Az uniós csatlakozási ünnepségek után nagyobb sebességre kapcsolnak az európai parlamenti választáson induló pártok: a Fidesz-MPSZ most vasárnap, a szocialisták jövő szombaton tartják kampánynyitó nagygyűlésüket. A következő hetek kérdése, hogy a tetemes hátrányban lévő MSZP képes lesz-e befogni az új választóit a hagyományos baloldali rétegek között kereső fiataldemokratákat, akik a június 13-ai voksolást a kormánykoalícióról tartott bizalmi szavazásként igyekeznek beállítani.

"Megnyerjük a negyediket is, és megnyerjük az ötödiket is!" - jelentette ki magabiztosan az európai parlamenti (EP), sőt a 2006-os országgyűlési választásokra is célozva még januárban MSZP-s aktivisták előtt Medgyessy Péter miniszterelnök, emlékeztetve rá: a két 2002-es - országgyűlési és önkormányzati választási - győzelmen kívül tulajdonképpen a tavaly áprilisi (uniós) népszavazáson is érvényesíteni tudták akaratukat a szocialisták. Megoldottunk már ennél nehezebb feladatokat is - folytatta az Uránia Nemzeti Filmszínházban annak idején a kormányfő, az időközben eltelt négy hónap eseményei azonban egyelőre nem sietnek igazolni Medgyessy optimizmusát. Ha az erőviszonyokban nem következik be jelentős fordulat, megeshet, hogy a rendszerváltás óta először egy párt egyedül megszerzi a szavazatok több mint 50 százalékát június 13-án.

Még egyetlen kormány sem kényszerült arra itthon 1990 óta, hogy a ciklus közepén megméresse magát. Egy, a félidőben tartott választás 1992 tavaszán a korábbi támogatóinak addigra több mint a felét elvesztő Antall-kormánynak is komoly próbatételt jelentett volna. De két évvel hivatalba lépése után a Fidesz-MPSZ is csak a második helyen állt az MSZP mögött a közvélemény-kutatásokban. A jelenlegi hatalom pedig tíz hónappal azután kénytelen a választók elé állni, hogy a kormányfő tavaly augusztus 19-én füttyszó kíséretében bejelentette: korrigálni kényszerülnek a jóléti rendszerváltás választási programját. A tavaly ilyenkor még a legnépszerűbb politikusok közé tartozó Medgyessy azóta gyakorlatilag helyet cserélt az egy évvel ezelőtt még a népszerűségi listák hátsó felében tanyázó Orbán Viktorral.

Eger, Szeged, Szekszárd, Szombathely, Nyíregyháza - az ellenzék vezére az elmúlt hetekben elkezdte szisztematikusan végiglátogatni azokat a megyeszékhelyeket, ahol a baloldal győzött a tavalyelőtti szavazásokon. De Orbán, aki a 2002-es parlamenti választások két fordulója között gyújtó hangú beszédekkel egy sor választókerületben megfordította a közhangulatot, mindenekelőtt az őt két éve megbuktató Budapesten igyekszik átrendezni az erőviszonyokat. A 41 éves exminiszterelnök egzotikus vidékeken bukkan fel: nemrég például panelházak tövében tartott kortesgyűlést a Gazdagréti lakótelepen. Sok békát kell végigcsókolni, amíg az egyik királykisasszonnyá válik - magyarázta még tavalyelőtt ősszel egy jobboldali összejövetelen az akkoriban formálódó új "nemzetegyesítő" stratégiájának lényegét Orbán, aki a konzervatív-keresztény, illetve a nemzeti radikális közösségeknek szóló Márai Sándor- és Wass Albert-idézetek helyett újabban József Attila-szemelvényekre építi beszédét, amikor a baloldal tradicionális szavazórétegeit igyekszik meghódítani.

Az immár hivatalosan is használt "európai néppárt" név alatt a volt kormányfő a jelek szerint voltaképpen megkísérli fokozatosan reinkarnálni a háború előtti időszak hegemón pozíciót élvező nagy kormányzati erejét, a Bethlen István által létrehozott Egységes Pártot. A Munka, otthon, biztonság címmel március végén kibocsátott (az állami költségvetés módosítását megcélzó) nemzeti petíció maga is a hagyományosan baloldali szavazókra épít, a másfél millió kétkezi dolgozó és más kis egzisztenciák köréből igyekszik új híveket toborozni. Elek István, Tölgyessy Péter, Surján László, Varga László és Túri-Kovács Béla után a Fidesz-MPSZ-nek az elmúlt hónapokban sikerült felmutatnia azt a személyiséget - Szűrös Mátyást - is, akire az éppen most meghódítandó réteg azonosulási pontként tekinthet. Hogy a homo kádáricusnak felkínált, s egy, a pártállami időkre utaló történelmi példabeszéddel is nyomatékosított ("Nem lehet mindenki Dugovics Titusz, mert akkor senki nem marad a várban") kiegyezési ajánlat végül is meghallgatásra talál-e, arra a júniusi szavazás adhatja meg az első választ. Feltűnő azonban, hogy miközben a néppártosodó Fidesz-MPSZ minden eddiginél szélesebb társadalmi talapzat megteremtésére törekszik, Orbán - szociális bírálatokba csomagolva - homályos célzásokat tesz az államélet és -szerkezet átszervezésének szükségességére is. Ha a modern köztársaság megszorító csomagokat, elbocsátásokat, munkahelyek megszűnését, az otthonteremtés lehetőségének felszámolását, bankbotrányokat, inflációt és sokszorosan növekvő államadósságot jelent, akkor ebből a modern köztársaságból a magyar emberek nem kérnek - állítja az elnök.

A következő hetek egyik nagy kérdése, hogy a vezető kormánypárt képes lesz-e csökkenteni a közvélemény-kutató cégek által mért tetemes hátrányát (lásd táblázatunkat). A szociális elégedetlenség felpiszkálásának eszközével másfél évtizedes történetük során most először próbálkozó fiataldemokraták térnyerésének ellenszerét a koalíció egyelőre nehezen találja. A kabinet által adagolt szociális mézcseppek (előrehozott egyhetes nyugdíjemelés, átmeneti gyógyszerár-befagyasztás) s más közérzetjavító intézkedések egyelőre - az elemzők többsége szerint - nem sokat változtattak a közhangulaton.

Ellenfelük példáját követve újabban a szocialisták is próbálkoznak a többszólamú politizálással. A kommunista önkényuralom jelképeinek dekriminalizálását sürgető hangok - többek között Gyurcsány Ferenc sportminiszteré - például nyilvánvalóan az ortodox baloldalnak szólnak. A Vatikán ideológiai nagyhatalommá válásával kapcsolatos, Kósáné Kovács Magda által megfogalmazott aggodalmak viszont a nem hívő laikus rétegek figyelmét kívánták a szocialisták felé fordítani. A vezető kormánypárt tehát egyelőre nagy filozófiai kérdéseket (például abortusz) próbál a választási küzdelem középpontjába állítani, miközben az ellenfél a havi gáz- és villanyszámlát emlegeti.

A miniszterelnök egyik utolsó, Nyíregyházán elmondott beszéde azonban azt jelzi, hogy az MSZP a 2002-es "csodadoktor", Ron Werber kampánytanácsadó intencióit követve egyre inkább adok-kapok típusú választási háborúra rendezkedik be - szokásától némiképp eltérve. "Azok, akik a kilencvenes évek elején a papokat csuhásoknak, facipősöknek nevezték, ma a hívő emberek legnagyobb képviselői (...) Akinek a panellakók és a munkásember (a) választások előtt két hónappal jut eszébe, az ne meséljen nekem arról, hogy mekkora a szociális érzékenysége" - igyekezett átütő erővel fogalmazni a szabolcsi lakossági fórumon a miniszterelnök.

Habár a kis pártok általában viszonylag jól szerepelnek az EP-választásokon, itthon egyelőre kevés jel utal arra, hogy az MDF és az SZDSZ éppen most lesz képes megerősíteni bázisát és identitását. A korábbi vérmes reményekről, vagyis hogy a 24 EP-hely közül a rendszerváltás két nagy pártja egyenként esetleg két-három mandátumot is megkaparinthat, mind kevesebb szó esik. A prognózisok többsége szerint pillanatnyilag az is kétséges, lesz-e mind a négy országgyűlési pártnak képviselője Strasbourgban. Az EP-választásokra jellemző viszonylag alacsony részvétel - 1999-ben: 49,9 százalék - elvileg ugyan kedvezne az elkötelezett híveikben bízó szabad- és magyardemokratáknak, ám a kampánynyitó rendezvényét voltaképpen még csak ezután (május 9-én, illetve 15-én) megtartó Fidesz-MPSZ és az MSZP érzékelhetően minden eszközzel mozgósítani igyekszik szimpatizánsait. Az EU-szkeptikus jobboldali választók megnyerésére a fiataldemokrata vezetők a múlt héten egészen extrém megoldást választottak: a volt miniszterelnök (Áder János frakcióvezetővel együtt) el sem ment a parlamentbe, hogy megszavazza az uniós csatlakozási szerződést idehaza kihirdető törvényt. E gesztusért "cserébe" Orbán június 13-án nyilvánvalóan a szavazóurnákhoz fogja kérni az EU-ba történt belépést ellenzőket is, mondván: a voksolás valójában bizalmi szavazás a Medgyessy-kabinet fölött.

Az EP-be időnként egészen különc pártok is bejutnak (a kilencvenes évek elején például a francia vadászok is rendelkeztek képviselettel), ilyen fejleménnyel azonban itthon aligha kell számolni. A jövő hónapi voksolásra az Országos Választási Irodánál eddig bejelentkezett (lásd táblázatunkat) 12 szervezet - köztük például az egykori kisgazdapárti Balogh Gyula vezette Magyar Nemzeti Szövetség, amelynek listáján a volt MIÉP-es Rozgonyi Ernő és az exfideszes Helmeczy László is szerepel - némelyikének a húszezer kopogtatócédula begyűjtése is súlyos gondot okozhat még. A legnagyobb, parlamenten kívüli erő, a 74 éves Hegedűs Loránt volt református püspök vezetésével induló, köztudottan unióellenes MIÉP mindeközben abban bízik: jó eredménnyel hozzájárulhat egy idő előtti országgyűlési választás kiírásához.

Hasonló álmokat máshol is dédelgetnek. Eddig minden kormány kitöltötte a rendelkezésére álló időt, azonban lehet ez másként is - nyilatkozta néhány hete a Hír TV-nek Orbán Viktor. "A tét nem az, hogy ki fog kormányozni 2006-ig. Ez a kormány fog kormányozni 2006-ig" - üzente vissza Orbánnak a már említett nyíregyházi fórumról Medgyessy, aki hosszú-hosszú hónapok után épp e hét elején olvashatott először számára kedvező híreket a sajtóban az erőviszonyok állítólagos módosulásáról. Egy lélektani fordulat érdekében kétségkívül megrendelésre sem érkezhettek volna kedvezőbb információk a koalíció számára, mint amit a közvélemény-kutatók között újoncnak számító, 2001-ben részben az SZDSZ volt sajtófőnöke által alapított Political Capital Institute hozott nyilvánosságra hétfőn, s amely szerint a kis pártok támogatottsága emelkedik, az MSZP és a Fidesz-MPSZ fej fej mellett áll, s mindeközben még az emberek választási elszántsága is egyre nagyobb.

BABUS ENDRE

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fókuszban

Strasbourgi matematika

Három teljes napig élvezhette a szavazati joggal járó "édes mámort" az EU új tagországainak összesen 162, megfigyelői...

Fókuszban

Jobbra át, balra át

Belpolitikai csatának, egyfajta bizalmi szavazásnak tekintik a kelet-közép-európai EU-újoncok ellenzékben levő pártjai...

Letesztelt pár citromot a Nébih, és bizony találtak problémákat

Letesztelt pár citromot a Nébih, és bizony találtak problémákat

Leopárd ölte meg az erdőben meditáló szerzetest

Leopárd ölte meg az erdőben meditáló szerzetest

Kovács Zoltán most a Washington Postot osztotta ki CEU-ügyben

Kovács Zoltán most a Washington Postot osztotta ki CEU-ügyben

Dinoszaurusztól az eredeti Micimackó-térképig: ezekért fizettek milliókat az idén

Dinoszaurusztól az eredeti Micimackó-térképig: ezekért fizettek milliókat az idén

Index: Megvonhatja a Momentum és a Párbeszéd állami támogatását az ÁSZ

Index: Megvonhatja a Momentum és a Párbeszéd állami támogatását az ÁSZ

A Margit hídról a Lánchídra mennek át a tüntetők

A Margit hídról a Lánchídra mennek át a tüntetők