Hétfőn először Ázsiában, majd Európában, végül az Egyesült Államokban is részvényárfolyam-emelkedéssel nyitottak a...

Hétfőn először Ázsiában, majd Európában, végül az Egyesült Államokban is részvényárfolyam-emelkedéssel nyitottak a tőzsdék, miután a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) - egészen pontosan a még szabad kapacitással rendelkező Szaúd-Arábia - a kitermelés növelését jelentette be a rekordokat ostromló nyersolajár emelkedésének megfékezésére. Segített persze az is, hogy a washingtoni munkaügyi minisztérium előzetes adatai szerint májusban 248 ezerrel nőtt a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma, ami jelzi: az amerikai gazdaság motorja felpörgött. Sőt zakatolása olyan erőteljessé vált, hogy elképzelhető, egyfajta óvintézkedésként az USA jegybankjának szerepét ellátó Fed nyílt piaci bizottsága június végi ülésén 0,25 százalékkal emeli a 46 éves mélységben, 1 százalékon álló irányadó rövid távú kamatlábat.

A fellélegzés mögött persze ott rejlik az aggodalom: mi történik, ha az olaj hordónkénti ára 40 dollár fölött marad, netán még magasabbra emelkedik. A borúlátók mind gyakrabban emlegetik a korábbi olajválságokat: 1973-ban a négyszeresére, 1979-1980-ban a háromszorosára, az első Öböl-háború idején pedig a kétszeresére ugrott az ár. Arra sem felejtenek el emlékeztetni, hogy a világ legnagyobb gazdasága, az ütemet most is diktáló amerikai által a második világháború óta elszenvedett tíz recesszió közül kilencet olajár-emelkedés előzött meg vagy kísért.

Az optimisták azonban arra hívják föl a figyelmet, hogy az USA, ha nem is eleget, de tanult az 1973-as, illetve az 1979-1980-as leckéből. Számítások szerint a három évtizeddel ezelőttihez képest az USA gazdasága 46 százalékkal mérsékelte a hazai össztermék (GDP) előállításához fajlagosan szükséges energiaigényét. Ami persze nem változtat azon, hogy az Egyesült Államokat továbbra is a közel-keleti olaj sérülékeny köldökzsinórjához köti energiaigénye.

A közgazdászok úgy becslik, ha az olaj ára a hordónként 40 dolláros szint környékén marad, az még nem feltétlenül jelent sokkot az amerikai vagy a világgazdaság számára. Ez a számítások szerint nagyjából 0,5 százalékot faraghat le a növekedésből, de ezúttal van miből: az USA gazdaságának bővülése 4 százalék fölötti ütemet ér el, a világgazdaság pedig a Nemzetközi Valutaalap áprilisban nyilvánosságra hozott - a tavaly szeptemberihez képest fölfelé módosított - előrejelzése alapján az idén 4,6 százalékkal gyarapodhat.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lennének vesztesei az energiahordozóként és nyersanyagként egyaránt használt olaj tartós drágulásának. Példaként emlegetik Németországot, ahol a tavalyi visszaesés után az idén ugyan 1,5 százalékos növekedést jósolnak, ám ez könnyen semmivé válhat a magas olajár miatt. Hasonlóan megszenvedheti az olajpiac szárnyalását Japán, amely felhasználásának egészét importálja, és konjunktúrája szintén törékenynek bizonyulhat. Az olajsokkfélelmeket azzal is igyekeznek mérsékelni, hogy rámutatnak: nominálisan ugyan rekordot ostromol a hordónkénti ár, de az inflációt is beszámítva, reálértéken még mindig alig több mint a fele a negyedszázaddal korábbinak, amikor az iráni forradalom borította föl a piaci rendet. Ehhez némiképp hasonló bizonytalansági tényező léphet be most is, ami lesöpörheti a higgadt közgazdasági érvelést: a terrorizmus, illetve egy esetleges szaúd-arábiai fundamentalista fordulat veszélye. A londoni The Economist hetilap elemzőkre hivatkozó véleménye szerint a piacokon már most is hordónként 6-8 dolláros "terrorprémium" terheli az olajárat, ami az egekbe szökhet, ha a fegyveres akciók nem a Szaúd-Arábiában dolgozó külföldieket, hanem a világ legnagyobb olajexportőrének kitermelő, szállító vagy finomító létesítményeit sújtják. Ebben az esetben minden számítást félre kell dobni, és az olaj ára akár 70-80 dolláros magasságba is ugorhat, ami valóban sokkot okozhat.

A hosszabb távra tekintők viszont úgy vélik, piaci spekuláció vagy az amerikai finomításikapacitás-hiány ide, "terrorprémium" és Irak tartós kiesése oda, a világgazdaság szereplői jól teszik, ha fölkészülnek arra, hogy az olajárak átlagos szintje följebb csúszik. A Nemzetközi Energiaügynökség legutóbbi jelentése arra számít, hogy a világ olajfogyasztása az idén napi 80,6 millió hordóra emelkedik, ami 2,5 százalékkal magasabb a tavalyinál, és a leggyorsabb ütem 1996 óta. A növekmény több mint harmadáért pedig az a Kína a felelős, amely meghökkentő - az idei második negyedévben éves szinten akár 11,4 százalékot is elérő - ütemben gyarapítja GDP-jét, és keresletével máris megbolondította a nyersanyagpiacokat, hisz a világ legnagyobb réz-, vasérc-, acél-, platina- és ónfogyasztója, de már olajban is feljött a második helyre az USA mögé. Kína szomja pedig csillapíthatatlannak tűnik, és ha attól nem is tartanak, hogy az olajpiacon rövidesen bekövetkezne az, ami a cementén - ahol a Wall Street Journal amerikai gazdasági napilap tudomása szerint a kínai építési boom miatt az Egyesült Államokban már hiány van -, a tartósan magas kereslet a nemrég még normálisnak tekintett 20-25 dolláros sávot a mostani csúcspont múltával és terrorakció nélkül is könnyen 30-35 dollárra tolhatja.

NAGY GÁBOR

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fókuszban

Mutatvány számok

Minden elemzői várakozást meghaladva 1,7 százalékponttal gyorsult a magyar gazdaság növekedése az elmúlt kilenc hónapban. A teljesítmény megítélése viszont korántsem egyértelmű, és továbbra sincs garancia arra, hogy a politika ne gyűrje maga alá a gazdaságot - mint az elmúlt három évben tette.

Tesla a benzinkúton - sikerült megtankolni, videó a mutatványról

Tesla a benzinkúton - sikerült megtankolni, videó a mutatványról

A használt autós bizniszbe is belevágott a Netrisk

A használt autós bizniszbe is belevágott a Netrisk

A macskás mémek megint fontos szerepet kaptak a terrorelhárításban

A macskás mémek megint fontos szerepet kaptak a terrorelhárításban

És akkor apa és anya beköltözik a munkahelyére a családok évében

És akkor apa és anya beköltözik a munkahelyére a családok évében

A Doktor díja

A Doktor díja

Kibírná egy évig okostelefon nélkül? És ha 28 milliót kap ezért?

Kibírná egy évig okostelefon nélkül? És ha 28 milliót kap ezért?