A Siemens április elején nyilvánosan is elismerte azt, amivel a szakszervezetek már hetek óta riogatták a dolgozókat.

A Siemens április elején nyilvánosan is elismerte azt, amivel a szakszervezetek már hetek óta riogatták a dolgozókat. Nevezetesen, hogy a cég, takarékossági megfontolásokból, egyes termelési részlegek Magyarországra való áttelepítését tervezi. Ennek ugyan az égvilágon semmi köze nincs az EU-bővítéshez, hiszen a cég, amely már a rendszerváltás előtt is jelen volt Magyarországon, s azóta komoly kapacitásokat épített ki, ezt e nélkül is megtehetné. Ám arra jó volt, hogy a Mibe kerül nekünk az EU-bővítés? címmel rendezett számtalan vitaműsorban, elemzésben és egyéb bölcseleti megnyilvánulásban - a politikusi aggodalmakról nem is beszélve - mumusként emlegethessék, mi lesz, ha a Siemens elviszi a munkahelyeket Magyarországra.

Nos, legalábbis egyelőre, semmi. A legközvetlenebbül fenyegetett, mobiltelefonos részlegnél, Bocholtban a dolgozók beleegyeztek abba, hogy a heti 35 órás munkahétről visszaállnak a 40 órásra, lemondanak a 13. havi fizetésről meg a szabadságpénzről, s ezzel kompenzálják "önként" azt a versenyhátrányt, amit a Siemens szerint harminc százalékkal alacsonyabb magyarországi bérköltségek jelentenek a cég számára. A termeléskihelyezés amúgy is emocionálisan terhelt téma, amióta Ludwig Georg Braun, a német kereskedelmi és iparkamara elnöke azt tanácsolta a szervezet tagvállalatainak, használják ki a lehetőségeket, amelyek például az EU-bővítésben rejlenek. "Ez hazafiatlanság", kontrázta Gerhard Schröder kancellár a munkahelyexportra biztatást, Wolfgang Thierse parlamenti elnök pedig kifejtette, bizonyos értelemben "hazátlan bitangoknak" is lehetne titulálni azokat, akiknek a profiton kívül semmi más nem lebeg a szemük előtt.

Különösen tág teret nyit a politikusi populizmusnak, hogy a csatlakozó országokban nemcsak a munkabérek kedvezőbbek (értsd: kisebbek), de a társasági adó kulcsa is mindenütt alacsonyabb a németországi 36 százaléknál. Könnyen levezethető hát a magyarázat, miszerint az újak mesterségesen lenyomott adókulcsokkal csábítják el a derék adófizető vállalkozókat. Ráadásul, csavarnak egyet az érvelésen kormánypárti és ellenzéki oldalon egyaránt, a most csatlakozók majd tartják a markukat a brüsszeli beruházási és infrastrukturális pénzekért, ezekből megteremtik a kedvező feltételeket a hűtlenségre hajlamos vállalkozóknak, akik ily módon a Brüsszelben nettó befizető németek adópénzéből finanszírozva fordítanak hátat hazájuknak és a német költségvetésnek. Az utóbbi miatt aggódóknak nem ártana emlékezniük, hogy a társasági adónál nem elsősorban a kulcs mértéke, hanem a beszedett összeg számít: Németországban ugyanis a 2000-ben elfogadott adóreform olyan lehetőségeket teremtett a nagy konszernek számára (a résztulajdonosként birtokolt leányvállalatok veszteségeinek beszámításával), hogy a korábbi évek több tízmilliárdos tételével szemben a következő időszakban a költségvetésnek gyakorlatilag nem volt társaságiadó-bevétele.

WEYER BÉLA / BERLIN

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fókuszban

A jövő veletek ugyanitt

Az Európai Unió történetének legnagyobb, 10 országgal való bővítésével május elsején véget ér a kontinens politikai megosztottsága, az eddig az unióhoz jobbára egyoldalúan alkalmazkodó új tagok ezentúl maguk is részt vehetnek Európa jövőjének alakításában. A történelmi pillanatot hol politikai konfliktusok, hol gazdasági aggodalmak árnyékolják be.

Adventi irodalmi naptár - december 16.

Adventi irodalmi naptár - december 16.

Esélyes, hogy Goldie Hawn és Kurt Russel megnyerte a legszexibb karácsonyi fotó versenyét

Esélyes, hogy Goldie Hawn és Kurt Russel megnyerte a legszexibb karácsonyi fotó versenyét

Hihetetlen, de bejelentették: megvan a gén, amit ha kikapcsolnak, bármennyit ehetünk, nem fogunk elhízni

Hihetetlen, de bejelentették: megvan a gén, amit ha kikapcsolnak, bármennyit ehetünk, nem fogunk elhízni

Az év csapata a magyar vizipóló válogatott

Az év csapata a magyar vizipóló válogatott

Trumpnak kevés lesz a világatlasz, ha a Közel-Keleten akar boldogulni

Trumpnak kevés lesz a világatlasz, ha a Közel-Keleten akar boldogulni

Valakinek már megvan a karácsonyi ajándéka - 432 milliós whisky

Valakinek már megvan a karácsonyi ajándéka - 432 milliós whisky