Ijad Allavi kormányfő.

Ijad Allavi kormányfő. Az 53 éves, ideggyógyász végzettségű, világi síita Allavi 1971-ben fordult a Baath-rendszer ellen, majd a brit MI6 és az amerikai CIA kémszervezetek segítségével, volt baathistákból és kegyvesztett katonatisztekből Londonban létrehozta az Iraki Nemzeti Szerződés nevű ellenzéki szervezetet. A gazdag bagdadi kereskedőcsaládból származó Allavi nagyapja részt vett a függetlenségről Nagy-Britanniával 1920-ban folytatott tárgyalásokon. A család rokonságban áll a szintén világi síita Ahmed Csalabival, aki sokáig az amerikaiak favoritja volt Irak vezetésére. Allavinak Irakban nincs politikai hátországa, mostanáig csak kevesen ismerték hazájában.

Gazi al-Javar elnök. Irak egyik leghatalmasabb törzsének, a szunnita és síita arabokat egyaránt magában foglaló, moszuli Samarnak a tagja, aki az utóbbi két évtized java részét üzletemberként Szaúd-Arábiában töltötte. A feloszlatott iraki kormányzótanács tagjaként bírálta az USA biztonságpolitikáját, Washington csak iraki nyomásra egyezett bele elnöki kinevezésébe.

Hosjar Zebari külügyminiszter. A Jordániában és Angliában tanult kurd politikus tavaly szeptemberben került a külügyek élére, és az új kormányban is megőrizte posztját. A nemzetközileg egyre jobban elismert Zebari a két nagy kurd párt egyikének, a Kurdisztáni Demokratikus Pártnak a tagja, és régóta a kurdok jogainak szószólója.

Hazem Salaan védelmi miniszter. A déli Gazal törzs sejkje, aki Bagdadban szerezte közgazdasági diplomáját. A volt rendszert ellenezve 1985-ben menekült nagy-britanniai száműzetésbe. Tavaly áprilisi visszatérése után a főként síiták lakta Diváníja város kormányzója lett. Az irakiak kevésbé ismerik, az elmúlt évben is háttérben maradt.

Falah al-Nakib belügyminiszter. A szunnita Szamarrából származó mérnök a Csalabi által létrehozott Iraki Nemzeti Kongresszus (INC) tagja volt, később csatlakozott az INC-ből kivált Iraki Nemzeti Mozgalomhoz, amelyet apja vezetett. Nakib tavaly tért haza, és - a Tikritet, Szaddám Huszein szűkebb hazáját is magában foglaló - Szaláhaddin tartomány kormányzója lett.

Tamir Gadban olajügyi miniszter. A Londonban geológusi végzettséget szerzett Gadban 31 évig dolgozott az iraki olajipari minisztériumban, ahol a demokratikus reformokra vonatkozó követelései miatt a régi rendszerben lefokozták. Az egyik legismertebb olajipari szaktekintély országában, amely a világ második legnagyobb kőolajtartalékával rendelkezik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fókuszban

Csak a remény

Két nappal a tervezett időpont előtt Irakban megtörtént az - igaz, csak formálisan teljes körű -hatalomátadás. Ijad Allavi ügyvivő kormányfő az amerikaiak által a megszállás 14 hónapja alatt elkövetett hibák kijavításával igyekszik legitimitást szerezni, miközben a lázadóknak amnesztiát, az irakiakat fenyegető terroristákkal szemben pedig kemény fellépést ígérve próbál biztonságot teremteni.

80 méterre egymástól szemben állt meg két vonat Gyálnál

80 méterre egymástól szemben állt meg két vonat Gyálnál

Török Gábor: A fal most dőlt le a Jobbik és a baloldal között

Török Gábor: A fal most dőlt le a Jobbik és a baloldal között

Még két hétig ingyenes a legújabb autópálya-szakaszunk

Még két hétig ingyenes a legújabb autópálya-szakaszunk

Kovács Zoltán szerint nem az átlagemberek, hanem a kétségbeesett ellenzék tüntet Budapesten

Kovács Zoltán szerint nem az átlagemberek, hanem a kétségbeesett ellenzék tüntet Budapesten

A Mikulásnak és a Jézuskának is besegítenek a robotok

A Mikulásnak és a Jézuskának is besegítenek a robotok

Harmincezer ember nyelvvizsgadíját fizette vissza az állam

Harmincezer ember nyelvvizsgadíját fizette vissza az állam