Nem maradt teljesen eszköztelen a magyar gazdaságpolitika az uniós csatlakozás után az elharapódzó magánimporttal...

Nem maradt teljesen eszköztelen a magyar gazdaságpolitika az uniós csatlakozás után az elharapódzó magánimporttal szemben: bár a vonatkozó EGK-rendelet 175 euróban - jelenlegi árfolyamon 43 750 forintban - maximálja a harmadik (EU-n kívüli) országokból vámmentesen behozható termékek összértékét, a jogszabály több elvi megszorítást is tartalmaz. Egyrészt meghatározza, hogy a "személyi poggyász" csak olyan, "alkalmi" és "nem kereskedelmi jellegű" árucikkekből állhat, amelyek "kizárólag az utas vagy családtagjai személyes használatára vagy ajándék céljaira" szolgálhatnak. Másrészt lehetővé teszi a tagállamoknak, hogy 15 éven aluliak esetében a keretösszeget 90 euróra csökkentsék. A Pénzügyminisztérium (PM) szándéka, hogy e korlátozó feltételeknek érvényt szerezve napokon belül olyan irányelveket dolgozzon ki, amelyek alapján a vámhatóság a hetente, netán naponta többször forduló "turisták" bizonyíthatóan vagy vélelmezhetően saját szükségleten felüli importját megvámolhatja.

A bevásárlóturizmus idei slágercikkévé lett cukor behozatalának - havi 8-10 ezer tonnás - mértéke nem véletlenül borzasztja el a hazai gyártókat: a magyarországi 240-250 ezer tonnás éves felhasználásból nagyjából 100 ezer tonna kerül a fogyasztókhoz kristálycukor formájában, a többi "beépül" az élelmiszer-ipari termékekbe. A PM az uniós fórumokon valószínűleg fölveti, hogy a 175 eurós keretet ne lehessen egyetlen termékkel - például cukorral - kitölteni. Az illegális cukorimportra pedig a vámkommandó szállt rá: július 15-én 140 ezer, másnap 20 ezer kilogrammot foglalt le, mindkétszer Kelet-Magyarországon. Az igazi megoldást emellett pénzügyi körökben az akár 50 százalékot is elérő, a kül- és belföldi árszínvonalat kiegyenlítő vám kivetésében látnák.

Mivel az idei év 35 százalékos jövedékiadó-emelése következtében egyetlen év alatt átlagosan 17 százalékkal drágult a dohányáru, nem csoda, hogy ismét fellendült a cigaretta-magánimport, holott a vámmentesen behozható mennyiség csak 200 darab utasonként. Az illegális - főleg ukrán és román - importra szintén utaznak a Tabac-akció keretében országszerte 300 nyomozóval kutakodó vámosok. A PM a hazai legális fogyasztás visszaesésére reagálva azt mérlegeli, hogy a cigaretta tételes jövedéki adóját jövőre nem növeli. Ez jelenleg 6450 forint ezer szálanként és a kiskereskedelmi ár 23 százaléka, de legalább 10 380 forint. Az uniós előírás viszont a kiskereskedelmi ár 57 százaléka, illetve ezer darabonként minimum 60 (2006. július 1-jétől 64) euró. Igaz, ezt a további, csaknem 40 százalékos jövedékiadó-emeléssel elérhető szintet csak 2008. december 31-éig kell teljesítenie Magyarországnak. A bolti forgalom csökkenése és az állami terhek megugrása is közrejátszott abban, hogy egy éven belül a debreceni és az egri dohánygyár termelését is más országba helyezték át (HVG, 2004. június 26.). Nem változik jövőre az üzemanyagok jövedéki adója sem, amely a jelenlegi euróárfolyamon csaknem negyedével magasabb az uniós minimumnál (103 500 forint, illetve 287 euró ezer literenként).

A bevásárlóturizmusra ösztönző magas belföldi árszínvonal legfőbb okai a környező országokénál nagyobb, 25 százalékos forgalmi adó - amelynek mértékét csak az euró 2010-es átvétele előtt 2-3 évvel tervezi csökkenteni a PM - és a legtöbb termék esetében már uniós szintre beállt jövedéki adó. Magánimportra sarkall a határon túli beszerzést olcsóvá tevő, még mindig viszonylag erős forint is. A nemzeti valuta, bár árfolyama 2002 óta 3-4 százalékponttal gyengült, az azóta bekövetkezett, nagyjából 12 százalékos magyarországi fogyasztóiár-emelkedés következtében mit sem veszített külföldi vásárlóerejéből. Igaz ez az euróval, de még inkább a "keleti" valutákkal összevetve is. Sőt: 2002-ben például 1000 forint 20,72 ukrán hrivnyát ért, jelenlegi középárfolyama pedig 26,2 hrivnya. Mindeközben a két országban alig különbözik két év összesített inflációja. Az euróra váltott forint a román piacon is jól hasznosul, mivel az uniós valutával szemben két év alatt 30 százalékkal leértékelődött román lej árfolyama nagyjából pontosan követi az inflációs értékvesztést.

Tartós csábítás a keleti határ közelében élőknek, hogy a háztartási cikkek és élelmiszerek árszintjét "odaát" féken tartja a szerényebb fizetőképes kereslet is. Ukrajnában az átlagbérek a magyarországinak még a negyedét sem érik el, Romániában pedig alig haladják meg a harmadát. Nem elhanyagolható tényező, hogy Magyarországon a korábbi évek kiugró keresetjavulása után az idén az első öt hónapban gyakorlatilag nem nőttek a reálbérek; az élelmiszerben kifejezett "reálbérindex" pedig - például a liszt és a pékáru, a cukor, a tojás és a sertéshús egy év alatt bekövetkezett két számjegyű drágulása miatt - egyenesen csökkent.

FARKAS ZOLTÁN

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fókuszban

Magyar vándorok

Újra virágkorát éli a bevásárlóturizmus. A portyázó magyarok ismét az Európai Unió keleti határait ostromolják, csakhogy immár belülről. Egy részük a legális kereteket kihasználva saját céljára vásárol olcsó élelmiszereket és fogyasztási cikkeket, más részük viszont - a jövedéki termékek mellett - a legújabb slágercikkel, a cukorral feketéző nepper.

"Másfél óráig feküdtem félig ájultan, kicsekkolva" - újabb történet a rendőri túlkapásokról

"Másfél óráig feküdtem félig ájultan, kicsekkolva" - újabb történet a rendőri túlkapásokról

Izgalomba hozta a kutatókat a 100 millió éves madártoll, amit borostyánba zárva találtak meg

Izgalomba hozta a kutatókat a 100 millió éves madártoll, amit borostyánba zárva találtak meg

Lehet, hogy csak ront a helyzeten, amikor a klímaváltozás ellen tenne otthon

Lehet, hogy csak ront a helyzeten, amikor a klímaváltozás ellen tenne otthon

Még hogy nem hasznos: életet menthetett az Apple Watch EKG-funkciója

Még hogy nem hasznos: életet menthetett az Apple Watch EKG-funkciója

Prőhle a rabszolgatörvényről: Ha valakit arra kényszerítenek, hogy többet dolgozzon, az rossz

Prőhle a rabszolgatörvényről: Ha valakit arra kényszerítenek, hogy többet dolgozzon, az rossz

Liptai: Nem a tévézésnek fordítottam hátat, a TV2-s kötődésemet szüntettem meg

Liptai: Nem a tévézésnek fordítottam hátat, a TV2-s kötődésemet szüntettem meg