A gyógyszerkiadások féken tartására a nyugat-európai országok számos módszert kipróbáltak.

A gyógyszerkiadások féken tartására a nyugat-európai országok számos módszert kipróbáltak. Az 1990-es évek első felében az árbefagyasztás dívott, a többi között Belgium, Dánia, Írország, Olaszország, Spanyolország és Nagy-Britannia élt ezzel a lehetőséggel. Írországban lényegében máig él ez a rendszer: a piacra kerülő gyógyszerek ára "életre szóló", azt legfeljebb csökkenteni lehet, emelni nem. A már forgalomban lévő medicinák árának csökkentése sem példa nélkül álló: az 1990-es évek elején-közepén egy-egy alkalommal Belgiumban 2 százalékkal, Írországban 3, Olaszországban három egymást követő évben 2,5-5, Hollandiában, Dániában és Németországban pedig 5 százalékkal kurtították meg egyes orvosságok árát. Igaz, az elmúlt tíz évben már egyik uniós ország sem nyúlt ehhez az eszközhöz.

Az árak kiegyenlítődése az EU-tagországok között mindinkább tetten érhető. Írországban például két korlátot is szabnak az újonnan piacra kerülő termékek árának: nem lehetnek drágábbak, mint az azonos hatóanyagú készítmény legalacsonyabb nagy-britanniai ára, illetve a dán, a francia, a német, a holland és a brit piaci ár átlaga. A legtöbben - Luxemburg, Írország, Hollandia, Portugália, Dánia, Olaszország, Görögország - a francia piac árait tekintik az egyik viszonyítási alapnak, hozzávéve még a német, a holland és a brit árak súlyozott átlagát.

Franciaország, amely az egy főre jutó gyógyszerfogyasztásban az USA után a második, évi 27 milliárd eurót költ medicinára. A küszöbönálló egészségügyi reform egyik célja (HVG, 2004. május 22.) a gyógyszerkiadások csökkentése, amit elsősorban a gyári áron számolva jelenleg mindössze a piac 4 százalékát kitevő generikus gyógyszerek részarányának növelésével szeretnének elérni. Új testület fogja felülvizsgálni a forgalomban lévő 5100-féle támogatott medicina hatékonyságát, az idén nyáron kezdődő kiselejtezés akár négyszáz terméket is érinthet. A takarékosság jegyében mintegy 60 márkás - generikus versenytárssal nem rendelkező - orvosság árát pedig 1-15 százalékkal is csökkenteni tervezi a kormány.

Nagy-Britanniában a gyógyszerköltségek 85 százalékát az adóból finanszírozott egészségügy állja, az állam mégsem a medicinaárakat, hanem azok profittartalmát tartja kontroll alatt. A gyártónak azt kell részletes dokumentációval bizonyítania, hogy az általa szabadon meghatározott árak mellett a belföldi piacon realizált haszna nem magasabb az etalonként kiválasztott száz tőzsdei iparvállalat átlagánál. Ha a jövedelmezősége e felettinek bizonyul, profitjából vissza kell fizetnie az államnak.

Belgiumban hosszú vita után a törvényhozás úgy döntött, hogy legfeljebb 180 nap elteltével dönteni kell az új pirulák befogadásáról, amit eddig akár két évig is elhúztak. A társadalombiztosítási támogatást élvező generikus gyógyszerek árának legkevesebb 16 százalékkal alacsonyabbnak kell lennie, mint amennyibe az azonos hatóanyagú innovatív termék kerül. Németországban - amely évi 23,5 milliárd eurós kiadással a világ harmadik legnagyobb gyógyszerpiaca - az egészségügyi reform keretében (amennyiben szakmai szemponból megengedhető) az orvosok csupán a gyógyszer hatóanyagát, nem pedig egy meghatározott termék nevét írják fel a receptre. A patikus kötelessége pedig az, hogy az ezt tartalmazók közül a három legolcsóbb valamelyikét adja a betegnek. A módszertől a betegpénztárak milliárdos megtakarítást reméltek - ezzel szemben a gyártók nivellálták áraikat, majd pedig versenyt kezdtek a patikusok kegyeiért. Egyetlen év alatt csaknem duplájára, félmilliárd euróra nőtt a gyógyszerészeknek mintaként, mennyiségi rabattként vagy más jogcímen átengedett készítmények értéke. Ezzel a hatóanyagok közül választó patikusok döntését próbálják meg befolyásolni, azok pedig az ingyen kapott gyógyszerek térítési díját továbbra is megfizettetik a vevővel, a recept beváltásáért dobozonként járó összeget pedig a biztosítóval.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fókuszban

Lázban égnek

A rendszerváltás óta eltelt másfél évtized bebizonyította: a kormányzati munka leggyengébb láncszeme az egészségügy...

"A strasbourgi éttermekben tovább buliztak az emberek"

"A strasbourgi éttermekben tovább buliztak az emberek"

Összesítették, ennyit költött a kormány a határon túl focira

Összesítették, ennyit költött a kormány a határon túl focira

A robotsofőrök kicsinálhatnak mindenkit, így végződhet a kelet-nyugati kamionos háború

A robotsofőrök kicsinálhatnak mindenkit, így végződhet a kelet-nyugati kamionos háború

Az Alkotmánybíróság megvédte a plakáttörvényt

Az Alkotmánybíróság megvédte a plakáttörvényt

Eszét vesztő ellenzékről ír a kormányoldali média

Eszét vesztő ellenzékről ír a kormányoldali média

Novák Katalin: A törvény a pénzkeresés szabadságát adja meg – videó

Novák Katalin: A törvény a pénzkeresés szabadságát adja meg – videó