Felfüggesztette az idei évre meghirdetett energiatakarékossági, illetve a megújuló energiaforrások használatának...

Felfüggesztette az idei évre meghirdetett energiatakarékossági, illetve a megújuló energiaforrások használatának elterjesztését célzó pályázatokat a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM). A nyolc kategóriában kiírt - lakossági, vállalkozói, önkormányzati - pályázatra beérkezett 4500 igény közül csak azokat bírálják el, amelyeket még május 6., illetve május 15. előtt nyújtottak be a tárcához. A GKM indoklása szerint az energiafelhasználás mérsékléséhez - például hőszigeteléshez, nyílászárók cseréjéhez - és így közvetve az energetikai terhek csökkentéséhez a költségvetés által biztosított keret kimerült, újabb forrásokra pedig egyelőre nem lehet számítani. Az idő előtti kasszazáráshoz - a jelentős érdeklődés mellett - az is nagyban hozzájárult, hogy a költségvetési szigorítás nyomán a kormány a tavasszal mintegy 700 millió forintot visszavett az eredetileg e célra szánt 2,55 milliárd forintból - ismerte el a HVG-nek Szerdahelyi György, a GKM energetikai főosztályának vezetője.

Az Orbán-kormány idején, 2000-ben elindított programnak egyébként nem ez az első befagyasztása. Már tavaly is volt egy hasonló leállás, sőt a befogadott igények egy részét - összesen 300 millió forint értékben - csak az idei kvóta terhére tudta kielégíteni a szaktárca. A jövő évi keretről most folynak a tárgyalások, az viszont biztos, hogy a korábban befogadott, de még ki nem fizetett támogatások miatt nemcsak a jövő évi, de még a 2006-os keretet sem lehet majd teljes egészében új beruházások finanszírozására fordítani - erősítette meg a HVG-nek Szerdahelyi.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fókuszban

Hálózati feszültségek

Mintha csak tervszerű időzítés eredménye lenne: Magyarország legfőbb kőolajszállítója, az orosz Jukosz helyzetének megingása után néhány héttel véget érhet a kényszerszünet a magyar energetika legfőbb hazai bástyájának számító paksi erőmű kettes blokkjában. Az ország energiaimport-függőségén azonban hosszú távon sem lehet gyökeresen változtatni.

Mindig egy pingvinekkel teli szigetre vágyott? Most megveheti

Mindig egy pingvinekkel teli szigetre vágyott? Most megveheti

Elegáns vacsorát szerveztek hajléktalanoknak

Elegáns vacsorát szerveztek hajléktalanoknak

Vissza kellett fordítani egy repülőt, mert egy emberi szívet felejtettek a fedélzetén

Vissza kellett fordítani egy repülőt, mert egy emberi szívet felejtettek a fedélzetén

Egyre több helyen lesznek tüntetések az országban a túlóratörvény ellen

Egyre több helyen lesznek tüntetések az országban a túlóratörvény ellen

Itt a világ első drónrepülője, amivel bárki felszállhat

Itt a világ első drónrepülője, amivel bárki felszállhat

Azt hiszi, abból lesz baj, ha túl keveset alszik? Akkor most mutatunk valamit

Azt hiszi, abból lesz baj, ha túl keveset alszik? Akkor most mutatunk valamit