Szájer Józsefet, a Fidesz-MPSZ és Kósáné Kovács Magdát, az MSZP európai parlamenti (EP)képviselőjét néhány fontos...

Szájer Józsefet, a Fidesz-MPSZ és Kósáné Kovács Magdát, az MSZP európai parlamenti (EP)képviselőjét néhány fontos európai ügyről kérdeztük.

HVG: Mi foglalkoztatja most leginkább az EP-be bekerült fideszeseket?

Sz. J.: Elsősorban az új, 7 éves költségvetés, melyet talán jobb is volna csak 5 esztendőre előre tervezni. A nagy, nettó befizető országok csupán GDP-jük 1 százalékát szeretnék betenni a közös kalapba, a bizottság hivatalos javaslata 1,25 százalékról szól, mellyel a Néppárt egyet is ért. A szegényebb országok még többet látnának jónak, hiszen több közös pénzből több jutna az ő fejlesztésükre. Fontos meccs lesz a schengeni egyezményhez való, az előzetes tervek szerint két év múlva esedékes csatlakozásunk: az osztrákok és a németek nagyon bizalmatlanok azt illetően, hogy mi képesek leszünk hatékonyan őrizni az unió keleti határait, ezért megpróbálják halogatni a dolgot. Mi természetesen szeretnénk minél hamarabb bejutni a belső határellenőrzésektől mentes schengeni zónába, ráadásul szeretnénk, ha kedvezményes vízumokat adhatnánk ki például Ukrajna és Szerbia állampolgárainak, illetve ha könnyebbé tehetnénk a határtól számított 50 kilométeres sávban lakók beutazását - a magyarországi határ menti 50 kilométeres sávba.

HVG: Ez egyben azt jelenti, hogy Horvátországot és Romániát hamarosan a tagok közt szeretnék tudni?

Sz. J.: Így van - megjegyzem, a bővítésről szóló döntést nemcsak a nemzeti parlamenteknek, hanem az EP-nek is ratifikálnia kell. Szeretnénk, ha a tervezett román-bolgár bővítésre mihamarabb sor kerülhetne, és ha ehhez a hullámhoz Horvátország is fölzárkózna. Törökországgal szemben óvatosabbak vagyunk, az uniónak nem tenne jót egy ilyen, hatalmas támogatási igényekkel jelentkező ország gyors fölvétele.

HVG: A támogatások csaknem fele a mezőgazdaságra jut, az új költségvetésben viszont az agrárkiadásokat 26 százaléknyira tervezik csökkenteni...

Sz. J.: Célunk, hogy a magyar gazdák a csatlakozási szerződésben lefektetett 10 évnél jóval hamarabb megkapják a mezőgazdasági szubvenciók 100 százalékát. Nekünk a jelenlegi rendszer minél hosszabb ideig való fönntartása az érdekünk.

HVG: Mi az álláspontja a keresztény értékek szerepeltetéséről az EU-alkotmányban, és milyen esélyt ad a megegyezésnek e kérdésben?

K. K. M.: Európa szellemi hagyományainak felsorolásából az összes többi mellett nem hiányozhatott volna a keresztény hagyomány sem, ám ezt a megfogalmazást a szövegezők végül elhagyták. Ha viszont a keresztény hitről úgy beszélünk, mint ami Európa értékközösségének az alapját adja, akkor azt semmiképpen nem tudom elfogadni. Mert Európa multikulturális, soknyelvű és sokvallású. Tehát azt mondani - és most egy magyar politikustól idézek -, hogy az új közös Európát összetartó érték a keresztény hit, az kizárása az értékközösségből azoknak, akik vagy nem keresztények, vagy nem hívők. De ezt nemcsak a magyar szocialista képviselők, hanem, pártállásra való tekintet nélkül, több ország képviselői is ellenzik. Ez rendkívül fontos törésvonal, amely e pillanatban a leginkább veszélyezteti az alkotmányos szerződés elfogadását, jobban, mint a szavazási struktúra.

HVG: Az EU új hétéves költségvetése kapcsán kemény viták folynak arról, hova lenne érdemes átcsoportosítani az agrárszektorból a forrásokat.

K. K. M.: Nem tudom, mekkora átrendeződés várható az agrártámogatások és a regionális alapok között. Én a humán erőforrás fejlesztésével foglalkozó területen fogok dolgozni, és remélem, hogy az eddig is preferált terület fejlesztése a 2007-es költségvetésből is megfelelő támogatást kap.

HVG: Elképzelhetőnek tartja Románia csatlakozásának egyre gyakrabban felvetett késleltetését?

K. K. M.: Természetesen azt szeretném, ha Románia csatlakozásának 2007-es dátuma tartható lenne. Ezt remélem geopolitikai érdekek miatt, a román demokrácia erősítése okán, és nagyon bízom benne az ott élő magyarok érdekében is. De hogy 3 év múlva valóban döntésre érett lesz-e a helyzet, azt én a képviselőtársaimmal együtt majd csak akkor tudom mérlegelni. Egy esetleges idő előtti csatlakozás nem szolgálná mindazon célok elérését, amelyeket felsoroltam, és katasztrofális lenne az ott élő magyarokra nézve.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fókuszban

Pofonok völgye

Az Európai Unió államainak elsöprő többségéhez hasonlóan itthon is az ellenzék győzött az európai parlamenti választásokon. A Fidesz-MPSZ sikere komoly figyelmeztetés a koalíciónak, egy országgyűlési választáson ilyen arányú győzelemmel valósággal taroltak volna a fiataldemokraták.

Rendőrség: Az egyik tüntető használt könnygázt

Rendőrség: Az egyik tüntető használt könnygázt

Az e-jegyrendszerről és a patkányhelyzetről is tárgyalnak ma a fővárosi képviselők

Az e-jegyrendszerről és a patkányhelyzetről is tárgyalnak ma a fővárosi képviselők

Beárazták: ennyit kell fizetni itthon a szemrevaló új BMW Z4-ért

Beárazták: ennyit kell fizetni itthon a szemrevaló új BMW Z4-ért

Tordai: Csal a kormány, kártya nélkül lehet szavazni a Parlamentben

Tordai: Csal a kormány, kártya nélkül lehet szavazni a Parlamentben

25 éve halt meg Antall József, a rendszerváltás miniszterelnöke - fotók

25 éve halt meg Antall József, a rendszerváltás miniszterelnöke - fotók

Egy új teszt 10 perc alatt, 90%-os pontossággal kimutatja, ha valaki rákos

Egy új teszt 10 perc alatt, 90%-os pontossággal kimutatja, ha valaki rákos