Csak az euroszkeptikusok és a lobbisták vették észre az EP hatáskörének szinte robbanásszerű kiterjedését - kesereg...

Csak az euroszkeptikusok és a lobbisták vették észre az EP hatáskörének szinte robbanásszerű kiterjedését - kesereg sok brüsszeli politológus, látva, hogy a választók az európai képviselőház hatalmának tényleges ismerete nélkül járultak az urnákhoz, lehetővé téve, hogy a kampány a belpolitika "mocsarába" fulladjon. Az EU tagországaiban hatályba lépő jogszabályok 50-70 százaléka ma már Brüsszelből-Strasbourgból ered, és ezek zömének alakításában és elfogadásában az EP-nek vétójoga van. Az eredetileg csak a kormányokat tömörítő Miniszteri Tanács (MT) konzultatív testületeként működtetett európai képviselőháznak ugyanis az 1992-es maastrichti szerződés új minőséget adott, bevezetve a társdöntés intézményét. E szerint a közösségi törvényjavaslat tételére felhatalmazott Európai Bizottság (EB) tervezeteit mind az MT-nek, mind pedig az EP-nek el kell fogadnia. A változtatás jelentőségét növelte, hogy míg a kormányok testülete kizárja üléseiről a nyilvánosságot, az EP ország-világ előtt vitatkozik.

Az EP társdöntési joga kezdetben főleg az egységes piaci szabályozásra, valamint a környezet- és fogyasztóvédelemre vonatkozott, így a parlament nagy szerepet játszott az elmúlt tíz év erőteljes közösségi gazdaságliberalizáló hullámában. Az 1997-es amszterdami és az idén hatályba lépett nizzai szerződés aztán már a bel- és igazságügyi uniós jogszabályok egy részét - főként a menekült- és bevándorlási ügyeket - is bevonta a társdöntési eljárásba.

Az EP jóváhagyása nélkül nem nevezhetik ki az EB elnökét, az MT e nélkül nemzetközi szerződést sem köthet, s nem vehet fel új tagot az EU-ba, igaz, az alaptörvény a szerződés módosítására nem, csak a teljes megállapodás "egy az egyben" való megszavazására vagy elutasítására hatalmazza fel a képviselőházat. Az EB által készített költségvetési tervezet közel felét kitevő agrárkiadások elosztását illetően a végső szó a kormányoké, a büdzsé mintegy 55 százalékára rúgó más - strukturális, kutatási, oktatási, környezetvédelmi, közlekedésfejlesztési - támogatások terén viszont a parlamenté, miként a költségvetés egészének elfogadásakor vagy elutasításakor is. Utóbbival élve az EP így agrárügyekben is képes "zsarolni" az MT-t, a zárszámadás megtagadásával pedig az egész EB-t meg tudja buktatni, mint történt az 1998-ban. Az új alkotmány e téren is az EP-t erősíti: a teljes büdzsé elosztását illetően egyenrangú lesz az MT-vel, megtartva egyúttal a legvégső szó jogát. Amihez az EP-nek a jövőben sem lesz joga, az uniós költségvetés végösszegének emelése, a közös kasszába való befizetés mértéke ugyanis lényegében a kormányok döntési körében marad.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fókuszban

Pofonok völgye

Az Európai Unió államainak elsöprő többségéhez hasonlóan itthon is az ellenzék győzött az európai parlamenti választásokon. A Fidesz-MPSZ sikere komoly figyelmeztetés a koalíciónak, egy országgyűlési választáson ilyen arányú győzelemmel valósággal taroltak volna a fiataldemokraták.

Nem biztos, hogy az alacsonyabb áfa miatt olcsóbb lesz a tej

Nem biztos, hogy az alacsonyabb áfa miatt olcsóbb lesz a tej

Megszólalt Macron: Jogos az elégedetlenség

Megszólalt Macron: Jogos az elégedetlenség

Megszűnt az egyik legnagyobb torrentoldal, 12 év után zárták be

Megszűnt az egyik legnagyobb torrentoldal, 12 év után zárták be

Ceglédi: Elvárom Tarlós István bocsánatkérését

Ceglédi: Elvárom Tarlós István bocsánatkérését

Rögtön két kávézót is nyit a Starbucks egy vidéki városban

Rögtön két kávézót is nyit a Starbucks egy vidéki városban

A mesterséges intelligenciával lépne a rák nyakára a 33 éves magyar feltaláló

A mesterséges intelligenciával lépne a rák nyakára a 33 éves magyar feltaláló