"Ha majd egyszer lesz egy szuverén iraki kormány, melynek feje esetleg segítséget kérne a NATO-tól, akkor az...

"Ha majd egyszer lesz egy szuverén iraki kormány, melynek feje esetleg segítséget kérne a NATO-tól, akkor az észak-atlanti szövetség aligha fordíthat hátat neki" - rendre ezzel a formulával hárította el az utóbbi hetekben Jaap de Hoop Scheffer, a szervezet főtitkára a nekiszegezett kérdést, miszerint hajlandó lenne-e a NATO szerepet vállalni Irakban. De Hoop Scheffer, mondhatni, látnoknak bizonyult, a múlt héten ugyanis - mint Brüsszelben bejelentette - levele érkezett Bagdadból, melyben a frissen kinevezett Ijad Allavi iraki miniszterelnök segítségnyújtást kért. "A levelet továbbítottam a tagországok kormányfőinek, hiszen ők az illetékesek a válaszban" - közölte a főtitkár.

Nagy szerencse, hogy mindez közvetlenül az e hét elején megtartott isztambuli NATO-csúcs előtt történt, hiszen így a katonai szövetség tagországainak vezetői programjukba iktathatták az iraki kérést. Még nagyobb szerencse, hogy a csúcstalálkozó reggelén - két nappal az eredetileg tervezett határidő előtt - az USA átadta a hatalmat az ily módon függetlenedett iraki kormánynak. A legnagyobb szerencse azonban az, hogy az utóbbi feje mindössze "képzési és technikai" támogatást igényelt a szervezettől. Az ugyanis már hetekkel korábban kiderült, bármennyire szerette is volna George W. Bush amerikai elnök, hogy a NATO "zászlóval és bakancsban" megjelenve legitimálja az amerikaiak iraki jelenlétét, erre a német és a francia ellenállás miatt semmi esélye.

Ahogy közeledett Isztambul, úgy fogyatkozott Bush ambíciója. Mire múlt szombaton a nyugat-írországi Dromoland Castle-ba érkezett a rendes évi - ezúttal "Isztambul előtti puhítógyakorlatnak" szánt, alig félnapos - EU-USA csúcstalálkozóra, már az is kétségessé vált, hogy az iraki háborút ellenző szövetségesei hajlandóak lennének-e egyáltalán szakértőket küldeni a helyi hadsereg, rendőrség, határőrség oktatására Irakba, vagy ragaszkodnak hozzá, hogy a tanoncok utazzanak el a NATO olaszországi és németországi kiképzőközpontjaiba. A hétfői isztambuli közös közlemény egyelőre jótékony homályban hagyta a segítségnyújtás konkrét formájával és helyszínével kapcsolatos részleteket, azt azonban az amerikai elnök is tudta, hogy valamiféle kiegyezésre európai ellenlábasainak is szükségük van. Az EU-ban sokan vélik úgy, hogy Törökország esetleges uniós csatlakozása után az unióval határossá váló Irak stabilitása legalább annyira fontos Európa számára, mint például Oroszországé, az iraki háború által a transzatlanti kapcsolatokban okozott törést pedig az óceánon innen is gyógyítgatni kell.

Ennél sokkal többre a NATO amúgy sem vállalkozhatna, hiszen tagjainak zöme már így is katonai teljesítőképessége határán jár. "Egyéni vállalkozóként" ugyanis a 26 tagországból 15 az USA-nak eleve koalíciós társa Irakban, az isztambuli csúcson véglegesített döntés szerint pedig a 9 éve tartó boszniai békefenntartó feladatokat ez év végén a NATO-tól átveszi az EU, márpedig a két szervezet tagsága közti nagyfokú átfedés miatt ez a 7 ezres Sfor-legénység zöme számára csak "sapkacserét" jelent.

A legnagyobb próbatétel elé azonban történetének első úgynevezett területen kívüli missziója, a tavaly augusztusban ENSZ-felhatalmazással megkezdett, most 6500 fős afganisztáni békefenntartás állítja a katonai szervezetet. A tagállamok által vontatottan és szűkmarkúan adagolt katonai és egészségügyi személyzet, illetve technika híján a NATO igen korlátozottan képes csak garantálni a szeptemberben választásokra készülő ország lakosságának, valamint maguknak a békefenntartóknak a biztonságát. Bár a hét eleji csúcson a kormányfők a kontingens 10 ezer fősre emeléséről döntöttek, kétséges, hogy a jó szándéknál többre is futja-e. Mindenesetre a főtitkár újabban "közösségi" ötletekkel próbálkozik: egyrészt azt javasolja, bővítsék a szervezet közös tulajdonában álló katonai kapacitásokat, másrészt szorgalmazza, hogy a missziók költségét arányosan osszák el a tagországok között.

KOCSIS GYÖRGYI / BRÜSSZEL

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fókuszban

Csak a remény

Két nappal a tervezett időpont előtt Irakban megtörtént az - igaz, csak formálisan teljes körű -hatalomátadás. Ijad Allavi ügyvivő kormányfő az amerikaiak által a megszállás 14 hónapja alatt elkövetett hibák kijavításával igyekszik legitimitást szerezni, miközben a lázadóknak amnesztiát, az irakiakat fenyegető terroristákkal szemben pedig kemény fellépést ígérve próbál biztonságot teremteni.

Csak egy kis rizst ettek az indiai templomban, majd tizenegyen meghaltak

Csak egy kis rizst ettek az indiai templomban, majd tizenegyen meghaltak

Vakarózik a kormány a minimálbér-emeléssel, ami már közelítené a spanyol összeg felét

Vakarózik a kormány a minimálbér-emeléssel, ami már közelítené a spanyol összeg felét

Pécsen is tüntettek, megdobálták a Mediaworks székházát is

Pécsen is tüntettek, megdobálták a Mediaworks székházát is

Tiszteletet a kórházban éjszakázó anyáknak - meg persze ágyakat!

Tiszteletet a kórházban éjszakázó anyáknak - meg persze ágyakat!

Ha ez nem trükkfelvétel, akkor már most az idei karácsonyi szezon legszebb fotója

Ha ez nem trükkfelvétel, akkor már most az idei karácsonyi szezon legszebb fotója

Funkciók, amiket lelkiismeret-furdalás nélkül elvárhatunk kávéfőzőnktől

Funkciók, amiket lelkiismeret-furdalás nélkül elvárhatunk kávéfőzőnktől