Ezt tulajdonképpen 1997-re terveztük Magyar Bálinttal, csak közbejöttek a portugálok" - emlegeti fel az utolsó, intézményes késlekedés okát Weidhaas) megfelelő prezentációt kapott magyar irodalomnak a könyvszakember szerint, a nyelvi elszigeteltség miatt, szüksége is van valamiféle kijáratra a világ felé, s ezt a jelek szerint a német könyvpiacon keresztül találta meg. Ebben szerinte az is szerepet játszott, hogy nemcsak a könyvek kitűnőek, hanem szerzőik is kiválóan beszélnek németül.

WEYER BÉLA / BERLIN

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fókuszban

Az írás az, ami megmarad

Irodalmi nagyágyúk részvételével és a kölcsönösség jegyében, Németország díszvendégségével rendezik meg az e héten nyíló Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. Amelyen részt venni változatlanul presztízskérdés a dinamikájában - többesztendei látványos prosperálás után - megtorpant magyar könyvpiac szereplőinek.

Lefújnák az M0-s nyugati szakaszának továbbépítését

Lefújnák az M0-s nyugati szakaszának továbbépítését

Karácsony előtt száll rá a webáruházakra a kormány

Karácsony előtt száll rá a webáruházakra a kormány

Tusk: Nem lehet újratárgyalni a Brexit-megállapodást

Tusk: Nem lehet újratárgyalni a Brexit-megállapodást

Ritka leletet találtak a régészek Izraelben: szokatlan, hogy túlélte az évszázadokat

Ritka leletet találtak a régészek Izraelben: szokatlan, hogy túlélte az évszázadokat

Élő közvetítésünk a Parlamentből a rabszolgatörvény megszavazásáról

Élő közvetítésünk a Parlamentből a rabszolgatörvény megszavazásáról

Ismét ébredezik a mexikói Popocatépetl vulkán – videó

Ismét ébredezik a mexikói Popocatépetl vulkán – videó