Bár Németországban a demográfusok minden jajszava ellenére évek óta stabilan csökken a népszaporulat, van egy csoport...

Bár Németországban a demográfusok minden jajszava ellenére évek óta stabilan csökken a népszaporulat, van egy csoport, amelynek a létszáma gyarapodó tendenciát mutat: ez pedig az egyetemistáké, főiskolásoké. A most befejeződő tanévben 2 millió 25 ezer hallgató látogatta a különböző alma matereket, amelyek közös jellemzője, hogy túlzsúfoltak. Ez nem csoda: míg tíz évvel ezelőtt csak minden negyedik érettségiző tanult tovább, ma már 39,6 százalék.

A következmények a hétköznapi életben a diákok számára úgy jelentkeznek, hogy dugig telt előadótermekben, lépcsőn kuporogva hallgatják az előadásokat, a szemináriumokra gyakran be sem jutnak, félévet, évet halasztanak. A főiskolás-egyetemista átlagéletkor ma 26 év (nem végzéskor, hanem a tanulmányi idő egészére számítva), s nem ritka, aki nyolc-kilenc évet is eltölt az egyetemen, mire valahogy összekaparja a diplomáját.

Az ilyen tömegtermelési körülmények között megszerzett oklevél azonban nem sokat ér - panaszolták már régen oktatáskutatók, de a befogadó közeg, például a gazdasági-üzleti élet is gyakran fejezte ki elégedetlenségét. Szigorú követelményeket támasztó, magas színvonalon oktató elit egyetemekre van szükség - született meg a felismerés, amit aztán az év elején politikai szándék formájába is öntöttek: ekkor jelentette be Edelgard Bulmahn oktatási és kutatásügyi miniszter, hogy a szövetségi kormány csaknem 2 milliárd eurót szán arra a célra, hogy végre Németországnak is legyen a nemzetközi mezőnyben versenyképes elit egyeteme.

Ez - figyelembe véve, hogy a felsőoktatásra fordított egyéves kiadás mintegy 30 milliárd euró - tekintélyes összeg, még több évre elosztva is. Az elképzelések szerint nyolc-tíz kiválasztott egyetem és főiskola részesülne belőle, s most már csak azt kellene eldönteni, hogy melyik nyolc-tíz, illetve mikortól. Nos, ez az, ami nehezen megy. A föderális berendezkedésű Németországban ugyanis az oktatás az egyes tartományok hatáskörében van, így a kiválasztottak listájának összeállításáról, a támogatás pontos összegéről hosszas egyeztetésre van szükség a központi és a tartományi kormányzatok között. Mert abban nagyjából mindenki egyetért, hogy a berlini Humboldt Egyetemnek - már nemzetközi ismertsége miatt is - az elit intézménnyé fejlesztendők közé kell kerülnie, de a fővárosban is van még két másik egyetem, amelyik ugyancsak nyújtaná a markát, aztán ott vannak a frankfurti, a müncheni, a hamburgi egyetemek, nem beszélve Göttingenről és Heidelbergről, illetve a természettudományos képzésben az NDK-s idők alatt is jeleskedő keleti főiskolákról.

Amíg a kérdés eldől, addig is van persze elit egyetem a német diákok számára - jegyezte meg a számtalan vita egyikének hozzászólója -, csak éppen úgy hívják őket, hogy Harvard, Oxford vagy Cambridge.

WEYER BÉLA / BERLIN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Fókuszban

Karok és rendetlenségek

Véget ért egy korszak a magyar felsőoktatás történetében, az idén felvételiztettek ugyanis utoljára az egyetemek és a főiskolák. Kérdés, hogy a tervezett változtatások megszüntetik-e a tömegképzés mostanra teljesen nyilvánvalóvá vált - elsősorban minőségi - rendellenességeit, hiszen immár elit szakok sorára be lehetett jutni akár minimális pontszámmal is.

Kinyitott a Balaton

Kinyitott a Balaton

Most akkor lőttek a plázáknak, vagy van remény a túlélésre?

Most akkor lőttek a plázáknak, vagy van remény a túlélésre?

Húsvét tinikkel: már megint csak a telefonját nyomkodja

Húsvét tinikkel: már megint csak a telefonját nyomkodja

Elvitték a több mint négymilliárdos lottónyereményt

Elvitték a több mint négymilliárdos lottónyereményt

Jean-Claude Juncker üzent a Brüsszelt támadóknak: "Visszalövünk"

Jean-Claude Juncker üzent a Brüsszelt támadóknak: "Visszalövünk"

Elégtételt vett a Manchester City a Tottenhamen

Elégtételt vett a Manchester City a Tottenhamen