Fújja betéve az EU történetét, és legyenek kiterjedt tapasztalatai az uniós intézmények mindennapi működéséről.

Fújja betéve az EU történetét, és legyenek kiterjedt tapasztalatai az uniós intézmények mindennapi működéséről. Ismerje a miniszterelnökök vesszőparipáit. Nem árt, ha maga is volt kormányfő, de lehetőleg nem olyan, akit éppen megvertek az EP-választásokon. Ne lehessen egyértelműen tudni róla, hogy föderalista-e vagy kormányköziség-párti. Tessen az Európai Néppártnak. Legyen kiváló vezető, szervező és munkamániás. Legyen mestere a kompromisszumkovácsolásnak. Legyen egy kis vagy közepes EU-ország polgára, de olyané, amely tagja az eurózónának és a schengeni övezetnek is. Rendelkezzen kiváló kommunikációs képességekkel. Beszéljen angolul, hogy szót válthasson Londonnal és az új tagállamokkal. Tudjon franciául, hogy értse Chirac elnök telefontirádáit.

Nagyjából így lehet felsorolni az Európai Bizottság (EB) novemberben hivatalba lépő új elnökével szemben támasztott legfőbb íratlan kritériumokat. A jelek szerint egy ember akad Európában, aki megfelel mindeme feltételeknek: Jean-Claude Juncker, a tíz éve posztján lévő - Európa élő emlékezetének becézett - közkedvelt luxemburgi kormányfő. Vele csak egyetlen baj van: nem akar EB-elnök lenni. Azt ismételgeti, hazájában a két hete tartott törvényhozási választások előtt megígérte Luxemburg 450 ezer polgárának, hogy velük marad. Brüsszelben sokan abban reménykednek, hogy Juncker a következő napokban mégis meghajlik az uniós közakarat előtt.

Ha ő hajthatatlan marad - márpedig egy ízben állítólag kijelentette, addig nem lesz EB-elnök, amíg Chirac a helyén van -, az EU nagy gondban lesz. A múlt héten ugyanis bebizonyosodott, hogy 25 tagállammal már végképp tarthatatlan az alapító 6 országgal még sikeres módszer, amely szerint az EU kormányfői hivatalos jelölési procedúra nélkül, a pápaválasztást utánzó titkos, informális módszerrel alkusznak meg az EB-elnök személyében, akit aztán az Európai Parlament többségének kell jóváhagynia. A nizzai szerződés értelmében a kormányfők most először nem egyhangú, hanem minősített többségi vokssal fogadhatják el a jelöltet, Bertie Ahern ír miniszterelnök és soros EU-elnök azonban a múlt hét végi csúcstalálkozón még így sem tudott olyan nevet formális döntésre "feltálalni" a kormányfőknek, aki esetében nem állt fenn a leszavazás esélye.

Szinte lehetetlen felsorolni mindazon aktuális és exkormányfőket, európai biztosokat és más jeles személyiségeket, akiknek nevére az utóbbi hetekben jóakaróik felhívták Bertie Ahern figyelmét. A jelöltek és önjelöltek kavalkádjából mindenesetre múlt csütörtökig egyetlen személy látszott kimagaslani, Guy Verhofstadt liberális belga miniszterelnök, akit ugyan az ellenzék rendesen elpáholt a június 13-ai belgiumi regionális választásokon, ám aki rendelkezett minimum a francia-német páros, valamint a többi Benelux-társ hathatós támogatásával. Az uniós posztra igencsak áhítozó Verhofstadt odáig ment a kampányolásban, hogy szerdán elugrott Varsóba, megígérni a lengyel miniszterelnöknek, miszerint Marek Belka jóindulatáért cserébe - korábbi kijelentéseivel ellentétben - támogatná a kereszténység alkotmányba foglalását.

Az ígéretet megkapta, a támogatást azonban nem, az utóbbival ugyanis a lengyelek - a britekkel és az olaszokkal együtt - Chris Pattent, az EB brit állampolgárságú, konzervatív politikus létére szokatlanul unióbarát, az EU-külkapcsolatokért felelős biztosát tervezték megajándékozni. Patten jelölésének feladatát a csúcstalálkozó előtt egy órával brüsszeli egyeztetést tartó Európai Néppárt (EPP) Silvio Berlusconi olasz miniszterelnökre bízta, aki előtt persze aligha lehetett titok jelöltjének esélytelensége, miután Jean-Pierre Raffarin francia kormányfő a szeme előtt voksolt ellene a délelőtti EPP-konferencián. Patten nem tud franciául, alkalmatlan - jelentette ki utóbb a néppárti Chirac. Verhofstadt túl föderalista - visszhangozta a saját jelöltet ugyan nem állító, de a liberális belgát ellenző Európai Szocialisták Pártja verdiktjét Kovács László külügyminiszter.

Az első futamban kiesett két versenyzőnek búcsút intve Bertie Ahern nem is erőltette tovább a Romano Prodi utódlásával foglalkozó vitát, az uniós vezetők energiáit inkább a sürgősebb teendőre, az alkotmányról való megegyezésre koncentrálva. Hiába írta be azonban magát a történelemkönyvekbe a múlt pénteki sikerrel, hétfőn már folytatnia kellett az egyeztetősdit, hogy - mint ígérte - az ír elnökség megbízatásának lejártáig, e hónap végéig a kormányfői testület mégis előrukkolhasson a többség bizalmát bíró jelölttel. Ha az ír elnökség mégis kicsúszna a maga szabta határidőből, a feladat a soron következő holland elnökségre száll, amely az új EP július 20-ai alakuló üléséig próbálkozhat a megoldással. Lehet, hogy nem is kell messzire mennie érte: információk szerint a kormányfők olyannyira elégedettek Bertie Ahern EU-elnöki teljesítményével, hogy a legtöbbjük szívesen látná őt a magas brüsszeli poszton. Csak egy a baj: ő sem akar EB-elnök lenni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fókuszban

A nagykönyv meg van írva

Erősebb, hatékonyabb és demokratikusabb, a közösségi vonásokat több ponton elmélyítő integrációt eredményezhet az EU-tagállamok vezetői által múlt pénteken elfogadott alkotmány, melyet azonban a hatálybalépéshez két éven belül mind a 25 tagállamnak ratifikálnia kell.

Utoljára ülésezik a parlament, újabb tüntetés készül

Utoljára ülésezik a parlament, újabb tüntetés készül

Érdemes óvatosnak lenni a reklámozott ingyenhitellel

Érdemes óvatosnak lenni a reklámozott ingyenhitellel

Index: Megvonhatja a Momentum és a Párbeszéd állami támogatását az ÁSZ

Index: Megvonhatja a Momentum és a Párbeszéd állami támogatását az ÁSZ

Budapesten járt a világ egyik kedvenc szülésze

Budapesten járt a világ egyik kedvenc szülésze

Öt tüntetőt tartóztattak le tegnap éjjel

Öt tüntetőt tartóztattak le tegnap éjjel

Meredeken emelkedik a külföldi munkavállalók száma Magyarországon

Meredeken emelkedik a külföldi munkavállalók száma Magyarországon