"A jelenlegi kamatszint mellett elérhető a jövő év végi 4 százalékos inflációs cél, a jegybanki alapkamat további...

"A jelenlegi kamatszint mellett elérhető a jövő év végi 4 százalékos inflációs cél, a jegybanki alapkamat további csökkentéséhez azonban újabb megalapozott információkra van szükség" - indokolta Auth Henrik, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke hétfői sajtótájékoztatóján, miért nem mérsékelte aznapi ülésén a Monetáris Tanács a 11,5 százalékos alapkamatot, noha bizonyos makrogazdasági adatok (GDP-növekedés, a vártnál kisebb államháztartási hiány) miatt a piac számított a csökkentésre. A bankok bankja ugyanakkor kockázatosnak tartja, hogy a forinthiteleknél olcsóbb devizahitelek iránti kereslet mind a vállalatok, mind a lakosság részéről jelentősen nőtt.

Csakhogy magának az MNB-nek is nagy része van abban, hogy a devizahitelek felkapottak lettek, és a forint esetleges árfolyamváltozásának a valószínűsége ma nagyobb, mint másfél évvel ezelőtt volt. A 2002-es országgyűlési választások után például nem mérsékelte a jegybanki alapkamatot, pedig az konjunkturális okokból már indokolt lett volna, amivel hozzájárult az amúgy is erős forint további felértékelődésére irányuló 2003. januári spekulációs rohamhoz, melynek során egy euró már 232,50 forintot is ért. Öt hónappal később, csaknem napra pontosan egy évvel ezelőtt, 2003. június 5-én pedig a nevét adta a rendszerváltozás utáni magyar árfolyam-politika legnagyobb ballépéséhez: az exportlobbi által felhergelt kormány rábírta a jegybankot, hogy 2,26 százalékkal értékeljék le a forintot az euróval szemben, vagyis ennyivel eltolták azon sáv közepét, amelyhez képest plusz-mínusz 15 százalékos eltérés esetén a jegybanknak be kell avatkoznia (HVG, 2003. június 14.). Hogy ez mekkora hiba volt, azt jelzi, hogy a sáveltolást követő két hétben az MNB kétszer is kénytelen volt kamatot emelni, összesen 3 százalékponttal, mert a magyar valuta nagyobb mértékben gyengült - az euróval szemben 267 forintig -, mint azt a kormány szerette volna. "A forint kismértékű gyengítését célzó szerény kísérlet a túlzott forintleértékelődés következtében pánikszerű kamatemelésbe torkollt, és megbolondította a piacot" - foglalta össze akkor az eseményeket találóan a The Financial Times londoni gazdasági napilap.

Ezt követően a forint hullámvasutazásba kezdett. Szinte törvényszerű volt az újabb roham, csak az volt a kérdés, hogy erre mikor kerül sor. November végén a külföldi befektetőknek százmilliárd forintnyi állampapír eladásával, a hozamemelkedésen keresztül sikerült kamatemelésre bírniuk a jegybankot. Az ismét pánikszerűen 3 százalékponttal, 12,5 százalékra növelt jegybanki alapkamat - amiből idén tavasszal 1 százalékpontot az MNB visszavett - miatt a kereskedelmi bankok is kamatemelésekbe kezdtek, mire a vállalatok és a lakosság is rászokott az olcsóbb devizahitelekre, miközben a megtakarítások a magas kamatszint ellenére sem emelkedtek. A forintárfolyam viszont március végétől kevésbé hektikusan mozog, az euróval szemben 250-255 között, kedden például egy euró 251 forintért cserélt gazdát a hazai bankközi devizapiacon.

CSABAI KÁROLY

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fókuszban

Mutatvány számok

Minden elemzői várakozást meghaladva 1,7 százalékponttal gyorsult a magyar gazdaság növekedése az elmúlt kilenc hónapban. A teljesítmény megítélése viszont korántsem egyértelmű, és továbbra sincs garancia arra, hogy a politika ne gyűrje maga alá a gazdaságot - mint az elmúlt három évben tette.

Élettársa ölhetett meg egy nőt Városföldön

Élettársa ölhetett meg egy nőt Városföldön

Megújult Szentendrén a Kmetty Múzeum

Megújult Szentendrén a Kmetty Múzeum

Megjött a Microsoft új terméke: egy hihetetlenül ronda pulóver

Megjött a Microsoft új terméke: egy hihetetlenül ronda pulóver

Trump azt nevezi ki kabinetfőnöknek, aki szörnyű embernek nevezte őt

Trump azt nevezi ki kabinetfőnöknek, aki szörnyű embernek nevezte őt

Először jelent meg a Népszava mellékleteként a Vasárnapi Hírek

Először jelent meg a Népszava mellékleteként a Vasárnapi Hírek

A Doktor díja

A Doktor díja