Akár ingyen is hajlandó átruházni az olajtársaságnak saját és partnerei birtokában lévő 44 százalékos...

Akár ingyen is hajlandó átruházni az olajtársaságnak saját és partnerei birtokában lévő 44 százalékos Jukosz-részvénycsomagját, hogy annak értékesítéséből előteremthessék a cég adóhátralékainak visszafizetéséhez szükséges összeget - nyilatkozta hétfőn, ügyvédjei útján, az Interfax hírügynökségnek az előzetes letartóztatásban lévő Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz főtulajdonosa és korábbi elnöke. A részvények elidegenítéséhez azonban az kellene, hogy az orosz hatóságok hozzájáruljanak a pakett zárolásának feloldásához.

Hodorkovszkij legújabb javaslatának előzménye, hogy a Jukosz elnöke, Steven Theede július 8-án levelet juttatott el Mihail Fradkov kormányfőhöz és Alekszandr Kudrin pénzügyminiszterhez, amelyben a bíróság által már megítélt 3,4 milliárd dollárnyi adóhátralékon túl - a társaság adótanácsadóinak becsléséből kiindulva - a 2000 és 2003 közötti időszakra vonatkozóan összesen több mint 8 milliárd dollárnyi adókülönbözet törlesztését ajánlotta fel 2006 végéig. Ily módon a Jukosz menedzsmentje, nagyfokú realitásérzékről tanúbizonyságot téve, lényegében elébe ment az újabb, számára aligha kedvező bírósági ítéleteknek.

A részletfizetéshez fedezetként a társaság tulajdonában lévő, mintegy 4,3 milliárd dollár piaci értékű 35 százalékos Szibnyefty-részvénypakettet szerették volna letétbe helyezni, ám kormánykörökben értésükre adták, hogy a Jukosz-Szibnyefty fúzió meghiúsulása miatt bizonytalan sorsú Szibnyefty-papírokat nem tekintik megfelelő biztosítéknak. A közvetlenül, illetve közvetve Hodorkovszkij és társai tulajdonában lévő, a Jukosz-Szibnyefty fúzióhoz szükséges tőkeemelés minapi érvénytelenítése után 44-ről csaknem 60 százalékosra nőtt Jukosz-pakett azonban elemzők szerint már megfelelő fedezetet nyújthat az alkuhoz. Kérdés, hogy a Kreml hajlandó-e a kompromisszumra.

Hodorkovszkij szerint "mindenáron" meg kell menteni a társaságot, amelynek működése is veszélybe került azután, hogy július elején a Jukosz folyószámláinak zárolásával a végrehajtók megkezdték a 2000-es pénzügyi év után megállapított 3,4 milliárd dollárnyi adóhiány behajtását, miközben a céget a hitelező bankok is megszorongatták (HVG, 2004. július 10.). A júliusi exportját terhelő szállítási költségeket a Jukosz előre kifizette a csővezetékeket üzemeltető Transznyeftynek, ezért a társaság folyószámláinak zárolása legalábbis augusztusig semmiféle fennakadást nem okozhat szerződéses kötelezettségeinek teljesítésében.

VIDA LÁSZLÓ

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fókuszban

Hálózati feszültségek

Mintha csak tervszerű időzítés eredménye lenne: Magyarország legfőbb kőolajszállítója, az orosz Jukosz helyzetének megingása után néhány héttel véget érhet a kényszerszünet a magyar energetika legfőbb hazai bástyájának számító paksi erőmű kettes blokkjában. Az ország energiaimport-függőségén azonban hosszú távon sem lehet gyökeresen változtatni.

Trump kabinetfőnöke is elmegy

Trump kabinetfőnöke is elmegy

"A csillivilli kórházakban olykor gumikesztyűre sem futja"

"A csillivilli kórházakban olykor gumikesztyűre sem futja"

Orbán Viktor megmutatta az adventi koszorújukat (fotó)

Orbán Viktor megmutatta az adventi koszorújukat (fotó)

Sárga mellényesek Párizsban – így változtatott taktikát a rendőrség

Sárga mellényesek Párizsban – így változtatott taktikát a rendőrség

A mai tüntetés jelképe a műanyag csalamádés vödör

A mai tüntetés jelképe a műanyag csalamádés vödör

Marseille-ben is áll a bál

Marseille-ben is áll a bál