Aligha jó hír a kedvező termést és nagyobb exportot remélő magyar gazdáknak, hogy világszerte a búzatermés...

Aligha jó hír a kedvező termést és nagyobb exportot remélő magyar gazdáknak, hogy világszerte a búzatermés növekedésére és annak nyomán az exportpiacok beszűkülésére számítanak, ami ráadásul az árak esésével is járhat. Becslések szerint a mértékadónak tartott amerikai minőség (HRW) átlagára a tavalyi tonnánkénti 155 dollárról 145 dollárra szelídülhet. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA), hatéves folyamatos zuhanás után, 2004-re a világ búzatermésének jelentős növekedését jósolja: a várhatóan 589 millió tonnányi termelés 7,1 százalékkal, 39 millió tonnával haladja meg az egy évvel korábbit. Hasonló következtetésre jutott a Nemzetközi Búzatanács is, mely a napokban 599 milliós össztermést jelzett előre. A növekmény fele ráadásul a 25 tagú EU-ban keletkezik majd, és olyan közeli piacokon, mint az ukrán és az orosz is, jelentős termésnövekményt várnak.

A várhatóan 602 millió tonnás fogyasztás - mint 2000 óta minden évben - ezúttal is meghaladja majd a termelést, csakhogy a különbség jóval kisebb lesz a korábbi évekbelinél. Az igények kielégítése érdekében a tartalékok tovább apadnak, előrejelzések szerint 23 éves mélypontra, 124 millió tonnára süllyedve. E téren a szakértők elsősorban Kínát emlegetik, ahol ugyan a termőterületek csökkentése miatt mérséklődik a termés - de a világ legnagyobb országa 83 millió tonnával így is a világ első számú búzatermelője marad -, ám Peking nem az import fokozását, hanem a raktárkészletek apasztását tervezi, hosszú távon pedig, elsorvasztva az exportőrök reményeit, önellátóvá akar válni búzából.

Az idén a búza világkereskedelme tízéves mélypontra, 98-100 millió tonnára zuhanhat, mivel a hagyományosan nagy importőrnek számító országokban - még Észak-Afrikában és a Közel-Keleten is - jó belföldi termést várnak. A Kína utáni legnagyobb termelő és fogyasztó India például immár harmadik éve nettó exportőr, amely az idén a tavalyit is meghaladó, 73 millió tonnás termésre számíthat.

A 2003-ban szárazsággal sújtott EU exportja - a 15 régi és a 10 új tagot is beleértve - több mint 5 millió tonnával haladja meg a tavalyit, még úgy is, hogy a jósolt rekordtermésből a készletek feltöltésére és a fogyasztás növelésére is bőven jut. Nőtt a termőterület, és a bő csapadéknak köszönhetően javulnak a termésátlagok is. Az európai búzatermesztő országok mezőnyét vezető Oroszországtól - jóllehet tavasszal több millió hektáron fagy pusztított - a szakértők már az idén komoly, akár 30 százalékos kiviteli növekményt várnak, ami 4,5 millió tonnát jelent.

Valamelyes vigasz a konkurens termelőknek, hogy eközben csökken a termés a legnagyobb exportőrnek számító USA-ban, ahol az idén 56 millió tonnát várnak, a tavalyinál 11 százalékkal kevesebbet. Az amerikai gazdák tíz évvel ezelőtt még a világpiac 35 százalékát uralták, ma már csak a 20 százalékát. Borúlátó elemzések szerint az is elképzelhető, hogy húsz év múlva az Egyesült Államok már nem lesz nettó exportőr. Az orosz növekmény például nemcsak az évtizedeken át oda irányuló amerikai búzaexportot tette feleslegessé, de - földrajzi közelsége és alacsonyabb ára miatt - számos hagyományos piacáról kiszorította az USA termelőit. Az USDA becslései szerint a gyengébb infrastruktúrával ellátott orosz gazdák 60 százalékkal kisebb költséggel dolgoznak, mint az USA-ban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fókuszban

Az árra gyúrnak

A jó termésnek köszönhetően az idén közel hárommillió tonna búzafelesleg nyomja majd a gabonapiacot: éppen annyi, amennyi tavaly a kenyérgabonából összesen termett. Bár az európai uniós intervenciós ár újrarendezte a pozíciókat, a termelők és a kereskedők árharca az idén is a szokásos koreográfia szerint zajlik; kimenetelében döntő lehet, hogy a gazdák egy részének nincs hol tárolnia terményét a brüsszeli kasszából utófinanszírozott felvásárlás novemberi megindulásáig.

Külföldön is tüntetnek: „Lebontjuk Orbánországot és építünk olyat, ahova érdemes lesz hazajönni?”

Külföldön is tüntetnek: „Lebontjuk Orbánországot és építünk olyat, ahova érdemes lesz hazajönni?”

Tovább nő a balkáni feszültség, Koszovó is hadsereget kap

Tovább nő a balkáni feszültség, Koszovó is hadsereget kap

Videón, ahogy a rendőrök lerohanják a 21 éves férfit a Körúton

Videón, ahogy a rendőrök lerohanják a 21 éves férfit a Körúton

Állítólag van egy titkos laboratóriuma a Huaweinek, amit csak úgy hívnak: a Fehér Ház

Állítólag van egy titkos laboratóriuma a Huaweinek, amit csak úgy hívnak: a Fehér Ház

Arra kéri a szülőket egy walesi iskola, hogy ne vegyenek karácsonyi ajándékot a tanároknak

Arra kéri a szülőket egy walesi iskola, hogy ne vegyenek karácsonyi ajándékot a tanároknak

Lélegzetelállító légi felvétel készült egy lavináról – videó

Lélegzetelállító légi felvétel készült egy lavináról – videó