Újra virágkorát éli a bevásárlóturizmus. A portyázó magyarok ismét az Európai Unió keleti határait ostromolják, csakhogy immár belülről. Egy részük a legális kereteket kihasználva saját céljára vásárol olcsó élelmiszereket és fogyasztási cikkeket, más részük viszont - a jövedéki termékek mellett - a legújabb slágercikkel, a cukorral feketéző nepper.

A határ menti romániai városokban szinte lépten-nyomon magyarul beszélő, forintot-lejt hangosan átszámolgató családokba, társaságokba botlik az ember. Mariana Cibu, a nagyváradi Crisul Supermarket igazgatónője szerint a határ túloldaláról érkezett vevők mintegy 40 százalékkal emelték meg a magyarul Körös nagyáruházként emlegetett üzlet forgalmát. A nagyváradi kereskedő a HVG tudakozódására még kategorizálni is hajlandó Magyarországról jött ügyfeleit: a többség olcsóbb ruházati cikkeket és lábbeliket keres, de "van egy szűk réteg, amely választékos ízléssel a kifejezetten drága, minőségi holmikat, például a kézi festésű porcelánedényeket, kézi szövésű perzsaszőnyegeket, drága lakberendezési cikkeket, netán a legjobb évjáratú román borokat vadássza". Sok az átruccanó az építőanyag-telepeken is. Szatmárnémetiben például kelendő a csempe, a járólap, de főként a Romániában lényegesen olcsóbb csemperagasztó. A keleti szomszédhoz átrándulók többsége persze kihasználja az üzemanyagárak különbségéből adódó előnyöket is, hiszen odaát a benzin még mindig 24 600-26 000 lejbe (153-161 forintba) kerül literenként.

Május óta mégis a cukor a magyar bevásárlóturisták legkeresettebb romániai árucikke. Ennek kilóját ugyanis a határ túloldalán már 17 ezer lejért (106 forint) is meg lehet kapni, zsákos kiszerelésben pedig még olcsóbb. A legnagyobb forgalmat a helyiek szerint a nagyváradi Metro raktáráruház bonyolítja le, amelynek parkolójában külön cukordepó működik. Bár a Metro Cash & Carry Romania nem közölt adatokat, a parkolóban álló gépkocsik alapján feltételezhető, hogy hétköznaponként az idelátogatók harmada, hétvégeken pedig akár a fele Magyarországról érkezik. Ezek bevásárlókocsijában szinte kötelezően ott van a cukor - amiből kevesen adják alább 100 kilónál -, de sokan étolajat is itt vásárolnak.

A cukorturizmus beindulását az tette lehetővé, hogy májustól, az uniós szabályoknak megfelelően, megszűnt a magánszemélyekre vonatkozó 50 kilós behozatali korlátozás, a személyenként és naponta engedélyezett 175 euró értékű termék pedig romániai árakon több mint négy mázsa cukrot jelent. Ráadásul az elárusítóhelyeken hamarosan megjelennek a "tax free" feliratok is. Az áprilistól érvényes szabályok értelmében ugyanis azok a vevők, akik egy helyen minimum 2,5 millió lejt (nem egészen 16 ezer forintot) költenek, és az áru kivitelét igazoló vámhatósági pecsétet a számlával együtt az üzletben utólag bemutatják, visszakapják az áfát. Igaz, ez még csak az ígért jövő: az igazoláshoz szükséges nyomtatványok csak most készülnek a bukaresti Nemzeti Nyomdában.

A bizniszből persze nem csak az áruházak akarják kivenni a részüket. A határ menti romániai falvakban engedéllyel aligha rendelkező zugárusok üzletelnek a hirtelen kurrenssé vált termékkel, sőt már egyes benzinkutaknál is fel lehet tankolni cukorral. A nagyszalontai határátkelő közelében lévő Ecco benzinkútnál is embermagasságú cukorbarikád várja a vásárlókat.

Persze a cukorlerakatok nemcsak az alkalmi spájzolóknak, hanem a feketézőknek is kiváló terepet kínálnak. Bár nevét nem árulja el, az egyébként jogszabályok nem tiltotta módszerbe a HVG-t is beavatja egy gyulai nepper: e szerint felfogad három munkanélkülit, kiváltja nekik azt a fejenként 175 eurót, amiért - úgymond személyes használatra - bármit behozhat a kontójukra, kocsijába ülteti őket, és irány Románia. Még az útiköltségen is spórol, mivel odaát tankol. Újabban pedig a cukorszállító teherautók már egészen a magyar-román határig eljönnek. Rezsiként a román fináncoknak fizetett, utasonként ötszáz forint borravalót említi, hogy ne kekeckedjenek a gyakori felbukkanás okán. Naponta ugyanis háromszor fordul, így aztán, mint mondja, "a cukron a román vámosok is kaszálnak". Az áru magyarországi terítéséről már nem szól, amit viszont tudni: Kelet-Magyarország üzleteiben napjainkban alig vesznek cukrot. Nem csoda: a magánimportból származó édesítőszer kilójáért 150-160 forintot kérnek a 180-220 forintos bolti árral szemben.

Szakemberek becslése szerint magánszemélyek csomagtartójában májusban ötezer, júniusban hét-nyolcezer tonna cukrot hozhattak be Romániából, amit főleg Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Szolnok, Hajdú-Bihar megyében terítettek. Az adatok bizonyára nem túlzóak, hiszen az üzlet nagyban megy, a bács-kiskuni vámkommandó legnagyobb fogása a július 15-ei házkutatások során 140 tonna cukor volt. Egy nappal később Békés megyében is találtak ötven tonnát. Feltételezések szerint a nem túl jó minőségű román édesítőszerrel főként a pálinkafőzéshez töltik fel a házi raktárakat. A Vám- és Pénzügyőrség Dél-Alföldi Regionális Parancsnokságának sajtószóvivője, Bunyevác Miloje alezredes szerint egyébként nemcsak cukrot hoznak jelentős mennyiségben, hanem alkoholt és cigarettát is. Ezek ugyanis Romániában húsz százalékkal, Szerbiában harminc-ötven százalékkal olcsóbbak, mint idehaza.

A Szerbiában is virágzó magyar bevásárlóturizmus legfőbb haszonélvezője a szabadkai bolhapiac. Tavaly november óta öt fedett csarnokot is építettek, most húzzák fel a hatodikat. Nyilván megéri: naponta tíz-tizenötezren is megfordulnak a konjunktúra áldásait élvező helyen. Az árak a magyar számokat ismerők számára elbűvölőek: Adidas, Puma és Nike szabadidőruhák például öt-hatezer forint értékű dinárba kerülnek. Igaz, valószínűleg török eredetű hamisítványok, ám a magyar fővárosban ilyesmikért is kétszer ennyit kérnek. A sport- és bőrcipőkhöz és a márkásnak látszó farmerekhez már ezer forintért is hozzá lehet jutni. Viszik - mint Romániában a cukrot - a három-ötszáz forintos törülközőket, az ezer-kétezer forintos plédeket, a filléres zoknikat. Na és a tradicionális szerbiai portékákat, a tiszta szeszt, pálinkát vagy konyakot. A hazai ár feléért - lelkesedik a magyar - a bolondnak is megéri.

Amíg Szabadka alig győzi a magyarországi bevásárlórohamokat, a kereskedelmi szomszédvárban, Szegeden, a Balkán kapujaként elhíresült bolhapiac pang. Néhány hónap alatt fordult a kocka. Pavilonsorok néptelenedtek el, a kínai kolónia megtizedelődött, és a Lada-alkatrész-kereskedővé emelkedett üzbég atomfizikus, Abdulajev is hazament szabadságra. A piac ügyvezető igazgatója, Bikádi János viszonylagos pozitívumként legfeljebb azt említheti, hogy legalább kevesebb a dolga a rendfenntartó gárdájának, a zsebtolvajok ugyanis követték a keresletet.

"Hoznak ezek mindent, ásványvizet, sört, sajtot, cukrot, mosóport, ruhaneműt" - mondta az egyik határ közeli benzinkút üzemeltetője, amikor megtudta, Ukrajnába készülünk piacnézőbe. A slágercikk persze a cigaretta, no meg az üzemanyag; "egy ukrán kútnál legalább tízszer nagyobb a forgalom, mint nálunk" - tette hozzá. Pluszszolgáltatásként még arra figyelmeztetett, hogy célszerű kis címletű forintbankókkal is készülni az útra. A kétszázast errefelé gyakran csak "zöldkártyának" nevezik, a kilépőknek ugyanis az ukrán oldalon állítólag ilyen bankjegyet illik az ellenőrzésre benyújtott útlevélbe tenni. A sorompónál strázsáló határőrnek elég egy kerek százast a markába nyomni, az átkelő után néhány száz méterre posztoló rendőr viszont hangulatától függően 200-400 forintot is kérhet - mondják. Azért visszafelé a kiskatona ismét elvárja a százast, az úti okmányba csúsztatott "zöldhasú" pedig ezúttal az ukrán vámosnak dukál. Nem tudni, hogy a záhonyi határállomásnál szombat délelőtt mintegy másfél-két kilométeres sorban álló több száz autós közül hányan jártak el e használati utasítás szerint - a HVG tudósítói mindenesetre, a helyi szokásokkal dacolva, "baksis" nélkül lépték át a határt.

A magyarok kedvelt úti céljának számító ungvári piac őrzött parkolójában zárás előtt két órával nagyjából minden harmadik kocsi magyar. Cigarettát szinte mindenki vett, ára ugyanis negyede a magyarországinak. Jól fogy a sör, a cukor és az olcsó sajt is, de nem panaszkodnak a ruhaárusok sem. Tréningruhát 4 ezer forintért, bőrnek tetsző edzőcipőt 8 ezerért, gyöngyvászonból készültet 6 ezerért lehet kapni, persze mindegyiken ott virít egy-egy világmárka logója. "Ma vagy 25 párat eladtam, és legalább ennyi elfogyott a másik standunkon, a feleségemnél is. Majdnem mindegyik vevő magyar volt" - adott piaci gyorsjelentést egy zárásra készülő árus. Sietve azt is hozzátette még: portékája nem csempészáru, legális import. "Igaz, nem teljesen eredeti, amolyan utángyártott" - tett részleges beismerést. De hát mit számít ez, ha például egy háromrészes "olasz" öltönyért 21 ezer forintnyi hrivnyát kell csak fizetni. Esküvői és estélyi ruhához viszont csak valutáért lehet hozzájutni - a legolcsóbb 40, a legdrágább 140 dollárba kerül -, de ez is kevesebb, mint itthon a kölcsönzés díja.

Az ungvári piacig egyébként csak azok zarándokolnak el, akik nagybevásárlásra készülnek. A többség csupán tankolni fordul egyet, és legfeljebb egy órát tölt a határ túloldalán. A 95-ös benzin literje ugyanis alig több mint 110, a gázolajé pedig mintegy 80 forintba kerül. A határ utáni egy kilométeren belül három benzinkút is a Magyarországra tartókra rendezkedett be: külön rámpákat rendszeresítettek például, amelyekre felhajtva oldalra lehet dönteni a kocsit, hogy az üzemanyag-betöltőnyílás fölülre kerüljön, és így a tank szinte minden köbcentiméterét kihasználhatják.

Gyakorlatilag mindenki vásárolni megy - osztotta meg tapasztalatait a HVG-vel Czap István alezredes, a záhonyi vámhivatal parancsnoka, aki szerint júniusban napi 5000-5500 ember lépte át náluk a határt. A vízumkényszer ellenére az idén mintegy 25-30 százalékkal több utassal van dolguk, mint tavaly. "Itt szinte mindenki potenciális csempész" - fogalmazott a vámparancsnok, éppen ezért a belépő autók csomagtartóját és utasterét minden esetben megnézik, a gyanúsakat pedig tüzetes vizsgálatra küldik. Tízből nyolc esetben jó a vámosok szimata. Csak Záhonynál, ahol a magyar-ukrán közúti határforgalom mintegy 40 százaléka zajlik, az idén június végéig már közel kétszer annyian, majd négyezren akadtak fenn a rostán, mint a tavalyi esztendő első hat hónapjában. Míg tavaly ebben az időszakban 463 ezer doboz cigarettát foglaltak le, addig az idén már 787 ezret - sorolta az adatokat Czap István.

Még a május óta ugyancsak EU-tag Szlovákiát sem kímélik a magyar bevásárlóturisták. A legkeresettebb az üzemanyag. A párkányi Reál-K benzinkút forgalmának 70 százalékát - mondja egy kutas - a magyarok adják, sokan még külön kannát is megtöltenek. A városbeli Jednota szupermarketben viszont nem méricskélik a magyarországi vásárlók arányát, igaz, nem is igen lehetne: az esztergomi Suzukiban dolgozó környékbeliek is gyakran magyarországi bankkártyákkal fizetnek. Hogy "odaátról" érkezik valaki, leginkább onnan sejthető, mondják, hogy elsősorban tejet és sört vásárol - kartonszámra. A tartós tej litere 18-22 korona körül változik, egy üveg sör pedig márkától függően 7-15 koronáért kapható. Emellett édességek, hús és tejtermékek, sőt friss zöldség-gyümölcs is szerepelhet a magyar vásárlók listáján. Ezen a tájon az EU-csatlakozás kevés változást hozott a bevásárlóturizmusban; a legszembeötlőbb újdonság a vámosok eltűnése volt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fókuszban

Savanyodó cukor

Éppen csak megkóstolhatták az édes életet a magyar cukorrépa-termelők, az Európai Unió máris megreformálja cukorpiaci...

Fókuszban

Poggyászbontás

Nem maradt teljesen eszköztelen a magyar gazdaságpolitika az uniós csatlakozás után az elharapódzó magánimporttal...

Széchenyi Hitelszövetség: 300 ezer szerződés dőlhet be, ha bekeményítenek a bankok

Széchenyi Hitelszövetség: 300 ezer szerződés dőlhet be, ha bekeményítenek a bankok

Ceglédi: Elvárom Tarlós István bocsánatkérését

Ceglédi: Elvárom Tarlós István bocsánatkérését

Olyan utcákat rajzol az Nvidia új programja, hogy azt hiszi, a valóságot látja – videó

Olyan utcákat rajzol az Nvidia új programja, hogy azt hiszi, a valóságot látja – videó

A bajnokok feneke nem arra van, hogy rázzák

A bajnokok feneke nem arra van, hogy rázzák

A Volkswagen mutatott egy képet, hogy milyen lesz a sokat ígérő teljesen új 8-as Golf

A Volkswagen mutatott egy képet, hogy milyen lesz a sokat ígérő teljesen új 8-as Golf

Vona Gábor beáll Puzsér Róbert mögé

Vona Gábor beáll Puzsér Róbert mögé