Június 30-áig, a 15 nappal meghosszabbított határidőig több mint 207 ezer agrártermelő jelentette be igényét az...

Június 30-áig, a 15 nappal meghosszabbított határidőig több mint 207 ezer agrártermelő jelentette be igényét az Európai Uniótól érkező területalapú támogatásra; 30-40 ezerrel kevesebben, mint amire az agrártárca számított. Lapzártánkkor még nem véglegesítették, hogy ez mekkora területet jelent, szakértői becslések szerint azonban nem lesz lényeges eltérés az agrártárca által eredetileg számolt 4,355 millió hektárhoz képest. A határidő-túllépés egyébként július 25-éig nem jogvesztő, az addig jelentkezőknek kifizetendő összeg azonban naponta 1 százalékkal csökken. A korábbi EU-15-ök agrártermelőinek járó közvetlen kifizetés 25 százalékát kitevő, mintegy 74 milliárd forintnyi dotáció a 4,355 millió hektárral számolva 17,5 ezer forintnyi támogatást jelentene hektáronként. Ez már magában is jelentős növekedés a tavalyi 7 ezer forinthoz képest, a nemzeti költségvetés terhére adható további 30 százalékpontnyi kiegészítéssel együtt pedig már hektáronként 36-37 ezer forinthoz juthatnak a termelők.

A nemzeti kiegészítés egyébként összesen 92 milliárd forintot tesz ki, ennek felosztását az Európai Bizottság június végén engedélyezte. E szerint tíz termékkörre adható támogatás, amelyből azonban 46 milliárdot a februári gazdatüntetés (HVG, 2004. február 21.) lezárásaként kötött megállapodás alapján fizet ki a tárca: a szántóföldi növényekre hektáronként 8 ezer, anyatehenekre és anyajuhokra egyedenként 40 ezer, illetve 1600, tejkvótakilogrammonként pedig 2 forintot. Ezeket az összegeket, az eredetileg decembertől kezdődő kifizetések előlegeként, már május közepétől igényelhették a termelők, akkor viszont a faktorügylet költségei miatt csak a támogatás 96 százalékát kapták kézhez.

A másik 46 milliárdot az FVM a húsmarhatartás, a rizs-, a burley és a virginia dohány, illetve a szántóföldi növénytermesztés támogatására fizeti. Ennek mértékét még az uniós jóváhagyás előtt rendeletben szabályozta a tárca. Ezek szerint húsmarhára például egyedenként - az állat élete során egy alkalommal - 34700 forint vehető igénybe. A rizstermelők hektáronként legfeljebb 59 ezer, a burley dohányt termesztők számára maximum 2 ezer hektárig 580 ezer, a virginia dohány előállítóinak pedig 3483 hektárig 740 ezer forint a lehívható legnagyobb összeg hektáronként. A gabonafélék, hüvelyesek, ipari növények termelői összesen 3,52 millió hektárra igényelhetik a 11 ezer forintos hektáronkénti dotációt. Az EU a 72 milliárd forint kifizetését decemberben kezdi meg, így ennek zöme vélhetően átcsúszik 2005-re, a nemzeti kiegészítést pedig a tárca eleve a jövő év elejére tervezi.

Három év alatt, 25 százalékos nemzeti társfinanszírozás mellett elvileg 105 milliárd forint támogatást hozhat az az uniós agrár- és vidékfejlesztési operatív program, amely a SAPARD-ot váltja. A magyar terveket itt már elfogadta az EU, nem úgy, mint a három év alatt elvileg - 20 százalékos társfinanszírozás mellett - 143 milliárd forint uniós forrás lehetőségét jelentő nemzeti vidékfejlesztési tervet (nvt). Bár a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban (FVM) abban bíznak, hogy július második felében ez is megtörténhet, uniós szakértők a HVG-nek azt valószínűsítették, hogy szeptembernél előbb így sem kerülhet sor a pályázatok kiírására, ami szerintük azt jelenti, hogy az idén ebből a forrásból nem hívható le pénz.

Vélhetően az agrártárca is így látja, mivel azt próbálta keresztülvinni Brüsszelben, hogy az nvt-re elkülönített 20 milliárd forintból 12 milliárdot a kifutó SAPARD-programra csoportosíthasson át, az EU azonban ezt nem engedélyezte. Hozzájárult viszont 4 milliárd forint SAPARD-keretbe irányításához, amely a HVG információi szerint az állattartó telepek környezetvédelmi technológiai beruházásainak támogatására szánt összegből érkezik.

Az eredeti átcsoportosítási terv legnagyobb vesztese az nvt részét képező agrár-környezetvédelmi program (akvp) lett volna, innen a források 60 százalékát, 12 milliárd forintot kívánt elvonni az FVM. Az akvp-ben azok vehetnek részt, akik vállalják az intenzív technológiáknál kisebb hozamokat adó, sok esetben költségesebb művelési módot, amelybe nemcsak a visszafogott vegyszerhasználat tartozik bele, hanem például az is, hogy ha túzok fészkelte be magát a területre, akkor azt - hogy ne zavarják az állat szaporodását - időszakosan nem művelik, illetve biztosítják az állatok nyugalmát. A tájegységenként és célonként meghatározott támogatási kategóriák szerint például a Borsodi Mezőségben a túzokvédő szántóföldi művelésre hektáronként 34 ezer forint támogatás jár, amin felül a termelő jogosult a "normál" területalapú kifizetésekre is.

A programmal azonban az átcsoportosítások nélkül is történtek furcsaságok. Tavaly augusztusban ugyanis az FVM arról értesítette az abban ötéves szerződéssel részt vevő 2691 gazdálkodót, hogy EU-tagként módosult feltételekkel igényelhetik a négyszer nagyobb támogatást, ehhez azonban fel kell mondaniuk élő szerződésüket, és új, szintén öt évre szóló megállapodást kell kötniük. Az eredeti szerződésüket fenntartani szándékozókat pedig figyelmeztette, ha nem változtatnak, sem a támogatásra jogosult területet, sem a hektáronként lehívható összeget nem növelhetik. Végül csupán 213-an döntöttek úgy, hogy nem bontják fel a szerződésüket, ők meg is kapták a nekik járó apanázst, az FVM-re hallgatók azonban az idén eddig egy fillérhez sem jutottak. Ők most azt tervezik, hogy beperelik a tárcát, amit - ahogy Kajner Péter, a Védegylet szakértője a HVG-nek elmondta - az úgy kerülhetne el, ha kifizeti a gazdáknak az eredeti szerződés szerint járó 1,2 milliárd forintot.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fókuszban

Az árra gyúrnak

A jó termésnek köszönhetően az idén közel hárommillió tonna búzafelesleg nyomja majd a gabonapiacot: éppen annyi, amennyi tavaly a kenyérgabonából összesen termett. Bár az európai uniós intervenciós ár újrarendezte a pozíciókat, a termelők és a kereskedők árharca az idén is a szokásos koreográfia szerint zajlik; kimenetelében döntő lehet, hogy a gazdák egy részének nincs hol tárolnia terményét a brüsszeli kasszából utófinanszírozott felvásárlás novemberi megindulásáig.

A közmédia honlapján egy szó sincs a székház előtti tüntetésről

A közmédia honlapján egy szó sincs a székház előtti tüntetésről

„A főnöknek az a dolga, hogy lehetőségeket teremtsen”

„A főnöknek az a dolga, hogy lehetőségeket teremtsen”

Ez a jövő? Jön a nemzeti húsgalambprogram

Ez a jövő? Jön a nemzeti húsgalambprogram

"Utoljára a harctéren akadályozták így a munkánkat" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Molnár János

"Utoljára a harctéren akadályozták így a munkánkat" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Molnár János

Van, ahol a karácsonyi túlóra miatt borulnak ki

Van, ahol a karácsonyi túlóra miatt borulnak ki

A karácsonyi vásár közepén kiáltotta el magát, hogy nincs is Mikulás

A karácsonyi vásár közepén kiáltotta el magát, hogy nincs is Mikulás