A továbbtanulni szándékozó középiskolások egyre rugalmasabban tervezik meg pályájukat - derül ki a Felvételi...

A továbbtanulni szándékozó középiskolások egyre rugalmasabban tervezik meg pályájukat - derül ki a Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) és a Marketing Centrum közös kutatásából. Az idén tavasszal készült, 34 ezer 10-12. évfolyamos diák megkérdezésén alapuló vizsgálat tanúsága szerint 2004-ben megnőtt azoknak az aránya, akik úgy gondolták, ha elérkezik a felvételi ideje - biztos, ami biztos -, főiskolára és egyetemre egyaránt beadják jelentkezésüket. A felmérésben részt vevők 30 százaléka nyilatkozott úgy, hogy párhuzamosan jelentkezik majd mindkét képzési szintre, míg egy évvel korábban mindössze 8 százalékuk mondta ezt.

A továbbtanulási stratégiák változását jelzi az is, hogy a fiatalok egyre több - átlagosan 1,6 - pályát jelölnek meg felvételi céljaik között. A legdivatosabbnak a kommunikáció bizonyult (26 százalék) az idén, s - ha figyelembe vesszük, hogy a megkérdezettek között olyanok is voltak, akik majd csak jövőre, illetve azt követően érettségiznek - már most világosan látszik, hogy a túljelentkezés ezen a pályán a következő években tovább nő. A gazdasági pálya, amely idáig a toplista élén szerepelt, a 10-12.-es diákok körében az idén 23 százalékkal a második helyre szorult. A két slágerszakma mellett a bölcsész (18 százalék), az informatikai (15 százalék), a műszaki (13 százalék) és a jogi (12 százalék), művészeti (12 százalék) pályák bizonyultak a legnépszerűbbeknek.

A felsőoktatási intézmény kiválasztásában egyre kevesebb szerepet játszik az, melyik településen van az adott iskola (a megkérdezettek 4 százaléka tartotta ezt kiemelkedően fontosnak), és az intézmény hírneve, felkapottsága is csak 3 százalékuknál játszik szerepet. A döntő, hogy a megszerezhető diploma milyen elhelyezkedési lehetőséget biztosít, illetve hogy a megpályázott szakra melyik tárgyakból kell felvételizni.

A diákok 6 százaléka gyerekkora óta oda vágyik, ahova jelentkezik, 1 százalékuk pedig a barátai, ismerősei kedvéért választja a preferált intézményt. Olyan válaszadó, akinél a szülői befolyás lenne a döntő, csak elvétve akad. A diákok 69 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kizárólag a saját döntésén múlik a pályaválasztás. A szülők tipikusan akkor kapnak szerepet a fiatalok pályaválasztási döntéseiben, amikor azt kell eldönteni: államilag finanszírozott vagy költségtérítéses képzést jelöljön-e meg a fiatal a jelentkezésekor.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Fókuszban

Karok és rendetlenségek

Véget ért egy korszak a magyar felsőoktatás történetében, az idén felvételiztettek ugyanis utoljára az egyetemek és a főiskolák. Kérdés, hogy a tervezett változtatások megszüntetik-e a tömegképzés mostanra teljesen nyilvánvalóvá vált - elsősorban minőségi - rendellenességeit, hiszen immár elit szakok sorára be lehetett jutni akár minimális pontszámmal is.

Jobban van a lépfenével fertőzött Békés megyei házaspár

Jobban van a lépfenével fertőzött Békés megyei házaspár

Huszonkét amerikai államban terjed a kanyaró

Huszonkét amerikai államban terjed a kanyaró

Hajdú Péter kórházba került Cipruson

Hajdú Péter kórházba került Cipruson

A HVG-plakátok megkeresték régi helyüket – galéria

A HVG-plakátok megkeresték régi helyüket – galéria

Patakmederbe zuhant egy gázpalackokat szállító autó

Patakmederbe zuhant egy gázpalackokat szállító autó

Ferde a fal az új lakásban? Így egyenesbe kerülhet!

Ferde a fal az új lakásban? Így egyenesbe kerülhet!